Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

51.600 opkøb over 40 år: »Det kan betale sig at være risikovillig i dårligere tider« | Store elselskaber vikles ind i sag om snyd med kundernes penge | Her er den hemmelige afgørelse i milliardtvisten mellem Kasi-Jesper og Pandora

GODMORGEN


Det er store regnskabsdag for flere teleselskaber som Telia i dag, mens den danske musikbranche i aften fejres med uddelingen af Danish Music Awards 2019. Men først briefing morgen fra Finans bl.a. med historien om, at flere store elselskaber nu vikles ind i en ny sag om snyd med kundernes penge.

Nyheder

51.600 opkøb over 40 år: »Det kan betale sig at være risikovillig i dårligere tider«

Chancen for at spinde guld på at opsluge en konkurrent er langt større, hvis man køber dem på et tidspunkt, hvor verdensøkonomien er udfordret. Det er konklusionen i en omfattende analyse af virksomhedshandler de seneste 40 år foretaget af Boston Consulting Group.

Store elselskaber vikles ind i sag om snyd med kundernes penge

Tre af landets største monopolselskaber på elmarkedet, Radius, Cerius og N1, spiller en central rolle i en ny sag om muligt snyd med kundernes penge. Det viser dokumenter fra Energistyrelsen, som Finans har fået aktindsigt i. Den grønne plan var, at energiselskaberne skulle få virksomheder og private husejere til spare på strømmen. I stedet er milliarder endt i energispareprojekter med en yderst tvivlsom klimaeffekt.

Der kan opnås store energibesparelser ved at opgradere it-udstyr og serverrum i landets virksomheder. Ifølge en rapport har der dog ikke været styr på de projekter, som energiselskaber har uddelt millioner af støttekroner til.

En brexit-aftale efterlader stadig mange åbne spørgsmål. Selvom Storbritannien får en aftale om betingelserne for sin afsked med EU på det kommende topmøde i Bruxelles, vil det ikke fjerne den langsigtede usikkerhed, der presser mange danske virksomheder og investorer.

Mette Frederiksen om større EU-budget: »Det er jo fuldstændig gak«. Ifølge nye beregninger risikerer dansk EU-medlemskab at blive 5 mia. kr. dyrere om året. Statsministeren kæmper imod budgetforslag.

IMF advarer: Virksomhedsgælden er eksploderet. Andelen af virksomhedslån, der er i risiko for at blive misligholdt, er i de seneste kvartaler steget fra allerede høje niveauer. Og det udgør en stor risiko i tilfælde af en økonomisk nedtur, konkluderer Den Internationale Valutafond, IMF, i en ny rapport.

Mybanker puster til konkurrencen om velhaverkunder. Der er rift om de velhavende bankkunder, og nu går den uafhængige bankportal, Mybanker, ind på markedet.

Storbank endevender alt i jagten på nye erhvervskunder – også navnet. Arbejdernes Landsbank slår fast, at man er klar til at skrue op for jagten på nye erhvervskunder. Samtidig smider banken Codan på porten for i stedet at indlede et nyt samarbejde med Tryg som leverandør af forsikringsløsninger.

Softbank hyrer bank til at genoplive Wework. Weworks største aktionær, Softbank, har hyret eksperter fra specialbanken Houlihan Lokey i et forsøg på at omstrukturere det problemramte kontorudlejningsfirma. (Ritzau)

Innovationsfonden er bastionen i klimakampens front. Fonden tager risikable investeringer i nye virksomheder og teknologier, og ingen idé er for vild til en investering. Og nu lægger regeringens finanslovsudspil op til, at fonden i 2020 modtager 2 mia. kr., som primært er øremærket grøn teknologi og forskning.

Ny forskning: En depression forkorter dit arbejdsliv. En depression kan koste mange gode arbejdsår, viser en ny undersøgelse.

Gik du glip af...

Kina har overlistet USA i handelskrigens skakspil. Når det kommer til handelskrigens toldhævelser, skyder USA med spredehagl, mens Kina nærmere bruger en sniperriffel, forklarer Finans' korrespondent Thomas Høy Davidsen.

USA og Kina har været låst fast i en handelskrig siden forsommeren sidste år. Det har før til told og modtold, mens parterne rasede. Den strategi har dog kostet Washington mere end Beijing, mener eksperter. Foto: AP Photo/Charles Dharapa.

Indsigt

Her er den hemmelige afgørelse i milliardtvisten mellem Kasi-Jesper og Pandora. Det er en af landets dårligst bevarede hemmeligheder, at Jesper Kasi Nielsen og smykkevirksomheden Pandora netop nu udkæmper et slagsmål om et milliardbeløb ved Voldgiftsinstitutttet i København. Men trods et "strengt fortroligt" stempel kan Finans nu beskrive nye detaljer i sagen fra den afgørelse, som Voldgiftsinstituttet traf i juli.

Jesper Kasi Nielsen kæmper for at få et milliardbeløb ud af Pandora med baggrund i en salgsaftale fra 2010. Undervejs har han solgt andele i et eventuelt provenu til bl.a. venner og følgere på Facebook. Foto: Niels Hougaard.

Finans fakta

Er du ikke tilfreds med 0 pct. i rente? Det kan stort set ikke lade sig gøre at få mere end 0 pct. i rente af sine penge, med mindre man er klar til at løbe en risiko. Sådan begrænser du risikoen.

Dagens profil

Køkkenchef, kunst og Cobra. Ole Lund Andersen står i spidsen for den børsnoterede køkkenkoncern TCM Group, der står bag flere mærker som Svane Køkkenet, Tvis Køkkener og Nettoline, men i fritiden dyrker han sin interesse for moderne kunst. Nu fylder han 60 år.

»Livet skal ses, opleves og særligt leves i farver,« siger Ole Lund Andersen, der er adm. direktør for og aktionær i TCM Group A/S. Foto: Joachim Ladefoged.

Dagens tal

0,691

På shoppetur over sundet? I øjeblikket koster en svensk krone 0,6911 danske kroner, hvilket er tæt på det laveste niveau i et årti. Samtidig koster en norsk krone 0,7371 danske kroner, og det er det laveste niveau i flere årtier.

Børs

Svagt detailsalg og små minusser på Wall Street. Det brede S&P 500-indekset sluttede i aftes med en tilbagegang på 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset tabte 0,1 pct. Teknologitunge Nasdaq mistede 0,3 pct. Stemningen var blandt andet præget af nyt om et svagt detailsalg i den amerikanske økonomi, idet det amerikanske detailsalg ganske overraskende faldt med 0,3 pct. i september. (Reuters)

Debat

En moralsk forkastelig dødsskat eller en retfærdig og effektiv afgift? Man kan mene meget om arveskatten. Men lægger vi ideologien et øjeblik og kigger på, hvad den økonomiske fagkundskab siger om den forkætrede skat, er konklusionen ganske klar: Der er en række gode argumenter for at holde fast i arveskatten og annullere den skævvridende særlov, mener debatredaktør Magnus Barsøe.

Det sker i dag

  • Erhverv: Teleselskaberne Telia, Tele2 og Ericsson kommer med regnskab for årets tredje kvartal. I USA kommer Tobaksgiganten Philip Morris International også med regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Finansdanmark kommer med udlånsstatisk på boligmarkedet i tredje kvartal.
  • Politik: EU's stats- og regeringschefer holder 17.-18. oktober topmøde i Bruxelles.
  • Øvrigt: Den danske musikpris Danish Music Awards 2019 uddeles i dag i K.B. Hallen.

PS...

Det blev en dyr omgang. Faktisk blev Trumps aflyste danmarksbesøg langt dyrere end hidtil oplyst. Regningen er vokset til næsten 6 mio kr., viser et nyt svar fra Justitsministeriet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, havde oprindeligt planer om at besøge Danmark i september i år. Foto: Washington Post/Jabin Botsford.

BRANCHENYT
Læs også