Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske virksomheder lurepasser på 5G l Store vognmænd vil høste frugterne af nedtur | Skattestyrelsen afviser beskyldninger om talfusk

På FN’s Topmøde for Bæredygtig Udvikling i New York peger kun få på teknologi som en del af klima-løsningen, rapporterer Finans' udsendte. Foto: REUTERS/Lucas Jackson

GODMORGEN

I dag vil Den Europæiske Centralbanks chef, Mario Draghi, der inden længe overlader topposten til Christine Lagarde, holde en tale om de risici, der ifølge ham aktuelt truer den økonomiske stabilitet og udvikling i eurozonen. Men før Draghis dogmer får du her dagens første briefing fra Finans bl.a. med historien om, at de store europæiske vognmænd er klar til udmattelseskrig.

Nyheder

Danske virksomheder lurepasser på 5G

Mens teleselskaberne planlægger milliardinvesteringer i 5G-mobilnetværket, lurepasser mange danske virksomheder på det hypede 5G-net, som allerede bliver åbnet til næste år i Danmark.

Store vognmænd vil høste frugterne af nedtur

Mens europæiske transportører ruster sig til en nedtur, mobiliserer flere store vognmænd sig for at få mest muligt ud af det stigende pres på markedet. En af dem er Europas største vognmænd, litauiske Girteka Logistics, som er selve symbolet på den knivskarpe konkurrence fra Østeuropa.

»Girteka Logistics vil være det samme for transportsektoren, som Amazon er for nethandel,« siger Kristian Kaas Mortensen. Foto: Girteka.

Teknologien spiller en birolle i kampen mod klimaforandringerne. Det har ikke skortet på politisk vilje til at bekæmpe klimaforandringerne på FN’s Topmøde for Bæredygtig Udvikling, men så godt som ingen nævner teknologi som en central del af løsningen, rapporterer Finans' udsendte til New York, Keld Louie Pedersen.

Skattestyrelsen afviser beskyldninger om talfusk. Skattestyrelsen afviser natten til torsdag flere mediers udlægning af et omdiskuteret forlig med 61 amerikanske pensionsplaner i sagen om svindel med udbytteskat. Styrelsen slår endvidere fast, at det ikke er korrekt, at et vilkår om straffrihed er blevet tilbudt som led i forligsforhandlingerne.

Den sidste rest af det hæderkronede konglomerat ØK er nu blevet solgt. Santa Fe har solgt sin flytteforretning for 1 mio. euro, og moderselskabet skal nu ændre navn. »En større skandale end OW Bunker,« mener aktionær Thor Stadil, der tordner mod bestyrelsesformand Henning Kruse Petersen. Formanden selv siger, det langt fra er morsomt at være den, »der har den sidste vagt«.

Aktionær Thor Stadil kalder Santa Fes nedtur en større skandale end OW Bunker. Foto: Søren Bidstrup.

Her er skattefordele ved forældrekøb. Forældre, der køber lejligheder til deres børn, er meget kreative, når de skal have fradrag for udgifterne. Men du kan ikke trække puderne fra. Til gengæld findes en række andre fordele.

Rejsegigant øjner hul i markedet efter Thomas Cook-kollaps. Verdens største rejseselskab, TUI, forventer at blive positivt påvirket af konkurrentens konkurs, fortæller selskabets topchef.

Bulgarer er nu officielt indsat som øverste chef i IMF. Det bliver den bulgarske Kristalina Georgieva, som skal overtage posten som leder af Den Internationale Valutafond (IMF).

Dansk industrifirma solgt i millionhandel. Jes Linnet har købt Sax Lift sammen med kapitalfonden VækstPartner Kapital, der skyder et større tocifret millionbeløb i virksomheden og dermed bliver majoritetsejer.

Gik du glip af...

Japans og Sydkoreas handelsskænderi fortsætter. Det er ved at blive ret alvorligt - og det bekymrer nu tunge profiler i investeringsverden, beretter Finans' korrespondent Thomas Høy Davidsen.

Japan og Sydkorea er rasende på hinanden over ondt blod fra Anden Verdenskrig og handelsrestriktioner. Endnu et tegn på de internationale normers sammenbrud, frygter eksperter. Foto: Lee Jin-man/AP.

Indsigt

Der er stille i den store auktionssal hos Kopenhagen Fur. Mikrofonerne, som hænger ned fra loftet, er slukkede. Det tykke tæppe på gulvet suger lydene til sig, og de mørkebrune træpaneler dæmper lyset. Lige nu er det som om, hele den gamle auktionssal holder vejret i spænding og bekymring. Det samme gør resten af auktionshuset og hele industrien omkring det. Den globale pelsindustri er i frit fald.

Reportage

Det begynder med et brag. En kinesisk oversættelse af det britiske bands Coldplays nummer Yellow toner ud af højtalerne med imponerende volumen. Ledelseseksperter samlet til The Thinkers50 European Business Forum er nemlig enige om én ting: Danske virksomheder og ledere skal hurtigst muligt lære at begå sig i Asien.

»Man tager fejl, hvis man tror, at man kan lære alt fakta om verden på et givent tidspunkt. For pointen er, at verden bliver ved med at ændre sig,« siger Anna Rosling. Foto: Jonas Legarth.

Finans fakta

Strejker kostede mere end 20.000 arbejdsdage sidste år. Særligt én branche var hårdt ramt af arbejdsnedlæggelser i fjor.

Dagens profil

»Der sker virkelig noget i denne kop. Det er det første pluk, efter at busken har hvilet hen over vinteren, og de friske skud giver en fantastisk sødme med noter af nød og muskat«. Christian Hincheldey ved mere om the end de fleste. Sammen med sin søster driver han A.C. Perch's Thehandel, der drømmer om at ekspandere helt til New York. Mandag fylder thehandleren 50 år.

Christian Hincheldey er chef for A.C. Perchs Thehandel. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

5,8

Boligejere står til smæk på grundskylden. Folketingets Finansudvalg har godkendt, at kommunerne næste år kan regulere grundskylden op med 5,8 pct.

Børs

Trump-melding smittede positivt af på aktierne. Teknologitunge Nasdaq vandt frem med et plus på 1,1 pct. Både S&P 500 og Dow Jones-indekset steg 0,6 pct. Det endte med andre ord med stigninger for de amerikanske aktier i aftes – blandt andet efter en melding fra præsident Donald Trump, som siger, at en handelsaftale med Kina kan komme hurtigt. (Reuters)

Debat

Råddenskaben starter i toppen, Per Christensen. Hvornår kan man med rette sige, at en organisations kultur er pilrådden? Hvor mange møgsager skal der til før, at en stribe enkeltstående skandaler tyder på et mønster?, spørger debatredaktør på Finans, Magnus Barsøe, i denne kommentar.

Det sker i dag

  • Økonomi: Den afgående chef for ECB, italieneren Mario Draghi, holder en tale risici, der ifølge ham aktuelt truer den økonomiske stabilitet og udvikling i eurozonen. Danmarks Statistik med detailomsætningsindeks, august 2019.
  • Politik: Statsminister Mette Frederiksen taler til 3F's kongres. Enhedslisten holder pressemøde partiets udspil til finanslov.

PS...

Køb en bog, læs den og aflever den tilbage. Så giver boghandleren dig 25 pct. af prisen tilbage i pant. Pengene kan du nu bruge på at købe nye bøger med hjem. Lyder det godt? Det er Bog & idés nye bæredygtige idé, skriver JP.

BRANCHENYT
Læs også