Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Røde partier vil have virksomheder på medarbejdernes hænder | Ny Terma-chef lover milliardvækst med kampfly og radarer | Flere og flere unge dyrker hypetrading

Jacob Sorward (tv) og Rasmus Kristian Nielsen har samlet på og handlet med mærkevaretøj, siden de var teenagere. Foto: Mads Frost

GODMORGEN

I dag ser vi blandt andet nærmere på fænomenet hypetrading, som stadig flere unge danskere supplerer SU'en med. Vi har mødt et par unge Aarhus-gutter, der har gjort det til en rigtig god forretning. Og så har vi også historien om, at regeringens støttepartier vil give medarbejderejede virksomheder ekstra fordele. God fornøjelse.

Nyheder

Røde partier vil have virksomheder på medarbejdernes hænder

Det handler ikke om socialistiske doktriner, men om sund fornuft, lyder det fra SF, der ligesom Enhedslisten presser på for, at flere danskere skal eje deres arbejdsplads. Regeringen og De Radikale er positive. Medarbejdereje er god business og langt mere udbredt i ubetinget kapitalistiske lande som Storbritannien og USA end i Danmark, konkluderer tænketanken Cevea i en ny rapport.

Ny Terma-chef lover milliardvækst med kampfly og radarer

»Vi skal tjene flere penge,« siger Termas nye topchef, Jes Munk Hansen. Men faren er, at den danske teknologikoncern bliver for bred og mister fokus. Det vil gå ud over indtjeningen, mener han.

Jes Munk Hansen er ny topchef i Terma, hvor han vil sætte fokus på vækst. Foto: Joachim Ladefoged.

4,4 millioner danskere truet af digitalt postkaos. E-boks har mistet retten til at fortsætte som offentligt posthus. Det betyder, at danskerne fremadrettet risikerer at skulle finde deres digitale post spredt ud over forskellige postkasser. (Berlingske)

Bankskat presser regeringen fra både højre og venstre. Radikale Venstre og Enhedslisten har begge foreslået en særskat på bankerne som en del af årets finanslov. Socialdemokratiet mener, at det er et spørgsmål om at finde den rette balance, selvom de før valget selv foreslog at beskatte bankerne.

Danica vil satse 100 milliarder på grønne investeringer. En opsigtsvækkende klimaoffensiv skal over de kommende år gøre Danica Pension til et af landets grønneste pensionsselskaber. Over de næste 10 år vil den Danske Bank-ejede pensionskæmpe ottedoble sine grønne investeringer.

Mikroplastic fra tøj ender i naturen og oceanerne. En stadig større del af vores beklædning er fremstillet af kunstfibre og dermed af fossile brændsler. Hovedparten ender på lossepladsen. Kun en minimal del genanvendes, og det er blandt forklaringerne på den stigende olieefterspørgsel.

Trump skal vise selvangivelser til anklager. En føderal domstol i USA har afvist præsident Donald Trumps forsøg på at undgå at fremlægge sine selvangivelser. Trump skal nu give adgang til otte års private selvangivelser og skatteopgørelser fra hans virksomheder som led i en efterforskning. (New York Times)

De 1.000 største omsætter som aldrig før - men optur lakker mod enden. Landets 1.000 største virksomheder er på toppen af opturen. Men en afmatning kan være på vej, lyder det fra industrifolk. (Børsen)

NTG dropper udbud af aktier, men børsnoteres onsdag. Transportfirmaet NTG dropper det tidligere offentliggjorte udbud af aktier, efter at tegningen fra udenlandske investorer har skuffet, men selskabet har dog alligevel kurs mod børsen og ventes at få første handelsdag onsdag den 9. oktober.

Bankekspert: Thierry får negativ særbehandling i politisk betændt sag. Uanset om Finanstilsynet godkender Nykredit-direktør Tonny Thierry Andersen som »fit & proper« eller ej, vil det give ballade politisk, lyder vurderingen. (Berlingske Business)

Gik du glip af...

Flyskam breder sig og vil bremse væksten i flytrafikken. Antallet af forbrugere, der er bekymrede for påvirkningen af klimaet, vokser. Nogle flyver allerede mindre, og endnu flere overvejer at droppe eller skære ned på flyrejserne. Det kan ramme branchen hårdt.

  • Sverige: Begrebet flyskam er opstået i Sverige, og her har SAS allerede mærket effekterne. Antallet af flyrejsende på de svenske indenrigsruter er i de seneste måneder faldet med tocifrede procenttal.
  • Danmark: Indenrigstrafikken i Danmark har også oplevet et markant fald det seneste halve år. En rundspørge viser, at et stort flertal vil rejse uændret med fly, men at omkring 5 pct. angiver bekymring for klimaet som årsag til, at de forventer at flyve mindre.
  • Bekymring: Det er svært at måle, om flyskam har bremset væksten i flytrafikken. Men flyselskaberne er bekymrede, og de står i kø for at fortælle om grønne initiativer.

Færre flyver med SAS på indenrigsruterne i Sverige og Danmark.

Indsigt

Kender du begrebet hypetrading? Fænomenet bliver mere og mere udbredt blandt mange unge danskere. Det går kort sagt ud på at handle med produkter, som folk er villige til at betale mange penge for. Et par sko til 1.600 kr. kan blive 17.000 kr. værd, hvis du ved, hvordan du skal sælge dem. Og det gør de to såkaldte hypebeasts, Jacob Sorwad og Rasmus Kristian Nielsen. Vi har mødt dem.

Jacob Sorwad (tv) og Rasmus Kristian Nielsen har samlet på og handlet med mærkevaretøj, siden de var teenagere. Foto: Mads Frost. 

Finans fakta

Saudi-Arabien vil tiltrække flere turister. For flere turister betyder flere penge i statskassen. Derfor vil Saudi-Arabien nu bløde op på endnu en konservativ regel for at tiltrække flere besøgende: Nu får ugifte lov til at sove på hotelværelse sammen.

Dagens profil

Han får store selskaber til at spille som et orkester midt i kaos. Der er for længst blevet lavet spændingsfilm om topchefer, headhuntere og firmaadvokater. Så måske kommer turen snart til it-konsulenter. Forlægget til sådan en film kunne passende være Jeppe Harrit, en midaldrende mand, som hver morgen slår øjnene op i villaen i Vejle omgivet af sin hustru og tre børn i alderen 9 til 16 år.

Jeppe Harrit hidkaldes, når forretninger er i færd med en større transformation. Foto: Partner4Impact.

Dagens tal

80

Investorerne i Tesla går en meget hård tid i møde, mener Scott Galloway, der er professor i marketing ved NYU Stern School of Business. Den amerikanske elbilproducent vil nemlig miste 80 pct. af sin markedsværdi eller endnu værre helt forsvinde i løbet af de næste 10 år.

Børs

Wall Street-aktierne svingede ned og op og endte i minus. Det brede S&P 500 endte med et fald på 0,5 pct. Dow Jones-indekset mistede 0,4 pct pct., mens teknologitunge Nasdaq tabte 0,3 pct. Håbet om positive forhandlinger mellem USA og Kina senere på ugen skabte optimisme, men dagens resultat ved aktieluk blev alligevel et fald for alle tre ledende indeks.

Debat

Gratis er, når noget koster 326 kroner. En mulighed har åbnet sig for erhvervskommentator Anders Heide Mortensen, som et stykke tid har været efterspurgt af bl.a. fagblade og mindre virksomheder. Fremover kan man få foredrag og oplæg. Gratis. Takken for den gode idé retter Anders Heide til et firma, der hedder noget på udenlandsk, som betyder "Gratis trailer" på dansk.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Økonomi: Det Økonomiske Råd offentliggør den nye vismandsrapport.
  • Økonomi: Finans Danmark kommer med nye tal for antallet af ejerboliger til salg i september.
  • Politik: Den undersøgelseskommission, der skal undersøge en række forhold i den tidligere styrelse i Skat, holder afhøringer.
  • Politik: Premierminister Boris Johnson kommer i dag formelt med sit forslag om at suspendere parlamentet og hjemsende medlemmerne indtil den 14. oktober.
  • Politik: Europa-Parlamentet har høring med kommissærkandidat Margrethe Vestager i Bruxelles.
  • Øvrigt: Nobelprisen i fysik uddeles.

PS...

Nordpolen flytter sig - og det kan få konsekvenser. Den magnetiske nordpol er i fuld fart på vej mod Sibirien. Spørgsmålet er hvorfor? Det er et mysterium med vidtrækkende konsekvenser, for hvis den bytter plads med Sydpolen, får det konsekvenser for livet på Jorden. For at løse mysteriet forskes der på livet løs.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også