Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Bjarke Ingels vil revolutionere byggebranchen med robotter | Ny serie på Finans: 10 idéer, der kan ændre Danmark | Akademikere løber den klassiske bankrådgiver over ende

Arkitekt Bjarke Ingels på hans tegnestue i København.
Foto: Gregers Tycho

GODMORGEN

Der er højt til loftet i dansk erhvervsliv. Det skal der også være, hvis erhvervslivet skal genopfinde sig selv med visionære, innovative iværksættere som drivkræfter. Derfor sætter vi i en ny artikelserie over de næste 10 uger fokus på 10 idéer, der kan ændre Danmark og i bedste fald hele verden.

Nyheder

Bjarke Ingels vil revolutionere byggebranchen med robotter

Første kapitel i vores nye serie handler om byggebranchen, som stjernearkitekten Bjarke Ingels vil revolutionere via et samarbejde med robotfirmaet Odico. Hans arkitektfirma BIG vil konstruere tingene på en helt ny måde, og der er bred enighed om, at robotternes indtog på byggepladser er et oplagt forretningsfelt for Danmark. Læs også et stort interview med Bjarke Ingels.

Illustration: Anders Thykier/ Foto: Gregers Tycho

Akademikere løber den klassiske bankrådgiver over ende

Ifølge Finansforbundets formand er der stadig brug for den klassiske bankrådgiver. Men akademikeren er ved at fortrænge den klassiske bankansatte fra skrivebordene rundt om i landets banker. Det kan sagtens lade sig gøre at komme helt til tops i finanssektoren, selvom man ikke har en klassisk akademisk baggrund. Det er Arbejdernes Landsbanks øverste chef et godt eksempel på, lyder det fra en ekspert.

Gert R. Jonassen begyndte i Arbejdernes Landsbank som bankelev og er nu endt helt oppe i toppen som ordførende direktør. Foto: JP.

To brexit or not to brexit. That’s the question. Og denne weekend gav ikke den klarhed, mange havde håbet på, men status er, at EU nu skal til at forholde sig til to lettere særprægede breve fra premierminister Boris Johnson, hvor han både har bedt om udsættelse af exit-fristen den 31. oktober samt opfordret til at deadline opretholdes. Senere søndag lød det fra England, at man forlader EU den 31. oktober. (Jyllands-Posten og Reuters)

Rekordlave renter er ved at tage livet af private fonde. Mens landets største erhvervsdrivende fonde bugner af penge, kæmper op mod 2.000 små og mellemstore fonde for livet. De kan ikke skabe et overskud, hvorfra de kan uddele penge, fordi renten er historisk lav.

EU-dom betyder bedre rettigheder for flypassagerer. EU-Domstolen har truffet afgørelse til passagerernes fordel i en sag, som får betydning for flypassagerer i hele verden. De får nu ret til at få kompensation, selvom et andet flyselskab er skyld i forsinkelsen.

LA-profil forlader partiet. Liberal Alliances tidligere politiske ordfører, Christina Egelund, forlader partiet i utilfredshed med manglen på – efter hendes mening – moderne, liberal retning på bekostning af nationalkonservativ strømning. (DR)

Trump tæver Demokraterne. Mens det ikke kører for godt for den amerikanske præsident Donald Trump i medierne, så kan præsidenten glæde sig over, at han er Demokraterne klart overlegne, når det gælder pengeindsamling og at få sine budskaber ud på sociale medier. Succesen fra 2016 skal bruges igen. (New York Times)

Verdens længste flyvetur. Weekenden bød på en længe ventet flyvetur fra New York til Sydney i Australien, da flyselskabet Qantas med succes fløj den 16.200 km. lange tur i ét hug på 19,5 timer. Det var ny verdensrekord, og Bloomberg havde en mand med på ruten, der giver et godt billede af, hvordan det er at være så længe i luften. (Bloomberg)

Goldman Sachs-chef undersøges for insiderhandel. En 33-årig vicedirektør i investeringsbanken Goldman Sachs’ forbruger- og detailgruppe er sammen med en græsk forretningsmand centrum i en sag om insiderhandel for millioner af dollars. (Reuters)

Ny temaserie: 10 idéer, der kan ændre Danmark

Bjarke Ingels drømmer om robotter og sigter efter Månen. I øjeblikket er han både ved at designe en planetby midt i Dubais ørken og ved at slå de første streger til en kommerciel månebase for forretningsfolk, forskere og turister. Og så vil han revolutionere byggebranchen ved hjælp af robotter. Journalist René Deichgræber har besøgt stjernearkitekten, der har hele verden - og universet - som sin arbejdsplads. Gå på opdagelse i serien her.

Arkitekt Bjarke Ingels på hans tegnestue i København. Foto: Gregers Tycho

Gik du glip af...

Nyhedsstrømmen stoppede ikke, selvom mange var på ferie i uge 42. Her har du et hurtigt overblik over de væsentligste nyheder i efterårsferien - og ikke mindst et udpluk af de bedste læseoplevelser på Finans.

En af de største nyheder i den forgangne uge var, at Novozymes nu skifter topchef og skiller sig af med Peder Holk Nielsen. Foto: Mads Nissen

Indsigt

Er Uber dømt til kroniske milliardunderskud? Uber begynder at ligne en uholdbar forretning, der er gået i samme fælde som de taxi-dinosaurer, selskabet søgte at udkonkurrere.

Finans fakta

Kursforskelle kan være en god grund til at skifte realkreditinstitut. Det er nærmest blevet hverdag, at kurserne på boligobligationer hopper op og ned omkring 100. Selv små kursudsving kan have store konsekvenser.

Dagens profil

Ny adm. direktør vil forbedre Fords markedsandel. Da han købte sin første bil, forestillede han sig ikke, at karrieren skulle foregå i bilbranchen. Han drømte om at blive revisor som sin mor. Snart fandt han dog ud af, at salg og forretningsudvikling var mere spændende end revision og rådgivning. Frank Skjærbæk Pedersen er blevet adm. direktør for Ford Motor Company i Danmark.

Adm. direktør for Ford Motor Company, Frank Skjærbæk Pedersen. Foto: Stine Bidstrup

Dagens tal

9

Vi har på Finans fundet 9 fremragende idéer til vores nye serie, som har potentiale til at revolutionere brancher som byggeriet, fødevaresektoren og finansbranchen. Men vi skal bruge 10, og den sidste skal komme fra jer læsere. Har du et bud, så skriv en e-mail til 10ideer@finans.dk.

Debat

Verdensøkonomien hænger i en tyndere tråd. Væksten taber fart, og selv i hidtil robuste USA er der revner i fundamentet. Det virker dog mere sandsynligt, at væksten genvinder fodfæstet efter en mindre pause, end at den helt kollapser, skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Der bliver i den grad skruet op for regnskabsaktiviteten i erhvervslivet. Herhjemme skal bl.a. Novozymes, der tirsdag skilte sig af med topchef Peder Holk Nielsen, præsentere tal for tredje kvartal. Det samme skal NNIT, der i august måtte erkende, at selskabet er kommet under kolosalt pres, efter storkunden Novo Nordisk meddelte, at selskabet ikke længere skulle stå for en hel central del af Novos it-systemer. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Det går stærkt i både London og Bruxelles i disse dage, og det kan være svært at bevare overblikket. For blot halvanden måned siden ville Boris Johnson hellere ”die in a ditch” end bede om udsættelse, men faktum er, at han stadig er i live efter sin anmodning. BBC har lavet denne gode oversigt over mulige scenarier efter lørdagens forvirrede udmeldinger. For mere overblik i den retning, så følg evt. Mads Bonde Broberg-Wedel på Twitter. Han er journalist på Jyllands-Posten og var indtil denne sommer avisens mand i England og har dækket hele brexit-slagsmålet intenst. Den viden deler han stadig ud af med gode statusopsamlinger som denne.

BRANCHENYT
Læs også