Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Uro får danske ejerledere til at sænke vækstmål | En økonomisk nedtur kan ramme ATP særlig hårdt | Robotterne er på vej til at indtage byggepladserne

Brexit-dramaet fortsætter og intensiveres i dag. Arkivfoto

GODMORGEN

Brexit-dramaet fortsætter og intensiveres i dag, idet Boris Johnson sent i aftes har offentliggjort det lovforslag, som hans indgåede brexit-aftale med EU skal bygge på. Forslaget skal drøftes i Underhuset i dag. Her til at starte tirsdagen med får du Finans’ Briefing Morgen.

Nyheder

Uro får danske ejerledere til at sænke vækstmål.

Vinduesproducenten Idealcombi fortæller Finans, at brexit har sat en midlertidig stopper for selskabets vækstambitioner. Og virksomheden er ikke alene; et stigende antal ejerledere forventer at blive ramt af politiske usikkerheder, viser ny analyse fra PwC. Nu skal der i højere grad satses på innovation, nye produkter og nye markeder for at holde dampen oppe midt i usikre tider.

Martin Søgaard (th.) og Mikael Søgaard er ejerledere i vinduesproducenten Idealcombi, og de slås med den usikkerhed, som brexit har påført deres forretning. Foto: Idealcombi.

ATP-opsparere kan blive hægtet af ny optur hvis krisen rammer

Landets største pengetank, ATP, har en enorm portefølje af alternative investeringer, og kan blive særligt hårdt ramt, når der på et tidspunkt kommer en økonomisk nedtur. Sådan lyder advarslen fra en af landets førende finanskrise-eksperter, Jesper Rangvid.

Offentliggjort: Sådan her vil Johnsons regering gøre Storbritannien klar til brexit. Forslaget fylder i alt 110 sider plus 125 siders forklarende noter, og parlamentsmedlemmerne får travlt med læsningen, for det hele skal allerede debatteres i Underhuset tirsdag. (Jyllands-Posten)

Canadas Justin Trudeau har kurs mod en sejr. Canadas premierminister Justin Trudeau havde mandag aften kurs mod en valgsejr, der vil give ham fire år mere som regeringsleder.(Jyllands-Posten)

Hård Brexit eller blød landing: Vognmænd bider negle. Der er især nervøsitet og usikkerhed blandt de danske vognmænd. Sker Storbritanniens farvel til EU på den hårde måde, kan det betyde massive problemer med mistede ordrer og kilometerlange køer. (Fagbladet 3F)

Danish Crown 16-dobler eksporten til Kina. Danmarks eksport af svinekød til Asien vokser eksplosivt og trækker svinekødspriserne op i det højeste niveau siden 2001. Der er bare et problem: Produktionen af slagtesvin falder.

Ny stor investor-gruppe går med i hvidvask-søgsmål mod Danske Bank. En gruppe institutionelle investorer har tilsluttet sig det store søgsmål mod Danske Bank som følge af hvidvask-sagen fra bankens estiske afdeling.

Chefer fra Amagerbanken skal betale 255 mio. kroner. Finansiel Stabilitet har indgået en aftale om at afslutte sagen mod den tidligere ledelse i Amagerbanken. Aftalen indebærer, at de dømte i sagen samlet betaler 255,5 mio. kroner. Formand fra Amagerbanken: Nu vil vi gerne komme videre.

Dansk iværksætterfirma ansætter TV 2-formand som ny topchef. Airhelp har ansat TV2-formand Jimmy Maymann som ny direktør. Han erstatter stifteren af selskabet. (Berlingske)

Gik du glip af...

Mærsk opjusterede forventningerne. A.P. Møller-Mærsk opjusterede mandag overraskende forventningerne til årets driftsresultat betragteligt - trods lavere vækst i den globale efterspørgsel og lavere fragtrater.

Mærsk med topchef Søren Skou (tv) i spidsen leverede mandag en overraskende stor opjustering. Arkivfoto: Casper H. Christensen.

1 idé, der kan ændre Danmark

Robotter skal børste støvet af en hostende byggebranche. Efter flere årtier med stagnerende produktivitet i byggebranchen er der nu noget i gære. Robotterne er på vej til at indtage byggepladserne. »Jeg tror, at vi snart vil se mange robotter, der løser delopgaver og tager sig af det støjende, støvende, tunge og belastende arbejde. Det aflaster håndværkerne og øger produktiviteten,« forklarer Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

De næste 10 uger fortæller Finans om 10 teknologier, der kan skabe nye forretningsfelter herhjemme inden for 10 forskellige brancher. Første kapitel i serien handler om byggebranchen. Tegning: Niels Bo Bojesen.

Finans fakta

Dansk beskæftigelse oplever sløjeste vækst i flere år. Det går fremad, men dampen er gået af den danske vækst efter fem år med høje vækstrater. De seneste to kvartaler tegner til at blive de dårligste siden 2014.

Beskæftigelsen er efter flere år med høj vækst faldet til et lavere gear. 2. kvartal i år var det laveste i fem år, og noget tyder på, at 3. kvartal heller ikke bliver på niveauer, vi har set de seneste år. Tal er vækst ifht. forrige kvartal. 3. kvartal 2019 er kun juli og august. Grafik: Martin Flink. Kilde: Danmarks Statistik.

Dagens profil

»Jeg er yderst risikovillig«. Når PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, toner frem på tv-skærmen og taler om at tage toppen af risikoen i usikre tider, taler hun ikke om sin egen opsparing.

Tine Choi Danielsen, chefstrateg PFA Pension. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

72%

Unge skruer ned for kødet. En ny analyse viser, at 72 pct. af danske unge vil spise mindre kød, og mere end halvdelen ønsker politiske initiativer for at fremme den dagsorden.

Børs

Wall Street startede ugen med plusser. Teknologitunge Nasdaq steg med 0,9 pct., mens det brede S&P 500-indeks gik 0,7 pct. op. Dow Jones-indekset steg 0,2 pct. Apple sluttede samtidig i rekordniveau på optimisme omkring salget af iPhones. Samtidig var stemningen generelt positiv på baggrund af fornyet handelshåb efter meldingen om, at Donald Trump regner med en underskrift på den delvise handelsaftale med Kina i midten af november. (Reuters)

Debat

Markederne står ved en skillevej. I de seneste uger er der kommet tegn på, at den politiske usikkerhed måske har toppet - i hvert fald i denne omgang. Hvis det bliver bekræftet, vil det give mulighed for en mere positiv udvikling på de finansielle markeder i årets sidste måneder, skriver Elizabeth Mathiesen, økonom i den svenske bank SEB.

Det sker i dag

  • Erhverv: Kuehne+Nagel, Novartis, Hasbro, McDonalds, Finnair og Össur kommer alle med regnskab for 3. kvartal.
  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør i dag oversigt over handelsaktiviteten i september.
  • Politik: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet første behandling af finansloven.
  • Øvrigt: 22. og 23. oktober 2019 holder Svineproduktion årsmøde med efterfølgende faglig kongres for cirka 2200 deltagere i Herning Kongrescenter.

PS...

Budkrig om tv-serie kan ende i milliardhandel. Den amerikanske satireserie South Park er i øjeblikket midtpunkt i en budkrig om streamingrettigheder. Det er en budkrig, der af folkene bag forventes at ende i en handel på omtrent 500 mio. dollars - altså ca. 3,3 mia. danske kr.

BRANCHENYT
Læs også