Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

ATP misser sikring af danskernes milliardformue | Dansk kæmpeindustri drænes for råvarer | Mød den nye SAS-chef i Danmark

Fangsterne af industrifisk som tobis falder og medfører råvaremangel hos de store danske producenter af fiskemel og fiskeolie.
Foto: Gorm Olesen

GODMORGEN

Her får du ugens første morgenbriefing, der opdaterer dig på de vigtigste nyheder nu og her. Vi kigger bl.a. nærmere på ATP’s usikre milliardformue og den nye direktør for SAS i Danmark. God læselyst.

Nyheder

ATP misser sikring af danskernes milliardformue

Pensionsgiganten ATP er ikke i stand til at regulere de løbende pensionsudbetalinger til danskerne, så de følger med prisudviklingen i samfundet. De seneste 10 år er pensionsudbetalingerne kun steget med i alt 5,6 pct., mens inflationen har været dobbelt så høj. Den stigende levealder og det lave renteniveau presser landets største pengetank, erkender ATP-formand Torben M. Andersen.

De seneste 10 år har danskerne med penge i ATP måttet se deres opsparing miste købekraft.

Klimaændringer udløser fyringer i fiskeindustrien

De kæmpestore danske fiskefabrikker, der producerer ingredienser til foder, er truet af klimaændringer. Stigende havtemperaturer er med til at presse nogle af de vigtigste fiskearter væk fra Nordsøen. En dansk milliardindustri er ved at blive drænet for råvarer.

Hong Kong-konflikt presser Google og Apple til at fjerne apps. Presset på digitale mediekæmper stiger i takt med, at protesterne i Hong Kong trækker ud. Flere demonstrant-venlige apps er blevet fjernet. (CNN)

Toyota går i kødet på Tesla med brintbil. Den japanske bilkoncern Toyota har løftet sløret for sin nyeste bilmodel, der kører på brint. (CNN)

Novo Nordisk satser på cannabis. Novo Nordisks datterselskab NNE har kastet sig over en voksende industri for medicinsk cannabis, men der mangler fortsat politisk afklaring på området. (Børsen)

GM i bøn til strejkende. Ledelsen i GM (General Motors) har overraskende henvendt sig direkte til de 48.000 medarbejdere, der har strejket siden 19. september. Ledelsen beder de ansatte om at gå i arbejde straks. Det vurderes, at strejken kan koste 1,5 mia. dollars. (10 mia. kr.) (Reuters)

Negativ rente bekymrer. Der er nu obligationer med negativ rente for 14 billioner dollars (95 billioner kr.) Det kan i sig selv udløse en recession, mener Tom Orlik, der er cheføkonom hos Bloomberg Ecenomics. (Bloomberg)

Flere investerer i små virksomheder. Kapitalfonde investerer i stigende grad i mindre virksomheder. Det skyldes, at mange store handler er gået i vasken. (Financial Times)

Rusland vil væk fra dollaren. Rusland undersøger nu muligheden for at afregne olie i en anden valuta end dollars. En mulighed er rublen. (Financial Times)

Gik du glip af...

Den onde spiral på boligmarkedet i landdistrikterne er langt om længe brudt. Der er flere handler, og priserne stiger de fleste steder efter en årelang nedtur.

  • Tallene: I 2. kvartal i år lå handelsaktiviteten i landdistrikterne 22 pct. over det normale niveau de seneste 15 år. Samtidig er priserne steget. Siden 2013 og 2014, da priserne nåede en hidtidig bund, er de i gennemsnit steget 25 pct.
  • Boligøkonomen: »I Totalkredit har vi øget vores udlån i 97 af 98 kommuner i år. Det er værd at glæde sig over, da det er endnu et tegn på, at der rent faktisk sælges huse i mange landkommuner,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.
  • Lisa og Mikael: De har endnu ikke besluttet, om den snart en måned gamle baby skal hedde Sussie med ”i”, ”ie” eller ”y”. Men da de fandt ud af, at hun var på vej, var der ikke lang vej til beslutningen om at rykke fra Nørrebro til Jylland - nærmere bestemt Farsø i Nordjylland.

Lisa Taasti Pedersen og Mikael Hedegaard Pedersen har netop skiftet en etværelses lejlighed ud med 286 kvadratmeter velholdt villa med udhuse og en 10.000 kvadratmeter have. Foto: Joachim Ladefoged.

Indsigt

Da Simon Pauck Hansen som 20-årig blev ansat som lederaspirant i SAS, forventede han at være videre til et andet job efter nogle år. Men han blev. I dag er han 43 år og er netop blevet udnævnt til koncerndirektør i det skandinaviske flyselskab. Han er drevet af at forandre. Det er et grundvilkår i luftfarten, som ifølge Simon Pauck Hansen er »som et evigt skakspil.«

Simon Pauck Hansen er ny SAS-direktør i Danmark. Foto: Stine Bidstrup.

Boganmeldelse

’Det store skatterøveri’ er en rystende journalistisk beretning om, hvordan det lykkedes skruppelløse finanssvindlere i jakkesæt at lænse Europas statskasser for angiveligt 410 mia. kr. En medarbejder i Skat blev formentlig lokket med øl.

Finans fakta

Mange har givetvis den opfattelse, at muskelbiler og dyre topmodeller fra bilfabrikkerne får det til at gibbe i forsikringsselskabernes skadeschefer. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis. Her er forsikringsselskabernes skræk på landevejene.

Det er markant billigere at forsikre en knallert end en bil. Alligevel er typiske knallertskader markant dyrere end bilskader, viser nye tal.

Dagens profil

Karen-Margrethe Schebye er 185 centimeters logistisk orienteret og et frygteligt utålmodigt menneske. Og så er hun glad for Pippi-referencer. Da hun i sin tid stod med sin juraeksamen, forestillede hun sig, at hun skulle være ambassadør. Det gik anderledes.

Dagens tal

1.300

Luna Melins Instagram-profil ligner ved første øjekast en hvilken som helst anden ung kvindes profil. Lige bortset fra, at mange af billederne på hendes profil er tagget med ord som ”annonce” og ”sponsoreret”. Selvom Luna Melin ”kun” har godt 1.300 følgere, er virksomheder interesseret i at lave reklame gennem hendes profil. Og hun er ikke alene.

Flere og flere virksomheder gør danskere med forholdsvis få følgere på de sociale medier til reklamesøjler. Foto: Christian Lykking.

Debat

Fast eller variabel rente på boliglånet? Noget kunne tyde på, at det er nu eller aldrig, hvis man vakler mellem de faste og variable boliglån. Forskellen mellem de to lån er lige nu historisk lav, skriver Per Hansen i denne kommentar.

Det sker denne uge

Det bliver en uge i regnskabernes tegn - i hvert fald når vi kigger mod udlandet. Flere store koncerner, som bl.a. Goldman Sachs, Blackrock, IBM og Netflix aflægger regnskaber. Herhjemme får vi nye tal for bl.a. skatter og afgifter. Og så afsløres dette års modtager af Nobelprisen i økonomi. Her er dine fikspunkter i nyhedsstrømmen.

PS...

Paris ramt af tyveribølge af luksusure. I denne uge blev en 71-årig mand frarøvet et luksusur til en værdi af 881.000 dollars (6 mio. kr.) i Paris. Det er kulminationen på en veritabel bølge af tyveri og røveri af dyre ure i byernes by. (Forbes)

BRANCHENYT
Læs også