Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Novo-topchef: »Vi står midt i en diskussion, der er ekstremt svær at vinde« | Byggebranchens overskud smuldrer | Trump og USA får grønt lys til milliardtold på varer fra EU

Michael Mortensen er adm. direktør i CASA. Foto: Rune Aarestrup Pedersen Foto: Rune Aarestrup Pedersen

GODMORGEN


De efterhånden hårdtprøvede aktionærer i Bang & Olufsen får i dag friske tal fra Struer-koncernen, der fremlægger 1. kvartalsregnskab, mens de nyeste medlemmer af Folketinget også skal bevise sit værd, når åbningsdebatten i Folketinget muligvis trækker ud til de sene aftentimer. Men først får du dagens første briefing fra Finans, der bl.a. byder på et interview med Novos topchef, der indrømmer, at selskabet nu er »enormt udfordret« på sin etik.

Nyheder

Novo-topchef: »Vi står midt i en diskussion, der er ekstremt svær at vinde«

Selvom man ofte bliver kaldt duksen i klassen, når det handler om socialt ansvar, etik og moral, må Novo Nordisks topchef indrømme, at selskabet kæmper for at leve op til kravene. »Dem, vi diskuterer med, har ofte en politisk interesse, som er svær at overdøve,« fortæller Lars Fruergaard Jørgensen. For presset stiger. Danskere kræver nu større ansvarlighed af de danske virksomheder end tidligere, viser ny undersøgelse fra PwC.

Danskernes opfattelse af erhvervslivets moral og etik er under pres. Det er væsentligt at tage hånd om, mener blandt andre topchef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen. Foto: Niels Hougaard.

Byggebranchens overskud smuldrer

Kranerne vokser ikke ind i himlen i den danske byggebranche. Det samlede overskud blandt de danske byggeentreprenører faldt i 2018 til 1,6 mia. kroner mod 2,1 mia. kroner året før, og det skyldes især skarp konkurrence om opgaverne. Årets hurtigløber i byggebranchen hilser dog den nye situation velkommen. Mød Casa-stifter og serieiværksætter Michael Mortensen.

Boris Johnsons brexitplan skal nu forhandles i døgndrift. Den britiske regering vil anmode om, at den nuværende parlamentssamling bliver suspenderet fra om aftenen tirsdag den 8. oktober. Der er kun få uger at handle i, men både EU og briterne vil arbejde i døgndrift for at se, om briternes forslag til en ændret brexitaftale har gang på jorden. (Jyllands-Posten)

Trump og USA får grønt lys til milliardtold på varer fra EU. USA og præsident Donald Trump kan med blåstempling fra verdenshandelsorganisationen WTO nu indføre en årlig straftold på varer fra Europa for 51 mia. kr. De første straffeaktioner er allerede planlagt.

Elbiler er i pæn vækst. Flere modeller og overkommelige priser har sat gang i salget af elbiler herhjemme. Tesla Model 3 er i sikker front. (JP)

Her er fem ting, erhvervsministeren tager med sig fra Silicon Valley. Simon Kollerup besøgte i september Silicon Valley, og her er det, han tager med sig fra sit første besøg i den teknologiske dal. På godt og ondt. Fortalt med hans egne ord.

Erhvervsminister Simon Kollerup besøgte i september Silicon Valley på den amerikanske vestkyst som et led i fremstødet DenmarkBridge. Foto: Stine Rasmussen.

Eurodan-huse overtages af konkurrenten. Thomas Dahl, adm. direktør i Eurodan-huse, har skrevet under på en aftale, der sender familiens livsværk, typehusvirksomheden Eurodan-huse, i hænderne på den store konkurrent Huscompagniet, som kapitalfonden EQT ejer. (Børsen)

Dansk fotomodel og tøjpar er blandt de vigtigste i den globale modebranche. En opdateret liste fra Business of Fashion over de mest indflydelsesrige inden for mode rummer tre nye danske navne. Mona Tougaard samt parret Ditte og Nicolaj Reffstrup vurderes til på hver deres måde at præge udviklingen markant lige nu.

Gik du glip af...

Regeringen fremlagde onsdag sit finanslovsudspil. Med finansminister Nicolai Wammen som frontfigur kom S-regeringen med sit første finanslovsudpil, og her var flere ting, som erhvervslivet kan bide mærke i.

Finansminister Nicolai Wammen fremlagde regeringens finanslovsforslag på et pressemøde i Finansministeriet. Foto: Jens Dresling.

Indsigt

»Jeg vil gerne have nye kunder, men de eksisterende er altså mere vigtige.« Peter Hermann fik overdraget stafetten som topchef i Topdanmark i februar 2018 kun få måneder efter, at ærkerivalen Tryg havde overrumplet alt og alle med købet af den digitale lavprisfrontløber Alka. Men Peter Hermann drømmer da heller ikke om at blive konge over det danske forsikringsmarked. Noget er nemlig vigtigere end vækst, lyder det.

Peter Hermann satser bl.a. på partnerskaber som en vej til vækst. Senest har Topdanmark indgået et samarbejde med Nordea om salg af privat- og erhvervsforsikringer. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

Billund flyver fra de andre jyder. Både lufthavnene Aalborg og Aarhus oplever fald i antallet af passagerer, mens udviklingen er helt anderledes i Billund.

Dagens profil

Bankdirektør Mads Skovlund har næsten altid en halv liter Pepsi Max med sig. Det bliver der grinet lidt ad rundt om i Nordea, men selv tager han det ikke så tungt. Han har bare aldrig fået lært at drikke kaffe. Som ny formand for Finanssektorens Arbejdsgiverforening skal han snart stå i spidsen for arbejdsgiversiden ved finanssektorens overenskomstforhandlinger. Mon ikke, der også skal en del Pepsi til.

Mads Skovlund er ny formand for Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Foto: Nordea

Og nu vi er ved colaen... Så kan du her læse historien om den cola-afhængige iværksætter Kara Goldin, der har skabt en millionsucces ved at ville gøre vand mindre kedeligt.

Dagens tal

87

Nyhavn er blevet Danmarks billede på overturisme. En analyse viser, at 87 pct. af turister besøger Nyhavn, når de overnatter i København. Overturismen breder sig, og turister driver de lokale væk fra storbyerne - og det har de tænkt sig at blive ved med.

Børs

Opblussende handelskrig belaster Wall Street på ny. Det brede S&P 500-indeks tabte i aftes 1,8 pct. oven i et minus på 1,1 pct. tirsdag. Dow Jones-indekset, der lukkede 1,3 pct. lavere tirsdag, faldt yderligere 1,9 pct., og Nasdaq-indekset bakkede 1,6 pct. oven i et fald på 1,2 pct. tirsdag. Investorerne fik sig blandt andet en forskrækkelse, da forløberen for den amerikanske jobrapport, ADP's beskæftigelsesrapport over det private amerikanske jobmarked, viste noget svagere data end ventet. Og så fortsætter handelskrigen med at slå gnister. (Reuters)

Debat

Handelskrigen mellem Kina og USA fylder rigtig meget i øjeblikket. Den pirrer vores indgroede frygt for at tabe penge, men desværre forvrænger forskellige myter investorernes opfattelse af situationen. Her er tre hårdnakkede aktiemyter om Kina og handelskrigen, der forplumrer debatten, mener investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Bang & Olufsen kommer med regnskab for første kvartal. Af udenlandske regnskaber byder dagen på tal fra svenske Hennes og Mauritz og amerikanske Pepsico.
  • Politik: Åbningsdebat i Folketinget. Høringerne af de nye EU-kommissærer til den kommende kommission fortsætter.
  • Øvrigt: Den årlige Grundfospris uddeles til en ung forsker, der har skilt sig ud.

PS...

Caféer og Cannabis. To ting, som Amsterdam er verdenskendt for, men nu åbner den første cannabis-café i Los Angeles i USA. Caféen med navnet Lowell Farms vil være den første såkaldte farm-to-table restaurant, der fremhæver cannabis som ingrediens.

BRANCHENYT
Læs også