Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Verdensøkonomien er på vej mod sit ringeste år siden finanskrisen | Falck får millionbøde, slås i retten og misser vigtig kontrakt | Investorerne flygter i sikkerhed

GODMORGEN

Falck står over for store udfordringer i USA. Verdensøkonomien er på vej mod sit ringeste år siden finanskrisen. Dette og meget mere i onsdagens første briefing.

Nyheder

Verdensøkonomien er på vej mod sit ringeste år siden finanskrisen

Trods de første spæde tegn på en opblødning i handelskrigen mellem USA og Kina kan skaden på verdensøkonomien allerede være sket, viser en række nye prognoser. Handelskrigen presser verdensøkonomien ned i snublefart.

Midt i store USA-drømme: Falck får millionbøde, slås i retten og misser vigtig kontrakt

Skandaleramte Falck har knap overstået de enorme udfordringer i Danmark, før nye myldrer frem på det vigtige amerikanske marked. På bare en måned har en stribe belastende sager ramt redningskoncernen.

USA står helt centralt i Falcks strategi om at skabe vækst for fremtiden, men en række dårlige sager mudrer nu billedet af selskabets satsning. Grafik: Anders Thykier.

Investorerne flygter i sikkerhed: Største flugt fra aktier siden finanskrisen. Amerikanske investorer flygter i øjeblikket ud af aktiefonde og i sikkerhed i enten kontanter eller fonde med meget korte obligationer. 60 mia. dollars er trukket ud af aktier de seneste tre måneder, og det presser investeringshusene.

Stadig knaster i brexitforhandlingerne. Der blev forhandlet ud på nattetimerne i forsøget på at opnå en brexitaftale mellem EU og Storbritannien. Få detaljer var i nat sluppet ud fra forhandlingerne, men det står klart, at det fortsat er spørgsmålet om fremtidens grænse mellem Nordirland og Irland, der skaber problemer.

Danske Bank: Ugens EU-topmøde vil ikke byde på brexitaftale. Torsdag og fredag er der topmøde i EU, hvor den altoverskyggende dagsorden er brexit. Danske Bank mener dog ikke, at der kommer en aftale. Det er stadig mest sandsynligt, at brexit-datoen udskydes, og at det vil udløse et valg i Storbritannien.

Kursfald er dårlig timing for mange boligejere. Kurserne på de mest populære realkreditlån er faldet de seneste dage. Faldet kommer på et dårligt tidspunkt for de mange, der har besluttet sig for at lægge lån om nu.

Santa Fe Group bliver til EAC Invest. Bestyrelsen i den stærkt amputerede koncern foreslår nu at ændre selskabets navn fra Santa Fe Group A/S til EAC Invest A/S, efter at de fleste aktiviteter er solgt.

Demokrater og republikanere går sammen om fordømmelse af Trump. Fordømmelsen af Donald Trumps tilbagetrækning fra Syrien blev annonceret kort efter midnat onsdag dansk tid af formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.(Reuters)

Teknologigiganter skal forsvare sig ved høring. En 23 år gammel lov, som giver teknologigiganterne beskyttelse mod retssager vedrørende brugergeneret indhold, skal bevares mener Google før kongreshøring om loven. (Reuters)

Gik du glip af...

Ingredienskoncernen Novozymes skal på jagt efter ny topchef. Tirsdag blev det meldt ud, at Peder Holk Nielsen fratræder i begyndelsen af 2020.

  • Årsagen: Bestyrelsesformand i Novozymes, Jørgen Buhl Rasmussen, var krystalklar i mælet, da Finans talte med ham. De seneste års vækst har været skuffende. En ny adm. direktør, der skal hentes eksternt, forventes på plads inden for kort tid. Og den nye direktør skal ifølge formanden stort set eksekvere den samme strategi.
  • Reaktionen: Aktionærerne reagerede positivt på nyheden og sendte aktien op, mens nogle analytikere var mindre positive. »Det er markedsforholdene, der tvinger væksten ned hos Novozymes. Og det løser man jo desværre ikke ved at skifte ud på direktionsgangen,« lød det blandt andet.
  • Ex-chefen: Når Peder Holk Nielsen forlader Novozymes i begyndelsen af 2020, er det en af erhvervslivets mere synlige profiler, der træder ned fra scenen. Han har ry for at være mere åbenmundet end mange af sine erhvervslederkolleger, som du kan læse mere om i dette portæt.

Topchef i Novozymes Peder Holk Nielsen er snart ikke topchef mere. Foto: Mads Nissen.

Indsigt

Mudrede udsigter i verdensøkonomien skræmmer ikke topchefen i transportgiganten DSV, Jens Bjørn Andersen, der bl.a. kan bruge integrationen af Panalpina til at overkomme bump på vækstvejen. »Jeg vågner jo og er urolig hver morgen. Men det, at vi er urolige, sætter et pres på organisationen for, at vi hele tiden skal præstere. Hvert år skal være bedre end det sidste,« siger han i det seneste afsnit i vores serie "vendepunkt?".

»Der er ingen tvivl om, at der sker en anderledes udvikling i verdensøkonomien i den kommende tid, end den ubrudte vækst med små korrektioner, vi har set de sidste 10 år,« siger Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV. Foto: Lars Krabbe.

Finans fakta

Storbyer vil tiltrække halvdelen af befolkningen. Mere end halvdelen af jordens befolkning vil have søgt mod storbyerne i 2030, vurderer det uafhængige, internationale analyseinstitut Euromonitor International. Bevægelsen er også et dansk fænomen.

Bevægelsen mod de store byer vil fortsætte de næste 10 år. Her det Shanghai. Foto: Altopress.

Dagens profil

Erik Skovgaard Nielsen har i en årrække stået i spidsen for en toneangivende kreditforsikringsvirksomhed, som holder hånden under ca. 20 pct. af landets vareeksport. »Det er et job, som kræver is i maven, og der er heldigvis masser af udfordringer at arbejde videre med,« som han udtrykker det.

I godt 35 år har Erik Skovgaard Nielsen beskæftiget sig med eksportkreditforsikring, og han har som 60-årig ingen aktuelle planer om at trække sig fra den indsats. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

3%

IMF nedjusterer. Verdensøkonomien er bremset så meget op, at Den Internationale Valutafond (IMF) nu ser sig nødsaget til at skrue ned for optimismen. Ifølge en ny prognose vil den globale økonomi vokse med 3 pct. i år, hvilket er en nedjustering på 0,2 pct.point i forhold til valutafondens seneste prognose, der udkom i juli.

Børs

De amerikanske aktier i solid stigning. Teknologitunge Nasdaq steg med 1,2 pct. mere end det brede S&P 500-indeks, som vandt 1,0 pct., mens Dow Jones gik op med 0,9 pct. Det skete på en dag, hvor storbankerne og to store sundhedsaktører skød regnskabssæsonen i gang med et brag.

Debat

Regeringens har skudt investeringerne i den grønne omstilling til hjørne med sit finanslovsforslag. De er nødt til at nytænke den økonomiske politik, hvis de vil opnå klimamålsætningerne for Danmark, skriver Asker Voldsgaard, phd.-studerende ved University College London og næstformand i Rethinking Economics Denmark.

Det sker i dag

PS...

Sådan måler den nye Alibaba-chef sin succes. I et interview med konsulentfirmaet McKinsey fortæller Alibabas nye forman, Daniel Zhang, om sine årlige selvevalurings-sessioner, der hjælper med at holde succesen kørende.

BRANCHENYT
Læs også