Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Kurverne er ved at knække i dansk økonomi | Nu skal nybyggeri granskes for at beskytte banker og boligkøbere | Skattestyrelsen har afsløret millionsnyd på ny metrolinje

GODMORGEN

Vi begynder ugen med at tage temperaturen på dansk økonomi og kigger samtidig nærmere på et nyt faresignal på boligmarkedet. Her får du et overblik over weekendens og morgenens vigtigste nyheder.

Nyheder

Kurverne er ved at knække i dansk økonomi

Hen over sommeren er afmatningen i den globale økonomi – og især på vores største markeder i Tyskland, Sverige og Storbritannien – begyndt at påvirke dansk økonomi, viser Finans’ Økonometer. En boligboble, skrøbelige banker og en dårlig konkurrenceevne, som lå bag afmatningen i 2007, er med til at skabe en opbremsning. Indtil nu er det dog kun frygt. De hårde tal for beskæftigelse, eksport og forbrug viser stadig fremgang.

De danske forbrugere vil måske begynde at snøre pengepungen sammen, hvis man skal tro de seneste tillidsbarometre. Foto: Finn Frandsen.

Nu skal nybyggeri granskes for at beskytte banker og boligkøbere

Byggeaktiviteten i København og andre store byer er tårnhøj, selv om boligmarkedet er under stigende pres. Det får nu Finanstilsynet til at skærpe fokus på projektmarkedet i et forsøg på at beskytte banker og private boligkøbere. Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, har udset sig fire fokusområder inden for ejendomsfinansiering. Målet er at sikre en mere robust økonomi for boligkøberne og dermed undgå en ny finanskrise. Finans har mødt og talt indgående med direktøren, hvis egne boligsøgende døtre bander deres far langt væk.

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, frygter, at bankerne er for flinke med udlån til risikofyldte projektejendomme. Foto: Nicolai Lorenzen.

Skattestyrelsen har afsløret millionsnyd på ny metrolinje. Udenlandske firmaer ved Cityringen har snydt for over 51 millioner kroner i skat. (Fagbladet 3F)

76-årig topchef har ingen planer om pension. Stig Lausten har i mere end fire årtier været topchef i farvefabrikanten Kunststof-Kemi, som hvert år indbringer millioner. Og han har absolut ingen planer om et velfortjent otium. »Så længe jeg stadig kan slæbe mig ud på arbejde, har jeg ingen grund til at lave om på det.«

Apple advarer millioner af iPhone-brugere. Hvis du har glædet dig til at få fingrene i den nyeste iPhone-model, er der lige en ting, der er vigtig at huske på.

Storinvestor: Der skal ikke meget til at vælte økonomien. Verdensøkonomien er på vej længere ned i gear. Samtidig byder den kommende tid på forhøjet usikkerhed og risiko, mener en af verdens største kapitalforvaltere.

Thomas Cook-chef: Banker skyld i kollaps. Koncernchefen for den konkursramte rejsegigant Thomas Cook, Peter Fankhauser, mener, at selskabets långivere reagerede for langsomt. (The Sunday Times)

Boris Johson bliver - uanset brexit-udfaldet. Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger i et interview, at han agter at blive på posten, også selvom det ikke lykkes med at gennemføre brexit sidst i oktober. (Bloomberg)

Handelskrig rammer kinesiske virksomheder. Den kinesiske handelsminister, Zhong San, erkendte søndag offentligt, at handelskrigen med USA nu giver landets virksomheder mange udfordringer. (Reuters)

Gik du glip af...

Danskerne har fået 9 mia. kr. i håndværkerfradrag stort set uden kontrol. Flere millioner danskere har de seneste otte år fået en samlet rabat på 8,9 mia. kr. lige ned i lommen som følge af deres indberetninger i den populære boligjobordning. Det er sket stort set uden kontrol med fradragene.

  • Forstå tallene: Efter flere år uden særskilt kontrol oplyser Skattestyrelsen, at man i 2017 og 2018 har tjekket 2.437 indberetninger ud fra en såkaldt »målrettet risikovurdering«, hvor man er gået efter sager med sandsynlighed for ”gevinst”. Her var der fejl i 1.353 tilfælde, svarende til 55 pct., hvilket medførte tilbagebetaling af 5 mio. kr.
  • Hvad bliver der sagt: »Vi har et meget tillidsbaseret system, som har fungeret godt, når der er kontrol. Når det er nemt at få penge ud og nærmest ingen kontrol, så falder regelefterlevelsen,« siger Tom Vile Jensen, direktør i revisorernes brancheforening FSR.
  • Perspektivet: Det blev i sin tid fremført, at ordningen ville reducere mængden af sort arbejde og skabe arbejdspladser. Ingen af delene ser ud til at være lykkedes.

    Rockwoolfonden kunne i 2014 ikke finde noget belæg for mindre sort arbejde, og det kunne Skatteministeriet heller ikke i 2015.

Indsigt

Dansk topleder i global medicinalindustri: »Jo mere international, du er, jo tungere beslutninger, får du lov at tage«. Trods beslutningens omfang, var de ikke længe om at blive enige. Færdiguddannede og med et par år på arbejdsmarkedet hver i banken satte Camilla Harder Hartvig sig en aften med sin mand Thomas Hartvig og talte det igennem. Han var konsulent, hun var ansat i et internationalt medicinalselskab. Begge to ville gerne både karriere, børn og et job i udlandet. En svær cocktail at mixe, så alle blev glade og kunne trives, mente de. Og derfor blev de enige om en alternativ løsning, som endte med at bringe hele familien rundt i verden.

Da Danmark blev for lille for Camilla Harder Hartvig, tog hendes karriere fart og har bragt hende og familien rundt i hele verden. PR-foto.

Finans fakta

Nethandlen vokser fortsat hastigt, men der rykkes rundt på rangordenen blandt de største onlinebutikker. En tysk modekoncern holder dog stand på førstepladsen, viser en ny analyse.

I opgørelsen over de 10 mest populære netbutikker ligger den tyske modeportal Zalando fortsat helt i front - som også har været tilfældet de seneste år.

Dagens profil

Tidligere Nets-direktør: »Det er ikke for at klynke, men det var en ekstrem periode«. Efter 25 år hos Nets stemplede Susanne Brønnum, som tirsdag fylder 50 år, ud. Hun havde været højtplaceret chef og ville tilbage til rødderne med et nyt innovationscenter, som skulle tænke helt frit. Men det blev ikke så uafhængigt, som hun havde håbet. Og desuden havde børsnoteringen af Nets givet hende en gevinst på 118 mio. kr.

Susanne Brønnum var landechef for Nets i Danmark i syv år, der bød på Se & Hør-sagen, en kaskade af ændringer og til sidst ballade om store millionbonusser til cheflaget. Foto: Sebastian Buur Gunvald.

Dagens tal

400

Den svenske bilfabrikant Koenigsegg har sat ny hastighedsrekord i forsøget på at gå fra 0 til 400 km/t. Det skete på en landingsbane i militærlufthavnen Råda - og det gik pænt stærkt.

Debat

To bryllupper og en væltet Berlinmur. EU’s østudvidelse har været en stor økonomisk succes, som mærkes herhjemme. De tidligere socialistiske landes betydning for dansk udenrigshandel er steget markant siden begyndelsen af 1990’erne, skriver Helge J. Pedersen er cheføkonom i Nordea, som indleder sin klumme med en spændende anekdote fra september 1989, da han var på vej hjem med toget fra sin svogers bryllup i Tjekkoslovakiet.

Det sker denne uge

Et nyt politisk år officielt i gang, når Folketinget traditionen tro åbner den første tirsdag i oktober. Dagen efter præsenterer den nye S-regering sit første udspil til en ny finanslov, og torsdag udspiller den store åbningsdebat i Folketingssalen sig, som ofte varer til sent på aftenen. Det seneste regnskabsår var mildt sagt udfordrende for det danske erhvervsklenodie Bang & Olufsen, og i den kommende uge skal selskabet igen åbne bøgerne og fortælle om dagsformen til de hårdt prøvede aktionærer. Her er, hvad ugen ellers bringer.

PS...

Hvis du nogensinde har siddet på et fly i nærheden af skrigende børn, ved du, at det måske ikke er den mest behagelige og fredsommelige rejseform. Det vil et japansk flyselskab nu lave om på med en kreativ løsning.

Den schweiziske regering har en noget omfattende auktion foran sig. 25 superbiler, der var ejet af en afrikansk diktatorsøn, skal sælges. Og det er ikke for småpenge.

BRANCHENYT
Læs også