Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Myndigheder blev advaret om formodet momssvindel | Eksperter: Magtfuld topchef i Sydbank kan skræmme bestyrelseskandidater væk | Danskerne køber briller som aldrig før og holder fart i butikker

Adm. direktør i Ørsted, Henrik Poulsen, forøsger endnu en gang at sælge Radius fra. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017

GODMORGEN


Henrik Sass skal sælge kapitalfondsbudskaber, Sydbank skal finde sine ben efter magtkamp om topposter, og så forsøger Ørsted igen at sælge Radius - denne gang med politikernes billigelse. Finans giver dig her indblik og perspektiv på alt det, erhvervslivet taler om - ligesom du får endnu et opsigtsvækkende kapitel i serien "Grand Theft Europe - momsmillionerne, der forsvandt".

Nyheder

Myndigheder blev advaret om formodet momssvindel

Men greb ikke ind, før millioner var forsvundet. En anonym anmeldelse. Stribevis af konkursredegørelser. En henvendelse fra svensk politi. Igennem flere år fik de danske myndigheder advarsler om selskaber knyttet til to jihadister centralt placeret i et formodet momssvindlernetværk. Og det er et svigt, at der ikke blev grebet ind, vurderer eksperter.

Danskerne køber briller som aldrig før

Mens butikker lukker på stribe i dele af detailhandlen, holder den danske optikerbranche fast i de fysiske butikker, der sælger flere briller end nogensinde før. Blandt dem er brillekæden Profil Optik, hvor kædedirektør Tina Høyer Gaardsholt har forsøgt at vende forretningen fra millionunderskud til vækst.

Tina Høyer Gaardsholt er adm. direktør for den danske brillekæde Profil Optik, som indgår i den nordiske Synsam-koncern. Foto: Gregers Tycho.

Lars Rohde: Vi er stadig et stykke vej fra bunden af de negative renter. »Vi er den centralbank, der har mest erfaring med negative renter, og vi jager stadig den laveste pengepolitiske rente, man kan have. Den rente har vi ikke fundet, og den er noget lavere, end den vi aktuelt ser,« siger Nationalbankens direktør.

Ørsted sælger Radius for 21,3 mia. kr. Denne gang hedder køberen privatkunde- og udendørsbelysningsforretningen Seas-NVE. For i første omgang bremsede politikere Ørsteds salg af Radius - nu forsøger energikoncernen igen. Og denne gang klapper politikerne i hænderne.

Enhedslistens finansordfører Rune Lund kalder det »en stor sejr, at finanshajerne tabte, mens forbrugerne vandt«. Foto: Liselotte Sabroe.

Ørsted-topchef forsikrer investorer, at prisen er god. Også selvom Ørsted har takket ja til det eneste bud på Radius, som koncernen har modtaget, efter at salgsprocessen tidligere på året blev kortsluttet politisk, siger topchef Henrik Poulsen.

Splittet amerikansk centralbank sænker renten endnu et nyk. Federal Reserve sænker renten med 0,25 pct. Men der var ikke enighed blandt medlemmerne af bankens komité, og der spores usikkerhed om forventningerne til den økonomiske udvikling. Alt imens raser præsident Donald Trump videre over centralbankchefen.

Pompeo kalder Irans rolle i droneangreb for en krigshandling. USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil efter droneangreb mod saudiske olieanlæg samle en koalition mod Iran. (Ritzau)

Regeringen gør klar til ”no deal”-brexit og kalder risikoen for »kæmpestor«. Med Boris Johnson i Downing Street 10 er risikoen for et hårdt britisk farvel til EU steget. Danmark – og danskerne – skal i større omfang gøres klar til brexit, mener regeringen.

Stor dansk minkfamilie i kæmpetab. En af landets største minkproducenter er blevet ramt af et stort milliontab, efter at priserne på minkskind har ramt det laveste niveau i 10 år.

Regeringen vil sætte prisen på en cigaretpakke til 50 kroner. Prisstigningen skal ske ad to omgange, så prisen stiger med fem kroner i 2020, og i 2021 skal der lægges endnu en femmer oveni. (Avisen Danmark)

Gik du glip af...

Forstå magtkampen i Sydbank: Bestyrelsesformanden forsøgte at afsætte Karen Frøsig – men hun vandt og fik formanden afsat.

Lars Mikkelgaard-Jensen er til dagligt adm. direktør i IMB. Foto: Niels Hougaard.

Dagens profil

Fra Socialdemokratisk topfigur til kapitalfondenes cheflobbyist. Henrik Sass Larsen afslørede onsdag, at han forlader Folketinget til fordel for en direktørstilling i brancheorganisationen DVCA. Noget af en overraskelse, mener Finans' erhvervskommentator Anders Heide Mortensen, mens kapitalfondenes egen formand Christian Frigast siger: »Vi kunne ikke have fået en bedre mand«.

Henrik Sass Larsen skal fremover være frontfigur for kapitalfondenes lobbyorganisation DVCA. Foto: René Schütze.

Indsigt

At danskere bliver hjemme fra ferien frem for at tage et fly sydpå, flytter ingenting. »Danmarks bedste bidrag er efter min mening ikke at lave kvoter for CO2-udledningen, men at investere i innovation til gavn for hele verden.« Sådan siger investoreren Lars Tvede. Han sætter ild til klimadebatten i ny bog om fremtiden.

Finans fakta

Elcykler drøner frem i Danmark. Importen af elcykler til Danmark er mere end tredoblet siden 2013. Sidste år slog importen rekord med 50.000 importerede elcykler.

Importen af elcykler er braget frem. Grafik: Jacob Schrøder

Dagens tal

50

Han er ukrukket, distræt og har dårlig stedsans. Til gengæld finder han nemt vej i en debat om topskat, finanslov eller efterløn. Og han har derfor også i årrække været en markant skikkelse i debatten herhjemme, om hvordan pengene skal fordeles. Mads Lundby Hansen, cheføkonom i tænketanken Cepos, kan lørdag fejre 50 års fødselsdag.

Mads Lundby Hansens lyst til at diskutere politik opstod pga. "ræ-ve-røde" folkeskolelærere, fortæller han. Foto: Martin Lehmann.

Børs

Fed-melding vendte minus til plus på Wall Street. Det brede S&P 500 lukkede således marginalt oppe, mens Dow Jones vandt 0,1 pct. Nasdaq faldt imidlertid med 0,1 pct. Dagen startede med en større nedtur. I de danske aftentimer sænkede Federal Reserve som ventet renten med 0,25 pct. Men der var ikke enighed blandt medlemmerne af bankens komité, og centralbanken varsler ikke flere rentenedsættelser. Stemningen på markedet vendte dog til det positive sidst på aftenen.

Debat

Man har en ideologi, indtil man får en ny... Vi har brug for vandtætte skodder mellem lobbydrift og politik. Derfor bør Sass Larsens kontroversielle jobskifte også sparke gang i debatten om en afkølingsperiode, skriver Finans' debatredaktør Magnus Barsøe.

Det sker i dag

  • Økonomi: Danmarks Statistik med tal for offentligt forsørgede, 16-64-årige, 2. kvt. 2019. Den britiske nationalbank, Bank of England, kommer med rentemeddelelse.
  • Politik: Den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, mødes med formændene for de politiske grupper i parlamentet. David Cameron, tidl. britisk premiereminister, udgiver sine erindringer - manden, der udskrev folkeafstemningen om brexit.
  • Øvrigt: EU-Domstolen bringer dom i sag om støtte fra den danske stat til FIH bank. Banken vandt i første omgang sagen, efter at EU-Kommissionen havde sagt, at der var tale om ulovlig statsstøtte.

PS...

To mangemillionærer sagde "tak for kaffe", men nu er en ny klar. Den kendte kaffekæde Riccos mistede i foråret de kendte erhvervsfolk Christian Dyvig og Terje List, men nu er en ny erhvervsmand trådt ind som medejer.

BRANCHENYT
Læs også