Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Strammere regler skal sikre elkunder mod for høje priser | Nu stiger danskernes realløn mere end i udlandet | Her er kandidaterne til Årets Leder 2019

GODMORGEN

Det er Æggets Dag i dag, men vi fokuserer mere på lønudviklingen i Danmark, årets bedste ledere, forberedelserne til recession i Danfoss og strammere regler for elselskaberne. Og så er vi klar med den seneste udgave af verdens bedste podcast om dansk erhvervsliv, hvis du mangler lidt til øregangene i toget, bilen eller på cyklen. Men først et nyhedsoverblik.

Nyheder

Strammere regler skal sikre elkunder mod for høje priser

Reglerne skal strammes, hvis man vil sikre sig mod, at landets store elkoncerner køber dyr strøm af sig selv på monopolkundernes regning. Sådan lyder konklusionen i en rapport, som konsulentfirmaet Implement har lavet for Forsyningstilsynet.

Tilsynsdirektør Carsten Smidt vil ikke kommentere på de konkrete forslag i rapporten, men han hæfter sig ved, at netselskaberne ifølge undersøgelsen køber 99 pct. af strømmen i deres koncernforbundne handelsselskaber uden at indhente priser fra konkurrerende selskaber. Foto: Stine Bidstrup 

Nu stiger danskernes realløn mere end i udlandet

Efter i flere år at have haltet bagefter ligger reallønsudviklingen i industrien igen over udlandet. DI maner til besindighed, når 600.000 privatansatte skal have nye overenskomster til foråret. Dansk Metal peger på den anden side på, at reallønsfremgangen er gået hånd i hånd med store overskud i virksomhederne og tårnhøj konkurrenceevne. Der skal mere i lønposen, lyder kravet.

De kan blive årets leder 2019. De står alle i spidsen og er vant til at være et ansigt udadtil. Men dér ophører fællestrækkene mellem de fem nominerede til prisen som Årets Leder 2019 stort set også. Der er nemlig alt fra en Grundfos-chef til en museumsdirektør.

Tegnestuer tvunget ud i fyringsrunder. Opbremsning på ejendomsmarkedet får arkitektfirmaer på stribe til at gennemføre fyringsrunder. »Der er simpelthen mindre at lave,« siger direktør Peter Berg fra Arkitema. (Børsen)

Smedegaard sætter sig på endnu en formandspost. Den tidligere Mærsk-topchef sætter sig for bordenden i fragtselskabet Worldwide Flight Services, bekræfter han over for Børsen.

SAS finder revnedannelser i to Boeing-fly. Efter en inspektion har SAS fundet revnedannelser i to Boeing-fly, som derfor er blevet taget ud af drift. Og det skandinaviske flyselskab er ikke det eneste. Amerikanske Southwest Airlines tog onsdag to fly ud af drift, mens brasilianske Gol Linhas Aereas har droppet at bruge 11 af sine fly.

Parlamentet afviser Macrons kommissærkandidat. Den franske kandidat som EU-kommissær for det indre marked, Sylvie Goulard, er blevet afvist af Europa-Parlamentet. Det står klart efter en afstemning i parlamentets to udvalg for indre marked og industri. (Ritzau)

Manden bag MobilePay giver sig i kast med nyt iværksætterprojekt. En virksomhed, som satser på at blive »Netflix for billeder«, får nu manden bag MobilePay, 39-årige Rasmus Korsgaard, ind i bestyrelsen.

Thomas Cooks konkursbo er ved at sælge Spies. Den nordiske del af Thomas Cook - der tæller det danske rejseselskab Spies - er i gang med en salgsproces. Investeringsbanken Carnegie er hyret til at finde en køber. (Dagens Næringsliv)

Gik du glip af...

Eksperter kritiserer ATP for at udhule danskernes tvungne pensionsopsparing. Pensionsordningen ATP, som 5,2 mio. danskere er tvunget til at betale til, er under så hårdt et pres, at det kræver markante ændringer af forretningsmodellen, hvis den skal have en relevans i fremtiden, mener en af landets førende finansielle eksperter, Jesper Rangvid.

  • Argumentet: Indbetalingerne følger ikke inflationen. Det betyder, at de over tid bliver mindre værd, og det gør det sværere at sikre udbetalinger, som matcher prisudviklingen. Samtidig bliver 80 pct. af indbetalingerne placeret i obligationer med negativ rente.
  • Reaktionen: ATP’s formand, Torben M. Andersen, anerkender, at ATP ikke fuldt ud har formået at inflationssikre pensionsudbetalingerne i årevis. Men han mener, at Jesper Rangvid overdriver problemerne. Men bestyrelsen lytter til alle input, siger han.
  • Forslaget: Rangvid foreslår, at kun 60 pct. eller måske en endnu mindre andel af de fremtidige indbetalinger placeres i sikre obligationer for at garantere de fremtidige udbetalinger. Resten skal så investeres frit.

Der er brug for omfattende ændringer, hvis ATP skal bevare sin relevans for de millioner af danskere, som sparer op til alderdommen i pensionsgiganten, mener Jesper Rangvid. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Indsigt

Styrede formodede svindelselskaber, mens de kæmpede for Islamisk Stat. En stribe danske direktører stod i spidsen for selskaber involveret i formodet millionsvindel, mens de var udrejst til Syrien for at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat. Du kan også starte fra begyndelsen. Læs hele serien om momsmillionerne, der forsvandt.

Finans fakta

Et velkendt svindelnummer er ved at gå i glemmebogen. I 2018 blev der fundet 349 forfalskede danske pengesedler herhjemme. Heraf blev 290 opdaget i den løbende kontrol, der finder sted af cirkulerende pengesedler.

Interview

OPEC-chef: »Få nu realismen ind i klimadebatten«. Klimaaktivisterne fra Extinction Rebellion forsøger at fylde gadebilledet i dele af London. Midlet er at sætte sig på centrale trafikknudepunkter. Målet er at hamre budskabet hjem om, at verden skal være CO₂-neutral i 2025. Det er et kvart århundrede tidligere end ambitionerne i FN’s klimaaftale, og det giver heller ingen mening, mener Opecs generalsekretær Mohammad Sanusi Barkindo.

Dagens profil

Fagforeningsformand drømte om at blive selvstændig. Ole Wehlast kom som ung ved et tilfælde ind i fagbevægelsen. Her har han været siden og er formand for 20.000 medlemmer. Vi tegner et portræt i anledning af hans 60 års fødselsdag på søndag.

Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF, er gift og far til tre børn fra et tidligere ægteskab. Hvad der skal ske på fødselsdagen, ved kun hans hustru. Foto: Stine Bidstrup

Serie

Danfoss er ramt og forbereder sig på recession. I det seneste kapitel i interviewserien "Vendepunkt?" har vi talt med Kim Fausing, koncerndirektør i Danfoss, om udfordringerne med og forberedelserne til at styre industrikoncernen igennem en periode med recession på flere markeder.

»Vi vil fortsætte med at investere og så frø, som styrker Danfoss på langt sigt,« siger Kim Fausing, koncernchef i Danfoss. Foto: Casper Dalhoff

Børs

Aktierne tog et lille hop torsdag i håbet om, at forhandlingerne i handelskonflikten mellem USA og Kina ville bløde op og ende med en eller anden form for våbenhvile. Og så var en stigning i Apple-aktien også med til at give markederne et boost. De amerikanske aktier steg således med 0,5 pct.

Kommentar

Ejerfond skal gribe ind for at genskabe tilliden til Novozymes. Det er på sin plads at spørge, hvorfor Novo Nordisk Fonden tilsyneladende har så svært ved at lave et gnidningsfrit skifte i toppen af sine vigtigste selskaber, skriver virksomhedsredaktør Søren Linding efter tre nedjusteringer på et halvt år i Novozymes.

Det sker i dag

  • Erhverv: Det tyske luftfartsselskab Lufthansa kommer med trafiktal for september.
  • Økonomi: Tyske forbrugerpriser for september.
  • Politik: Organisationen C40 Cities holder 10.-11. oktober klimatopmøde for borgmestre fra hele verden i København.
  • Øvrigt: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøger Tyrkiet, Tivoli åbner i dag for Halloween-sæsonen og i dag offentliggøres det, hvem der i år modtager Nobels Fredspris. Det sker klokken 11.00 i Oslo.

PS...

62

62.000 æg. Selvom vi lovede at forbigå World Egg Day i tavshed i indeværende briefing, så skal det da lige nævnes, at et colombiansk rekordforsøg vil bruge 62.000 æg til verdens største omgang røræg, som skal serveres for 15.000 mennesker i et fattigt kvarter i nærheden af Bogota.

BRANCHENYT
Læs også