Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Carlsberg er i et kapløb om digitalt overherredømme | Investorer til magtfulde formænd: »Useriøst« at eje så få aktier | Nyt nederlag til Boris Johnson fastholder danske virksomheder i brexit-limbo

GODMORGEN

Brexit-dramaet fortsætter efter nyt nederlag til Boris Johnson. Carlsberg satser på at være øllets Apple. Og så er mange af landets mest magtfulde bestyrelsesformænd tilsyneladende forbeholdne overfor at købe mange aktier i de selskaber, som de selv repræsenterer. Disse og mange andre historier får du serveret i dagens første opdatering fra Finans.

Nyheder

Carlsberg og ærkerivaler i kapløb om digitalt overherredømme

Mens Carlsberg opruster på datafronten i forsøget på at tiltrække og fastholde barer og restauranter som deres kunder, ånder rivalerne Anheuser-Busch Inbev og Heineken den danske koncern i nakken. Kamparenaen for verdens største ølkoncerner er blevet digital. Bryggeri eller serviceselskab? Carlsberg vil være øllets Apple.

Nancy Cruickshank, der er Carlsbergs chef for digital transformation, drømmer om at skabe en appstore-lignende platform til kunderne. Foto: Carsten Snejbjerg.

Investorer til magtfulde formænd: »Useriøst« at eje så få aktier

De jonglerer med milliardbudgetter og skal varetage investorernes interesser, men når det kommer til at selv at købe aktier i de selskaber, de repræsenterer, melder stribevis af landets mest magtfulde bestyrelsesformænd stort set pas. Det viser en kortlægning, som Finans har foretaget. GN-formand Per Wold-Olsen har aktier for over 60 mio. kr. og er »stærkt motiveret af den måde, man driver forretning på i USA«.

Per Wold-Olsen, bestyrelsesformand i GN Store Nord, har været formand for selskabet siden 2008. Foto: GN Store Nord / Collage: Anders Thykier.

Nyt nederlag til Boris Johnson fastholder danske virksomheder i brexit-limbo. En sejr og et nederlag til Boris Johnson fastholder brexit-sagaen i et uafklaret jerngreb, som forlænger usikkerheden for bl.a. danske virksomheder. Risikoen for "no deal" er dog reduceret, vurderer analytiker.

Viasat og Canal Digital bliver slået sammen i ét selskab. Efter sammenlægningen kommer Telenor og NENT til at deles om ejerskabet af det kombinerede selskab. Når selskaberne lægges sammen, kan forbrugerne se frem til mere indhold, vurderer medieanalytiker. (Ritzau)

Danskere vil revolutionere tyggegummi - nu indtager de Tyskland. Den danske iværksættervirksomhed True Gum fordobler produktionen efter netop at have landet en aftale om at sælge sit plastikfri naturtyggegummi i mere end 2000 tyske butikker.

Produktionen af grise fortsætter med at falde. Prisen på grise når i disse uger historiske højder, men alligevel fortsætter produktionen af slagtesvin med at falde i Danmark. En stor del af staldene er nedslidte, og det er næsten umuligt for landmændene at få finansieret nybyggeri.

Radio24syv taber udbud. Radio24syv tabte tirsdag udbuddet om at drive en DAB-radio i fire år. I stedet bliver det den nye radio Loud, der skal sende DAB-radio fra 1. april 2020. Den afgående 24syv-chef er rystet over udfaldet og kalder hele forløbet grotesk.

Trump har sendt Pompeos »bulldog« til Grønland. Amerikanerne har sendt en stor delegation til Grønland samtidig med, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i Nuuk. Hvad de vil? Tre udtalelser fra delegationen vækker stor undren. (Berlingske)

Henrik Lind og Lego-familie satser formue i ny milliardfond. Energimilliardæren Henrik Lind skyder over en halv mia. kr. i en ny investeringsfond, der går målrettet efter at finde unoterede aktiver. (Børsen)

Slut med rekordlave renter på flekslån. Flekslånene rammes nu også af den seneste tids rentestigninger. Renterne på flekslån har længe været negative helt op til 10 år. Men det er slut nu. Mandag kom både F9-og F10-renten tilbage i positivt terræn.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har meldt sig ud af Liberal Alliance. Ifølge den tidligere økonomi- og indenrigsminister ønsker han ikke en "fløjkrig" i partiet, og derfor vælger han at trække sig helt.

Gik du glip af...

Det bliver billigere og billigere at være husejer. Den økonomiske belastning ved at købe hus har ikke været lavere i Danmark, siden Nykredit begyndte at måle den i 1998. Over hele Danmark lægger boligudgifterne beslag på en stadig mindre del af budgettet.

  • Årsagerne: Vigtigst er det kraftige rentefald på realkreditobligationer. Men samtidig er danskernes løn også steget, og flere er kommet i arbejde.
  • Tættere på: Øget regulering og større forsigtighed er med til at holde boligbyrden nede for ejerboliger. For lejere kan situationen være anderledes.
  • Forbeholdet: Selv om boligbyrden er i bund, fordi boligudgifterne sætter sig på en mindre del af husstandens disponible indkomst end tidligere, er det ikke nødvendigvis lettere at købe i vækstområderne.

Boligkøbere i København og andre vækstkommuner har begrænset låneadgang. Derfor får de ikke fuld glæde af rentefaldet. Foto: Ditte Valente.

Årets ejerleder 2019

Årets ejerleder i hovedstaden spinder guld på vind- og solenergi. Knud Erik Andersens virksomhed European Energy har vind- og solanlæg over hele verden. Erfaringen har lært ham at navigere i en branche fyldt med stopklodser, hvor der skal være plads til at investere i nogle nitter. Nu kan han kalde sig selv for Årets Ejerleder 2019 i Region Hovedstaden.

Knud Erik Andersen er ejerleder i European Energy, og han er Årets Ejerleder 2019 i Region Hovedstaden. Foto: Gregers Tycho.

1 idé, der kan ændre Danmark

Robotter kan ændre byggebranchen. En international analyse fra konsulenthuset McKinsey konkluderede for et par år siden, at produktiviteten i byggebranchen - altså nettoindtjeningen pr. arbejdstime - stort set ikke har flyttet sig ud af stedet i 80 år, selv om industrien tegner sig for ikke mindre end 13 pct. af det globale bruttonationalprodukt takket være en samlet årlig investering i byggeprojekter på 10 billioner dollars. Men nu sker der noget. Robotterne er på vej ud på byggepladserne. Arkitektfirmaet BIG betragter byggebranchen som ubæredygtig. Med rumrejser og robotter vil Bjarke Ingels redde et tabt håndværk og føre milliardindustrien ind i fremtiden.

De næste 10 uger fortæller Finans om 10 teknologier, der kan skabe nye forretningsfelter herhjemme inden for 10 forskellige brancher. Første kapitel i serien handler om byggebranchen. Tegning: Niels Bo Bojesen.

Finans fakta

Verdens dyreste ”enhjørninger”. Kina har netop overhalet USA som det land i verden med flest af de såkaldte ”enhjørninger”. Begrebet dækker over start-ups med en værdi på over 1 mia. dollars, ca. 6,7 mia. kr.

De tre største enhjørninge – Ant Financial, Byte Dance og Didi Chuxing, alle fra Kina – er ifølge vurderingerne 280 mia. dollars værd.

Dagens profil

Torsten Fels er ikke den mest udfarende og højtråbende topchef i den danske pensionssektor. Og han har ikke stået forrest i rækken af pensionsdirektører, som ville vise grønne investeringer frem, men over årene har han flyttet Pensam. Og for nylig indtog han den store klimascene i New York.

For Torsten Fels handler det om at opnå en balance, hvor han kan tage et samfundsansvar, samtidig med at han kan levere solide afkast til FOA-medlemmerne. Foto: Pensam.

Dagens tal

166

Kvinde i hvidvasksag står bag københavnsk selskabskompleks. En 46-årige kvinde er blevet tiltalt for hvidvask for 166 mio. kr. Hun har relationer til et stort kompleks af københavnske kommandit- og anpartsselskaber ofte med østeuropæiske direktører og ejere.

Børs

Markedet vendte i minus efter brexit-skuffelse. Det brede S&P 500-indeks gik i aftes fra plus til et minus på 0,4 pct. Dow Jones-indekset lå også i plus, men sluttede 0,1 pct. i minus, mens Nasdaq bakkede med 0,7 pct. De amerikanske aktier arbejdede sig samlet set mod rekordniveau, men afstemningen i det britiske parlament om premierminister Boris Johnsons brexit-aftale skabte fornyet usikkerhed, og det betød, at markedet vendte i minus. (Reuters)

Debat

Centralbankerne har stadig masser af ammunition. Pengepolitik handler ikke kun om renteniveauer, men også om at styre kapitalstrømmene, så de skaber gode finansielle forhold. Det har centralbankerne stadig værktøjerne til at skabe, skriver Nikolaj Schmidt, international cheføkonom, T.Rowe Price.

Det sker i dag

  • Erhverv: Novozymes, Ringkjøbing Landbobank, Telenor, Heineken, Boeing, Ford, Ebay, Swedbank, SEB og Eli Lilly kommer med regnskaber for 3. kvartal. Microsoft kommer med regnskab for 1. kvartal.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for forbrugertilliden i oktober.
  • Politik: I dag udløber fristen for Israels fungerende premierminister, Benjamin Netanyahu, til at danne en ny regering efter valget den 17. september.
  • Øvrigt: Børnenes U-landskalender bliver lanceret. Overskuddet fra dette års kalender går til Bangladesh.

PS...

Hvor betaler man forholdsvist mest for internet-adgang? Svaret er Afrika. Det viser i hvert fald en ny undersøgelse fra The Alliance for Afforbable Internet (a4AI), som forklarer, at det er forholdsvist dyrest at få adgang til internettet, hvis man befinder sig i lande som eksempelvis Tchad, DR Congo og Den Centralafrikanske Republik, som i forvejen ikke er særligt økonomisk velstående lande. I forvejen har kun 4 ud af 10 afrikanere adgang til internettet. (CNN)

BRANCHENYT
Læs også