Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Lars Marcher bryder tavsheden | Sådan drænede Verdo varmekunder for millioner | Et gult og tonstungt monopol står for fald

GODMORGEN

Beslutningen sendte chokbølger gennem markedet, og Ambu-aktien lukkede med et fald på over 20 pct., da medicovirksomheden tilbage i maj - trods 10 års vildt vækstridt - overraskende valgte at skille sig af med topchef Lars Marcher. For første gang siden den dramatiske fyring har Lars Marcher nu indvilget i at stille op til et interview. Dette og meget andet kan du læse om i dagens første briefing.

Nyheder

Lars Marcher bryder tavsheden

»Det er ikke mit ærinde at fremstå som ”Lars Pivskid.” Jeg respekterer 100 pct., at en bestyrelse kommer og fyrer mig. Det er måden, jeg er ærgerlig over,« siger Lars Marcher. »Jeg var surrealistisk chokeret over, at jeg blev fyret på den måde«. Tiden som Ambu-topchef fik en brat ende for den succesfulde topchef, der i mere end 10 år havde skabt enorm værdi for aktionærerne, men sideløbende havde delt markedet ved sin meget ligefremme facon. I dag bryder han tavsheden i dette interview med Finans.

»Når man brutalt fyrer en topchef, rammer man jo også medarbejderne,« siger Lars Marcher. Illustration: Anders Thykier.

Sådan drænede Verdo varmekunder for millioner

Verdo-koncernen i Randers har i årevis opkrævet sine varmekunder millioner af kroner gennem en rentekarrusel, hvor koncernens fjernvarmeselskab havde dyre lån, samtidig med at det lånte store summer ud til koncernforbundne selskaber langt billigere. Her er historien om, hvordan Verdo står til en regning på over en halv mia. kr., allerede inden myndighederne er færdige med sagen.

Et gult og tonstungt monopol står for fald. Forlaget Schultz går nu sammen med Danske Advokater om en domsdatabase, der bryder Karnovs de facto monopol.  I mange år har særligt advokaterne kritiseret Karnovs monopollignende position på ”markedet” for historiske domme. Her er Karnovs historie.

På trods af droneangrebet: Verden mangler ikke olie. Der er olie nok på lager, men til gengæld har den globale olieindustri fået meget travlt med at revurdere sikkerheden omkring olieinstallationer efter de seneste dages opsigtsvækkende droneangreb i Saudi-Arabien.

Norwegian-chef efter vigtig låneaftale: Vi skal gøre mere. Udsættelse af tilbagebetaling af milliardlån er del af en større plan for Norwegian, siger finansdirektør Geir Karlsen. I de kommende uger ventes flere ting at falde på plads, så likviditen kan forbedres før vintersæsonen.

Spies-ejer får mere tid til at undgå kollaps. Den britiske rejsekoncern Thomas Cook, der bl. a. ejer Spies i Danmark, kæmper for at få accepteret en redningsplan til knap 10 mia kr. Planen er afgørende, hvis den 178 år gamle koncern skal undgå kollaps efter massive tab.

Pape går med rød blok på 2030-klimamål. Søren Pape Poulsen (K) melder sig klar til at sikre en bred aftale om at reducere drivhusgasserne med 70 pct. i 2030. Partilederen understreger dog, at målet ikke må koste arbejdspladser for dansk erhvervsliv. (Børsen)

Priserne på flybilletter rasler ned. Aldrig har det været billigere at flyve. Billetpriserne til en række af de mest populære rejsemål fra Danmark er faldet markant år efter år.

Dan-Bunkering-sag breder sig til ejer-selskaber. Dan-Bunkerings ejer-selskab, Bunker Holding, drages ind i efterforskningen af, om Dan-Bunkering har forbrudt sig mod EU's sanktioner ved at sælge jetbrændstof til brug i den syriske borgerkrig. (DR)

Vismænd advarer mod øget olieproduktion i Nordsøen. Nye olieboringer vil nemlig stride mod forskerbudskab om, at 80 procent af de fossile energireserver bør blive i undergrunden af hensyn til klimaet. (Information)

Gik du glip af...

Lundbeck-topchef Deborah Dunsire gjorde mandag alvor af sine storstilede planer og lagde 13 mia. kr. på bordet for biotekselskabet Alder BioPharmaceuticals.

  • Selskabet: Alder BioPharmaceuticals’ hovedaktiv er et lægemiddel til behandling af migræne, som forventes godkendt i begyndelsen af det nye år. Lundbeck forventer, at lægemidlet kan blive en blockbuster.
  • Satset: Lundbeck kæmper med patentudløb. Det betyder, at det er tvingende nødvendigt for Lundbeck at købe aktiver, der enten er på markedet eller er tæt på markedet.
  • Reaktionen: De fleste analytikere var lunkne over for satsningen. De mener, at Lundbeck står over for lidt af en opgave, da der med købet skal konkurreres med veletablerede spillere på markedet.

»Det tager tid at få dette middel til at blive en blockbuster. Det er absolut ikke noget, der sker efter en dag,« siger Deborah Dunsire, adm. direktør i Lundbeck. Foto: Gregers Tycho

Indsigt

En forsinket far er endt med et blomstrende sportstech-eventyr. Keld Reinicke kom for sent til lilleputkampen. Og hans søn havde scoret et mål – uden far havde set det. Det er fem år siden nu, og sønnen er kommet over skuffelsen. Men resultatet blev virksomheden Veo, hvis kamera bliver brugt i over tusind fodboldklubber, og en ny investorrunde på 40 mio. kr. gør det muligt for det unge vækstfirma at kaste sig over det amerikanske marked.

Veos kamera i kamp. Foto: PR.

Finans fakta

Her er det nemmest at presse prisen på huset ned. Nordjylland topper listen, når det kommer til de største afslag. I andet kvartal fik køberne i gennemsnit et afslag på 8 pct., hvilket er 1,1 pct.-point højere end i samme periode i fjor. Se resten af listen her.

Dagens profil

Kreditchef trak stikket og vendte tilbage med fornyet styrke. »Jeg ønsker faktisk ikke opmærksomhed,« lyder det fra Per Skovhus, da Finans vil tale med ham i anledning af, at han fylder 60 år. Han er dog klar over, at han har spillet en så central rolle i den danske finanssektor, at han er nødt til at lege med, når han fylder rundt.

Efter 33 år i Danske Bank fik Per Skovhus nok. Han tog sig en pause fra karrieren for siden at vende tilbage som chefskikkelse i Jyske Bank. Foto: Jyske Bank.

Dagens tal

289

Det er prisen for en billet til Lars Løkke Rasmussens kommende Danmarksturne. Udgangspunktet for foredragsrækken er bogen "Befrielsens øjeblik", der blev udsendt under valgkampen. Sætlisten kommer nok til at indeholde bangers om S-V-regeringer og formandskamp.

Børs

Mindre nedtur for Wall Street, mens droneangreb løftede olieaktierne. Dow Jones faldt mest af de tre toneangivende indeks med et minus på 0,5 pct., mens det brede S&P 500 mistede 0,3 pct. Teknologidominerede Nasdaq bakkede også 0,3 pct. Til gengæld løftedes både olieaktierne og olieprisen, sidstnævnte med 12,8 pct. i USA, efter weekendens droneangreb, som midlertidigt halverede den saudiske olieproduktion.

Debat

Unge skal lære at låne - det skal ældre også. Vælger man et lån med fast rente til den hysterisk lave rente på 0,5 pct., garderer man sig mod prisfald. Kommer der et markant prisfald, vil det sandsynligvis udløses af en rentestigning. Stiger renten, vil boligpriserne falde, men det vil gælden også. Det skyldes, at kurserne på obligationen bag lånet vil falde. Nej, gæld er ikke farligt, specielt ikke når man er ung. Vi er blevet så forsigtige, at det nærmest er komisk, skriver Finans' Lars Nielsen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Chemometec, Fedex og Adobe kommer med regnskaber.
  • Økonomi: Den Amerikanske Centralbank holder i dag og i morgen rentemøde. Der ventes en meddelelse efter mødet i morgen.
  • Politik: Da det ikke lykkedes for Likuds leder, Benjamin Netanyahu, at danne regering - og få en femte periode - efter valget i april, skal israelerne til stemmeurnerne igen i dag.
  • Øvrigt: Dansk Industri arrangerer i dag DI Topmødet 2019, hvor der er særligt fokus på grøn omstilling. Statsminister Mette Frederiksen (S) er en af de første talere.

PS...

Verdenshistoriens største bitcoin-handel vækker opsigt. Verdens største handel med kryptovalutaen fandt sted tidligere på måneden, og det har skabt opsigt og løftede øjenbryn blandt både analytikere og investorer. Ingen ved nemlig, hvem der har købt de mange bitcoins.

BRANCHENYT
Læs også