Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Banksvindel har forbindelse til Islamisk Stat | Ukendt biotekchef står til gevinst på 200 mio. kr | Spies genoptager rejser på trods af konkurs

GODMORGEN

En bankmand, der i 2017 blev idømt tre års fængsel for ved hjælp af forfalskede dokumenter at have stjålet mere end otte millioner kroner af bankens penge, fortæller nu, at en mand, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste formodes dræbt som kriger for Islamisk Stat, var med til at organisere banksvindlen og fik penge ud af den. Denne og andre spændende sager kan du læse mere om i tirsdagens første briefing.

Nyheder

Banksvindel for millioner har forbindelse til kriger for Islamisk Stat

Nye oplysninger afdækker en forbindelse mellem bedrageri i Danmark og terrorbevægelsen Islamisk Stat. Alligevel blev svindelsagen aldrig ført som en sag om terrorfinansiering i retten. For første gang fortæller en bedrageridømt bankmand om, hvordan penge fra en ejendomssvindelsag endte hos en syrienkriger. Oplysningerne sætter ny fokus på sagen om forsvundne millioner fra formodet momssvindel i flere danske selskaber.

Flere partier har kaldt justitsminister Nick Hækkerup i samråd i sagen om den formodede momssvindel og jihadisterne. Justitsministeren har samtidig bebudet ændringer i myndighedernes håndtering i sager om økonomisk kriminalitet og mulig terrorfinansiering. Collage: Anders Thykier.

Ukendt biotekchef står til gevinst på 200 mio. kr

Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden står bag en opsigtsvækkende lønpakke, der forgylder direktøren i biotekselskabet Veloxis. Det har været tvingende nødvendigt for ejerne af biotekselskabet Veloxis at gå direkte imod anbefalingerne for god selskabsledelse, lyder meldingen fra en af landets mest magtfulde erhvervsfolk, Lene Skole, der er adm. direktør i Lundbeckfonden.

Spies genoptager rejser tirsdag på trods af konkurs. Selv om britiske Thomas Cook Group, der bl.a. ejer danske Spies, begærede konkurs mandag, meddeler Spies nu, at selskabet vil genoptage sine rejser tirsdag morgen. Spies-direktøren kalder det "et mindre mirakel", at man har fået flyttet flylicenserne til Norden.

Flyselskab i problemer. Det franske lavprisflyselskab XL Airways gået i betalingsstandsning og har indstillet billetsalget. Adskillige afgange er aflyst, og selskabet har indtil den 26. september til at finde en løsning. Ellers må det lukke.

Dansk møbelkoncern udskifter topchefen - igen. Væksten udvikler sig for langsomt i den danske møbelkoncern BoConcept. Derfor har ejere og bestyrelse netop skilt sig af med selskabets hollandske topchef. Den anden topchef på kun to år.

Telenor i nyt forsøg på at vende kundeflugten. Danmarks næststørste teleselskab laver nu et samarbejde med Elgiganten for at stå stærkere i detailhandlen.

Erhvervsminister fastholder: Skat på arv stiger – men der kan betales over flere år. Det er fortsat planen, at bo- og gaveafgiften skal sættes op i forbindelse med næste års finanslov. Men regeringen vil samtidig give mulighed for, at arvinger kan betale afgiften over 30 år mod i dag 15. (Børsen)

Gik du glip af...

Klokken 3 søndag nat sluttede 178 års rejsehistorie, da verdens ældste rejseselskab, Thomas Cook, indgav konkursbegæring.

Foto: AP Photo/Alastair Grant.

Indsigt

Selvom der kan være et vendepunkt på vej i dele af verdensøkonomien, som vil ramme konjunkturfølsomme selskaber, blæser den danske designvirksomhed Georg Jensen til offensiv på verdensmarkederne. »Vi skal selvfølgelig være yderst opmærksomme på, hvordan verden udvikler sig. Men jeg er optimistisk om vores egen udvikling,« siger Georg Jensen-chefen, Francesco Pesci. Finans har talt med ham i forbindelse med vores nye serie: "Vendepunkt?".

Finans stiller i en interviewserie skarpt på topledere og beslutningstagere, der uden sigtbarhed skal navigere danske virksomheder og deres budgetter for 2020 igennem en tyk tåge af usikkerhed. Her Francesco Pesci. Foto: Gregers Tycho. 

Finans fakta

Sådan forventer Wall Street, at det går aktierne resten af året. Aktiemarkedet har haft sine op- og nedture de seneste måneder. Men spørgsmålet er, hvor det ender, når 2019 slutter om godt tre måneder. Finans har kigget på prognoserne fra 10 store Wall Street-banker.

Slutkursen i S&P 500 den 20. september 2019 lå på 2.992. Deutsche Bank mener, at den vil være helt oppe i 3.250 ved årets afslutning.

Dagens profil

Alvorlig sygdom ændrede direktørs liv. Wenche Strømsnes ved bedre end de fleste, at det er nemmere sagt end gjort at stræbe efter åbenhed. Der gik tre år fra den tidligere topchef i Center for Ledelse (CfL) i sommeren 2012 første gang mærkede symptomerne, til hun accepterede kendsgerningen og konsekvenserne.

Wenche Strømsnes skiftede tilværelsen som topchef ud med en karriere som iværksætter. Foto: Joachim Ladefoged.

Dagens tal

110

Tysk bank skal hoste op. Den tyske bank North Channel Bank har fået en bøde 110 mio. kr. for at have medvirket til bedrageri i den såkaldte udbyttesag, hvor den danske statskasse er blevet bedraget for anslået 12,7 mia. kr.

Børs

Wall Street landede fladt efter blandet nyt på den økonomiske front. S&P 500 sluttede marginalt i minus med 0,29 pct. Det samme gjaldt for Nasdaq med en tilbagegang på 0,06 pct., mens Dow Jones sluttede 0,1 pct. i plus. Aktiemarkederne i USA startede mandagen med kursfald efter negativt økonomisk nyt fra Europa, men tilsvarende bedre end ventede tal fra amerikanernes egen økonomi løftede stemningen igen og sendte aktierne i plus, inden de kort før lukning krøb tilbage mod nullet.

Debat

Ilse Jacobsen har fået hul i gummistøvlerne. Hornbæk på den sjællandske nordkyst har en aura af blåt flag, respektabilitet og gamle penge. Hvem vil ikke gerne forbindes med den slags? Derfor er det en lille genistreg at kalde et par gummistøvler for "Ilse Jacobsen Hornbæk". Nu er der desværre kommet hul i dem. Vandet pibler ind, skriver Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: DSV holder ekstraordinær generalforsamling, hvor selskabets navneænding blandt andet er på programmet. Nike kommer med regnskab for første kvartal. Fodboldklubben Manchester United kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør i dag oversigt over handelsaktiviteten i august.
  • Politik: Generaldebatten ved FN's generalforsamling begynder i dag i New York. Debatten indledes af FN's generalsekretær, Antonio Guterres, og dernæst taler blandt andre USA's præsident, Donald Trump. Venstre holder første gruppemøde efter formandsvalget.
  • Øvrigt: Dronningen, Før frosten og Ser du månen, Daniel. En af de tre film bliver i dag indstillet som det danske bud på en oscarnominering til bedste internationale film.

PS...

Magasiner om mad og træning trodser krisen i mediebranchen. Mens læserkrisen trækker tænder ud hos de største dagblade og ugeblade, har nichemagasinerne sat kurs mod en ny fremgang. Således kan mere end 65 pct. af nichemagasiner mønstre enten status quo eller læserfremgang på helt op til 25 pct. i forhold til sidste år.

BRANCHENYT
Læs også