Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Eksperter kritiserer ATP for at udhule danskernes tvungne pensionsopsparing | Jihadister styrede danske selskaber, mens de kæmpede for IS | Novozymes nedjusterer og opgiver målet om at vokse i 2019

GODMORGEN

Pensionsordningen ATP, som 5,2 mio. danskere er tvunget til at betale ind til, bliver nu udsat for hård kritik fra en af landets førende finansielle eksperter. Novozymes nedjusterer forventningerne for 2019. Og så bringer vi nye afsløringer i vores serie Grand Theft Europe, der afdækker et hidtil ukendt netværk af dømte og formodede momssvindlere. Her er dagens første nyhedsoverblik.

Nyheder

Eksperter kritiserer ATP for at udhule danskernes tvungne pensionsopsparing

Den største del af danskernes opsparing i ATP placeres nu til negative afkast. Derfor bør der gribes ind, lyder det fra CBS-professor Jesper Rangvid, som mener, at ATP er »trængt op i et hjørne.« Bestyrelsen i ATP overvejer ændringer af forretningsmodellen, siger formand Torben M. Andersen. Imens bliver der gearet investeringer og taget en høj risiko. Danskernes største pengetank står ved en skillevej.

Der er brug for omfattende ændringer, hvis ATP skal bevare sin relevans for de millioner af danskere, som sparer op til alderdommen i pensionsgiganten, mener Jesper Rangvid. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Jihadister stod i spidsen for selskaber i Danmark, mens de kæmpede for Islamisk Stat

Danske jihadister og flere andre danske Syrien-krigere deltog ifølge flere konkursadvokater i årevis i formodet moms- og skattesnyd og kreditsvindel, længe efter at de var udrejst af Danmark for at kæmpe for den frygtede terrororganisation Islamisk Stat. Herunder også manden med det danskklingende navn Danny Bak.

Finans og Information har med udgangspunkt i bl.a. flere end 100 kuratorredegørelser og retsdokumenter fra flere lande kortlagt et netværk af formodede og dømte momssvindlere. Grafik: Anders Vester Thykier.

Novozymes nedjusterer og opgiver målet om at vokse i 2019. Novozymes skruer ned for forventningerne til helåret. Igen. De seneste 11 år har enzymkoncernen kun én gang leveret højere vækst, end hvad investorerne er blevet stillet i udsigt. Finans har talt med Novozymes-formanden, som ærgrer sig over situationen: »Det er selvfølgelig utilfredsstillende.«

Erhvervsledere frygter ny bølge af skatter og afgifter. 400 topchefer har talt: Tiltroen til den nye regering smuldrer.

Superliga-profil i stribevis af konkurser. På fodboldbanen kører det for den tidligere landsholdsspiller Kevin Conboy. Men uden for kridtstregerne er han trukket ind i noget, som ifølge hans eget udsagn har kostet ham et større millionbeløb og fået ham til at politianmelde sin svoger.

Kevin Conboy, der her ses som nummer tre fra venstre, var en overgang på det danske fodboldlandshold. Foto: Jacob Ehrbahn.

Olieindustrien er dybt frustreret. Topchefer i den globale olieindustri føler, at de bliver gjort til prügelknabe i en klimadebat, som de ikke selv er herre over.

Pensionskasse advarer om risiko for aktiefald. Risikoen for en større nedtur på aktiemarkederne er steget, lyder det fra pensionskassen Sampension. »Nu er der rent faktisk en grund til at være bange.«

Danmarks største musikkæde er i fare. Ejeren af musikkæden 4Sound har indgivet konkursbegæring. Nu er spørgsmålet, hvad der skal ske med den danske del af forretningen.

Jagt på bolighajer kan dræne statskassen. Hvis S-regeringen fjerner udlejeres adgang til at renovere boliger og løfte huslejer, vil det koste statskassen op mod 2 mia. kr. her og nu, viser rapport. (Børsen)

OECD delvist klar med planer om global skat. OECD-landene kommer nu med et forslag, der skal sætte en stopper for blandt andet multinationale koncerners skattespekulation.

Gik du glip af...

Eksperter: Hul i loven belaster arbejdsmiljøet i mange virksomheder. Trivsel og sikkerhed forringes i mange danske virksomheder efter en dom, som tillader at afskedige visse typer af arbejdsmiljørepræsentanter. Sådan lyder advarslen fra både eksperter, fagforeninger og politikere.

  • Problemet: Arbejdsmiljørepræsentanter uden dækning af en fælles overenskomst står på andet år uden beskyttelse mod fyring. Det er ellers vigtigt for, at repræsentanterne tør tage problemer som stress og dårlige arbejdsforhold op med ledelsen, viser en ny undersøgelse.
  • Konsekvensen: »Den manglende beskyttelse vil medføre, at væsentlige arbejdsmiljøproblematikker ikke rejses. Det kan have negativ indflydelse på medarbejdernes arbejdssituation og arbejdsmiljøet i virksomheden,« siger Peter Hasle, som har speciale i bl.a. arbejdsmiljø.
  • Indsigt: Da en kvindelig it-medarbejder blev fyret fra sit job i Carlsberg Business Solutions i efteråret 2013, anede hun næppe, at hendes sag seks år senere kunne få vidtrækkende konsekvenser. Sådan mistede mange tillidsfolk jobsikkerheden.

Indsigt

Selvom det ikke er tydeligt for alle endnu, og nogen tror det går over, synes ét fænomen at blive vigtigt eller måske ligefrem definerende for din fremtidige eksistens. Det er den grønne omstilling, som du derfor bliver nødt til at bruge en del af din tankevirksomhed og tid på- Også selvom du ikke er direktør i et kulkraftværk eller en transportvirksomhed, men et dansk realkreditinstitut. Spørg bare Carsten Tirsbæk.

Carsten Tirsbæk Madsen, adm. direktør i Jyske Realkredit, ser regulering som realkreditsektorens største udfordring. Arkivfoto.

Finans fakta

Hvis den kriseramte kontorudbyder WeWork går i betalingsstandsning som frygtet, vil det skabe rystelser i markedet for kontorejendomme. Flere steder i verden er WeWork nemlig den største private lejer. Forstå her, hvorfor storbyernes ejendomsmatadorer er i alarmberedskab.

Dagens profil

Jess Søderberg var rasende. Den daværende topchef i A.P. Møller-Mærsk havde to år før sin planlagte exitdato fået fyresedlen af formand Michael Pram Rasmussen. Men det var den overraskende og unfair beskyldning, som den på det tidspunkt 92-årige Mærsk Mc-Kinney Møller kom med, der fik Jess Søderberg op i det røde felt. »Vi havde en konfrontation, hvor hr. Møller beskyldte mig for noget fuldstændig uantageligt. Normalt kan jeg lægge bånd på mig selv, men jeg blev rasende og sagde, hvad jeg mente om ham på godt og på ondt.«

Jess Søderberg var 37 år i A.P. Møller - Mærsk, heraf 14 år som adm. direktør. Lørdag fylder han 75 år. Foto: Jonathan Bjerg Møller.

Dagens tal

152

Danmark og Irland er blandt de lande i Europa, som står til at blive hårdest ramt i tilfælde af en kaotisk brexit. Men mens Irland udruller en stor hjælpepakke, spiller den danske regering langt mere afdæmpet ud. Regeringens brexitpakke er 152 gange mindre end den irske. Vi har spurgt erhvervministeren hvorfor.

Børs

Markederne blev sendt op efter fornyet håb om handelsaftale. Det brede S&P 500-indeks endte i aftes handelsdagen med en stigning på 0,9 pct., mens Dow Jones-indekset steg med 0,7 pct. Teknologitunge Nasdaq vandt frem med 1 pct. Investorernes humør var ifølge iagttagere positivt påvirket af forlydender, der peger på, at de to stridende parter muligvis kan sætte underskrifter på en delvis handelsaftale, når Kina og USA fredag afslutter et todages møde i Washington.

Debat

ATP spiller en vigtig rolle i det danske pensionssystem. Der er fem millioner medlemmer, næsten alle lønmodtagere indbetaler til ATP, og 40 pct. af alle pensionister har ingen anden løbende indkomst end ATP- og folkepensionen. Men ATP's penge investeres risikabelt, skriver professor Jesper Rangvid i denne kronik.

Det sker i dag

  • Erhverv: Tryg kommer med regnskab for tredje kvartal, mens Chr. Hansen aflægger årsregnskab.
  • Erhverv: ChemoMetec holder generalforsamling.
  • Erhverv: Københavns Lufthavne kommer med passagerstatistik for september.
  • Økonomi: Finans Danmark har set på, hvilke lånetilbud kommende boligejere fik i september.
  • Økonomi: Danmarks Statistik sætter tal på inflationen i september.
  • Politik: Skatteminister Morten Bødskov er i åbent samråd om, hvorfor Skatteudvalget ikke er blevet orienteret om fejl i bankordningen, før flere medier bragte historien.

PS...

Flypassagerer bruger ofte et snedigt trick til at skaffe billige billetter. Et trick, som Lufthansa er så træt af, at selskabet havde hevet en mandlig passager i retten. Nu er sagen blevet afvist - og manden slipper for at betale 16.000 kr.

Med en pris på op mod 44.000 kr. pr. billet forventede krydstogtgæsterne på Norwegian Spirit det ypperste. De fik sig noget af en overraskelse og kræver nu penge tilbage for deres »krydstogt fra helvede.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.