Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

KMD-topchef angriber ATP | 9 mia. kr. er blevet udbetalt til danskerne uden kontrol | Centralbank pumper flere penge ind i bankerne

GODMORGEN

Vi lægger ud med historien om en bitter strid om udviklingen af et nyt it-system mellem ATP og KMD, der er kørt så meget op i en spids, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har fundet det nødvendigt at skride ind. Det og meget mere får du her i dagens første nyhedsoverblik.

Nyheder

KMD-topchef angriber ATP

KMD's topchef Eva Berneke beskylder pensionskæmpen ATP for at løbe fra regninger for over 100 mio. kr. Hun er nu gået til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et forsøg på at få den offentlige pensionskasse til at slippe pengene. Eva Berneke har et frygtet våben, som hun ikke vil bruge: Forstå striden mellem ATP og KMD i denne gennemgang.

KMD-chef Eva Berneke forsikrer, at man ikke lukker ned for det it-system, der udbetaler pension til danskerne, men hun mener, at situationen er uholdbar og beder beskæftigelsesministeren om at gribe ind. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Populært fradrag har sendt 9 mia. kr. uden kontrol til danskerne

Flere millioner danskere har de seneste otte år fået en samlet rabat på 8,9 mia. kr. lige ned i lommen som følge af deres indberetninger i den populære boligjobordning. Milliarderne er blevet udbetalt stort set uden nogen form for kontrol for snyd og fejl, selv om myndighederne i en stikprøve tidligere fandt frem til, at hver 10. fradrag ikke skulle være givet.

Banksystemet mangler penge: Centalbank pumper flere milliarder ind i bankerne. Manglen på likviditet er uholdbar, er det blevet påpeget fra flere sider, og potentielt kan det bl.a. påvirke udviklingen på aktiemarkedet, hvis det får lov til at fortsætte.

Minister overvejer at beslaglægge millionbonus til Thomas Cook-direktører. Den britiske transportminister Grant Shapps blander sig nu i sagen om de millionbonusser, som topledelsen i det krakkede rejseselskab Thomas Cook har fået udbetalt i årene op til konkursen.

Rigsrevisionen forventer kort aftræk på undersøgelse af skatteforlig. Allerede om få måneder kan offentligheden formentlig få Rigsrevisionens vurdering af et omdiskuteret forlig i sagen om mulig svindel med udbytteskat.

Medie: Dansk politi blev advaret om bestikkelse i Carlsberg – ingen undersøgte. Politiet og flere myndigheder blev i 2018 advaret om, at Carlsbergs indiske datterselskab systematisk havde bestukket embedsmænd. Ingen undersøgte anklagerne, og det udløser nu heftig kritik. (Berlingske)

Superaktivist rækker hånden frem til erhvervslivet. Greta Thunberg er på alles læber. Hendes karske tale i FN har rørt mange, men hun er ikke den første, der har forsøgt at råbe det politiske og økonomiske establishment op. Det kan Micah White, medgrundlægger af bevægelsen ”Occupy Wall Street”, tale med om, skriver Finans' mand i New York.

Nu åbner Telenor for 5G-mobilnettet. I Norge bliver der nu åbnet for det første 5G-netværk i byen Elverum. Det er dog meget få mobiltelefoner, som vil kunne tilgå 5G-signalet.

Gik du glip af...

Eksperter: Nordea har brugt misvisende tal til at frifinde sig selv for vildledning. Storbanken Nordea har puttet yderst tvivlsomme tal i regnemaskinen, da banken frifandt sig selv for vildledning efter skandalesagen om Flexinvest Fri i Danske Bank. Sådan lyder det fra to eksperter på baggrund af en Nordea-redegørelse til Finanstilsynet, som Finans har fået aktindsigt i.

  • Baggrunden: Danske Bank er havnet i kløerne på bagmandspolitiet (SØIK), fordi kunder blev vildledt til at investere i lavrisikoprodukter med et forventet negativt afkast. Nordea har ifølge sin egen redegørelse ikke begået samme fejl som Danske Bank, men der er en betydelig forskel på, hvordan de to banker har regnet på afkastforventningerne.
  • Hvad bliver der sagt: »Det er muligt, at Nordea kan få det til at se ud som, at afkastet bliver positivt ved at benytte langsigtede afkastprognoser, men det giver ikke et realistisk billede. Faktum er, at det aldrig kan blive en god idé at sælge et produkt med mange obligationer, som har en negativ rente,« siger professor på Aalborg Universitet Carsten Tanggaard.
  • Hvad sker der nu: Finanstilsynet er fortsat i gang med at undersøge Nordea og fire andre banker efter Flexinvest-sagen. Finanstilsynet har ingen kommentarer til bankernes forskellige beregningsmetoder, mens undersøgelserne pågår.

Nordea beskyldes for at bruge en tvivlsom lommeregner til at frifinde sig selv for vildledning af investeringskunder. Illustration: Anders Thykier.

Interview

Hvordan skal udviklingslandene afveje behovet for økonomisk vækst med ambitionerne i FN’s Klimaaftale? Hvilke planer har Danmark for at hjælpe udviklingslande med ikke at opføre kulfyrede kraftværker? Og hvordan vil regeringen afveje fordele og ulemper ved, hvorvidt bidrag til CO₂-reduktion i udviklingslande både resultatmæssigt og økonomisk giver mere mening end ved at gennemføre CO₂-reducerende tiltag i Danmark? Vi har spurgt udviklingsminister Rasmus Prehn, der i disse dage er til FN’s generalforsamling og klimatopmødet i New York.

»Vi skal satse på bæredygtig energi i bred forstand,« siger udviklingsminister Rasmus Prehn. PR-foto.

Finans fakta

Så meget er streamingmarkedet eksploderet i Danmark. Det er efterhånden de færreste danskere, som ikke kender til Netflix, Viaplay og HBO. Mens økosystemet i det traditionelle tv-marked er skrumpet med over en milliard kroner de seneste fem år, har udenlandske streamingkæmper snuppet en massiv økonomisk luns af det danske mediemarked.

Tal fra PwC viser, at omsætningen på streamingmarkedet i Danmark er mere end tredoblet fra 2014 til 2018. Grafik: PwC.

Dagens profil

Det ville sikkert være muligt at tapetsere en væg i et parcelhus med citater, som Ulrikke Ekelund i en 10-årig periode frem til 2014 lagde navn til. Hun var som cheføkonom i BRFkredit en flittig gæst i spalter og på skærmen. Nu indtager hun som direktør i Pensiondanmark en mere tilbagetrukket rolle.

Ulrikke Ekelund fotograferet foran den særegne, fem etager høje mosvæg i Pensiondanmark, hvor hun er direktør med ansvar for kommunikation og presse. Foto: Ursula Bach, Pensiondanmark.

Dagens tal

114

John Fredriksen topper stadig listen over Norges rigeste personer og er nu næsten dobbelt så rig som sin nærmeste efterfølger. På dette års liste er det endnu engang John Fredriksen, som ligger helt i front med en formue på svimlende 114 mia. norske kr.

Børs

Moderate kursfald i USA efter ellers positive handelsmeldinger. Teknologitunge Nasdaq faldt med 0,6 pct. Det brede S&P 500 mistede 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset bakkede med 0,3 pct. Meldinger om ”positiv fremdrift” i handelsforhandlingerne mellem Kina og USA lagde op til en positiv åbning for aktierne i USA. Bekymringer og usikkerhed i forbindelse med en mulig rigsretssag mod Donald Trump overskyggede dog de positive tegn, og det endte derfor med en moderat tilbagegang for de vigtigste aktieindeks. (Reuters)

Debat

Santa Fe er sunket. Nedsæt en havarikommission. Et skib forliste i denne uge. Santa Fe – den sidste rest af den sagnomspundne koncern ØK. Hvordan kan en virksomhed, der for blot ni år siden investerede en halv milliard i opkøb, nu ligge på havets bund?, spørger Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Aarhus Elite kommer med regnskab for tredje kvartal. Kom så de hvie.
  • Politik: Generaldebatten ved FN's generalforsamling fortsætter i dag i New York.
  • Øvrigt: I Danmark markeres den internationale klimademonstration 'Break for Climate'. På dansk kaldes det 'Giv din frokostpause for klimaet'. Målet med aktionen er at få danskerne til at holde fri eller holde lukket fra klokken 12.00-14.00 for klimaet.

PS...

Dækkene hvinede, politibilen var oppe omkring de 200 km/t og den formodede gerningsmand var inden for rækkevidde i en vild biljagt gennem byen. Men så skete det, der ikke måtte ske. Politiets Tesla løb tør for batteri. New York Post har historien.

BRANCHENYT
Læs også