Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dansk ordretørke skaber aggressive forhold i ingeniørbranchen | Magtfulde erhvervsfonde får større indflydelse på Danmarks kurs | Dansker på Fortunes liste: Hun er en af verdens mest indflydelsesrige kvinde

Flere og flere får råd til at blive boligejere. Foto: Lars Krabbe

GODMORGEN

Brexit-dramaet fortsætter, og vi giver dig den seneste opdatering i denne morgenbriefing, der samtidig bl.a. byder på historien om, at erhvervslivets fonde har vundet mere magt over, hvad Danmark skal satse på i fremtiden - ligesom du kan møde danske Helle ØStergaard Kristiansen - en af verdens mest indflydelsesrige kvinder.

Nyheder

Dansk ordretørke skaber aggressive forhold i ingeniørbranchen

Konkurrencen er begyndt at spidse til blandt de rådgivende ingeniører i Danmark. Der er for mange om buddet, og det skaber en aggresiv dynamik, lyder det fra branchen. Der er stor forskel på, hvordan segmenterne i rådgiverbranchen har udviklet sig, fortæller direktøren for virksomhedernes brancheforening. Det har medført, at den samlede omsætning står stille.

Magtfulde erhvervsfonde får større indflydelse på Danmarks kurs

Erhvervslivets pengestærke fonde har vundet mere magt over, hvad Danmark skal satse på i fremtiden. Det kan få magtbalancen til at rykke sig, mener flere eksperter. For nu stiger kravene: »Vi skal være endnu mere transparente, når indflydelsen stiger,« mener Lene Skole fra Lundbeckfonden.

Ifølge Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfonden, er der behov for mere åbenhed fra fondenes side i takt med at deres indflydelse stiger med øgede bevillinger. Illustration: Anders Thykier

Statsministeren lover folkeafstemning før dansk deltagelse i EU’s bankunion. Hvis regeringen ender med at anbefale, at Danmark går med i styrket EU-samarbejde om banker, så skal danskernes spørges først, siger Mette Frederiksen. (JP)

Finanstilsynet udsteder påbud til Vestjysk Bank. Finanstilsynet har udstedt fire påbud til Vestjysk Bank. Bankdirektøren tager det dog roligt: »Det kan vi relativt hurtigt stramme op på,« siger Jan Ulsø Madsen.

Valdemars Slot slås fortsat med millionunderskud. Slottet har fortsat ondt i økonomien på trods af en stor gældseftergivelse sidste år. Selskabet bag slottet ser dog positivt på fremtiden.

JP/Politikens Hus sælger alle sine svenske lokalaviser. Danmarks største avishus forlader nu det svenske avismarked efter 18 år - i hvert fald som selvstændig udgiver.

Parcelhuse sælges hurtigere: Flere steder er salgstiden mere end halveret. Mens salgstiden for ejerlejligheder fortsætter med at stige, er det blevet markant hurtigere at sælge parcelhuse.

Danskere med fast arbejde har brug for julehjælp. Selv folk med fast arbejde har brug for julehjælp. I 2018 var 60 pct. af ansøgerne til julehjælp således folk med ufaglært arbejde. I hjælpeorganisationerne regner man med endnu flere ansøgere end nogensinde før. (Fagbladet 3F)

Gik du glip af...

Så kom briternes brexit-aftale på plads. I hvert fald første etape af godkendelsen af det brexit, der indtil nu har trukket ud i mere end tre år.

Den britiske premierminister Boris Johnson og EU-formand Jean-Claude Juncker var de første til at annoncere den nye aftale på Twitter. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP.

Indsigt

Hun er en af verdens mest indflydelsesrige kvinder - og hun er nærmest ene kvinde i sin branche. Sms’en tikkede ind, mens hun stod og smurte madpakker til sine børn. Hun vidste godt, at hun var kandidat, men havde ikke regnet med at ende Fortunes liste. Mød Helle Østergaard Kristiansen, adm. direktør i energihandelsselskabet Danske Commoditie - den eneste dansker på Fortunes liste.

»Jeg er meget tydelig i mit lederskab,« fortæller Helle Østergaard Kristiansen. Foto: Christian Lykking.

Finans fakta

Så meget betyder kursfald for dit boliglån. Vi står igen over for det, der formentlig bliver en meget stor konverteringsbølge. Kurserne er dog faldet mærkbart på de mest populære 30-årige lån, nemlig 0,5 pct. lånene, men hvor stor konsekvens har det egentlig for, hvor meget der skal betales tilbage?

Grafik: Lars Nielsen/Jacob Schrøder.

Dagens profil

Om Ritt Bjerregaard er gæst, når Kurt Bligaard Pedersen fylder 60 år, vides ikke. Men hendes skudsmål af ham i bogen "Valgt: Erindringer II" burde hænge på væggen i hjemmet i London. Her bor Kurt Bligaard Pedersen i dag og arbejder som direktør i Gazprom.

Kurt Bligaard Pedersen er foruden direktørposten i Gazprom næstformand i Jyske Bank og bestyrelsesmedlem i BRF Holding og BRF Fonden. Foto: Ida Vang, BRF Fonden.

Dagens tal

20

Fra New York til Sydney uden mellemlanding. Flyselskabet Qantas slår måske rekord i dag, når et fly fyldt med testpersoner sendes afsted på verdens første 20-timers flyrute.

Børs

Brexit-nyhed var med til at løfte aktiemarkedet. Teknologitunge Nasdaq steg i aftes med 0,4 pct. Det brede S&P 500-indeks gik også op med 0,3 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 0,1 pct. Det skete til trods for svage nøgletal fra den amerikanske økonomi. Nyheden om indgåelsen af en brexit-aftale sparkede tilsyneladende gang i optimismen. (Reuters)

Debat

ATP kunne godt bruge en folkeforfører. De stille eksistensers sparebøsse har simpelthen brug for en Lars Larsen-type. Ellers vinder arbejdsmarkedspensionerne igen. Den eneste obligatoriske opsparing til alderdommen, der omfatter alle danskere, er i gang med at blive udhulet, mener kommentator Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Det amerikanske finansselskab American Express kommer med regnskab for årets tredje kvartal, og det samme gør Coca-Cola.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal på jordbrugets økonomi, renter, gæld og investeringer i 2018.
  • Politik: EU-topmødet fortsætter i Bruxelles.

PS...

Historien om Ubers rodede rejse fra tech-startup til storspiller bliver nu til en tv-serie. Det er skaberne af den populære serie "Billions", der nu kaster sig over Uber og fortællingen om, hvordan selskabet udviklede sig til en gigant i den globale transportindustri, rapporterer mediet The Verge.

BRANCHENYT
Læs også