Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Svindelfirmaer går igen som kunder hos samme revisor | Danskernes gæld til det offentlige har kurs mod rekord grundet it-problemer | Presset Facebook-stifter kæmper for sin kryptovaluta

Nordea kommer med regnskab i dag. Foto: Philip Davali

GODMORGEN

Den nye boligskat bliver udskudt i tre år, og Skats inddrivelsessystem udsættes. Nyhederne bragede ud fra Skatteministeriet i går, og vi giver i denne briefing et overblik over de mange konsekvenser. Samtidig får du endnu et kapitel i den voksende skandale Grand Theft Europe – momsmillionerne, der forsvandt.

Nyheder

Svindelfirmaer går igen som kunder hos samme revisor

Gennem flere år har et revisionsfirma i København løst opgaver for en lang række selskaber i et netværk bag formodet momssvindel for et trecifret millionbeløb. Nu politianmelder Erhvervsstyrelsen revisionsfirmaet, der bl.a. registrerede en spansk fisker som direktør i dansk firma - og så begyndte svindel for millioner.

Illustration: Anders Vester Thykier.

Danskernes gæld til det offentlige har kurs mod rekord pga. it-problemer

Trods politiske forsøg på at vende udviklingen i den offentlige gældsinddrivelse vil danskernes gæld til bl.a. Skattestyrelsen, kommuner og politiet sandsynligvis sætte rekorder de kommende år. Men nedsmeltningen af det nye boligskattesystem rammer boligejerne på forskellig vis.

Ringkjøbing Landbobank indfører negative renter for privatkunder. Det rammer kunder med kontanter stående på pensionskonti. Ringkjøbing Landbobank står ellers godt rustet til det udskilningsløb, som er på vej i banksektoren. Men bankens topchef John Fisker frygter, at konkurrenter får det svært.

Dansk advokat er sigtet for skattefusk for 161 millioner. Den 69-årige danske rigmand og advokat Jeffrey Galmond er mistænkt for at have begået groft skattesvig for 161 millioner kroner. Det viser efterforskningsmateriale fra Nordsjællands Politi og Skattestyrelsens særlige straffesagsenhed. (Børsen)

Tesla overrasker med plus - aktien ryger i vejret. Elbilproducenten Tesla er godt på vej til at indfri sit løfte om at levere mindst 360.000 biler i 2019. Den amerikanske elbilproducent Tesla klarede sig væsentligt bedre end forventet i tredje kvartal, og det gav onsdag aktiekursen et løft på over 10 procent.

Presset Facebook-stifter kæmper for sin kryptovaluta. Store partnere er smuttet, lovgivere og centralbankchefer er skeptiske og tilliden er lav, men Facebook-stifter Mark Zuckerberg har ikke opgivet at få Libra gennemført.

Volkswagen dumper prisen på klassisk elbil. Den danske importør af Volkswagen sætter prisen voldsomt ned på den klassiske e-Golf, mens man venter på en helt ny generation af moderne elbiler. (JP)

Radio 24syv tabte på økonomien. Det var et spørgsmål om penge, der betød, at Radio24syv tabte udbuddet om at drive en DAB-kanal. Radio24syvs afgående chefredaktør Jørgen Ramskov var klar over, at kanalen ville miste point på økonomi, men så det som umuligt at drive radiokanalen for mindre.

Dan-Bunkering ransaget af bagmandspolitiet. Den danske virksomhed Dan-Bunkering blev i september ransaget af bagmandspolitiet. Det sker i forbindelse med sagen om salg af jetbrændstof til Syrien. (DR)

Kuldsejlet outletcenter er endt i en konkurs. Et kuldsejlet projekt om et 27.000 kvadratmeter stort outletcenter i Kolding er nu endt i en konkurs.

Skyen trækker større omsætning til Microsoft. I selskabets første kvartal havde Microsoft - godt hjulpet på vej af selskabets sky-løsninger - samlede indtægter for 33,1 mia. dollars (222,1 mia. kr.). Det var en stigning på 14 pct. i forhold til den samme periode et år tidligere. (Ritzau)

Ørsted-partnerskab indgår elkøbsaftale på 25 år med New York. Ørsted og den amerikanske partner Eversource har forhandlet en langvarig såkaldt OREC-aftale på plads med myndighederne i New York.

Gik du glip af...

It-kaos udskyder ny boligskat til 2024, og også det skandaleramte inddrivelsessystem EFI udskydes - til 2021. Sådan lød meldingen fra skatteminister Morten Bødskov onsdag.

Skatteminister Morten Bødskov på onsdagens pressemøde. Foto: Sune Stavnstrup Sørensen

Serie: 10 idéer, der kan ændre Danmark

De vil genoplive et 100 år gammelt håndværk og forandre en hel industri. Odicos to direktører supplerer hinanden lige så godt som en hammer og et stemmejern. Den ene er ligefrem og taler i farverige billeder. Den anden er eftertænksom og fokuserer på detaljerne. Sammen har de indgået et forskningssamarbejde med Bjarke Ingels Group. »Vi bliver nødt til at tro på os selv for at kunne revolutionere den globale byggebranche. Har teknologien potentialet til det? Ja,« lyder det Odicos adm. direktør Anders Bundsgaard.

De næste 10 uger fortæller Finans om 10 teknologier, der kan skabe nye forretningsfelter herhjemme inden for 10 forskellige brancher. Første kapitel i serien handler om byggebranchen. Illustration: Anders Thykier

Anmeldelse

Fire stjerner til ny thriller. Én ting kan man være sikker på at møde hos gysets mester, nu 72-årige amerikanske Stephen King: De vidtstrakte, tyndt befolkede områder i det østlige USA nord for New York, skriver Jyllands-Postens anmelder om den nyeste bog fra Kings hånd.

Dagens profil

Fem blendere blev til den første investering i en virksomhed. For efter at have blendet frugt og grønt og talt om sunde madvaner til et bachelorprojekt, øjnede Katrine Terkelsen Roelsgaard en forretningsidé i det. 17 år senere er Frugtformidlingen blevet en god forretning med en omsætning på 6 mio. kr. »Nogle gange tænker jeg, at det er tosset at blive 40 år og have været i det samme job, siden jeg var 23 år,« fortæller Katrine Terkelsen Roelsgaard, der nu fylder rundt.

Katrine Terkelsen Roelsgaard er partner og adm. direktør i Frugtformidlingen. Foto: Gregers Tycho

Dagens tal

90

"Den sorte torsdag". Det er nu 90 år siden, at Wall Street i New York blev ramt af det, der siden er blevet kendt som "den sorte torsdag". Over fire dage skete et brandudsalg på børsen i 1929 - indgangen til "den store depression" - en omfattende økonomisk krise, der hærgede det meste af 1930'erne. I januar bragte Finans denne indsigt med bankforsker Per H. Hansen. Han er bekymret for gælden i samfundet i dag: Det begynder at minde om 1930’erne.

Børs

Wall Street leverede små aktiestigninger. Det brede S&P 500-indeks steg 0,3 pct., mens Dow Jones vandt 0,2 pct. Teknologitunge Nasdaq steg ligeledes 0,2 pct. Usikkerheden om brexit ramte igen indledningsvis det amerikanske marked, men onsdag rystede investorerne tilsyneladende bekymringerne af sig, og aktierne steg en smule. (Reuters)

Debat

Befolkningen er foran virksomhederne og politikerne på klimaområdet. Unge mennesker i millionvis protesterer hver fredag i kampen for mere miljørigtig ledelse. En undersøgelse fra Coop viser, at halvdelen af danskerne ønsker at spise mindre kød. Ikke kun i Danmark, men i stort set hele verden er befolkningen blevet alvorligt bekymret for klimaet, men alligevel tøver mange bestyrelser og direktioner med at komme i gang, skriver Tine Thygesen, bestyrelsesmedlem og direktør i bl.a. kontorfællesskabet The Creators Community.

Det sker i dag

  • Erhverv: Nordea kommer med regnskab for tredje kvartal. Det samme gør lavprisluftfartsselskabet Norwegian. Af udenlandske regnskaber kommer der bl.a. tal fra handelsgiganten Amazon, det sociale medie Twitter samt det amerikanske betalingskortselskab Visa.
  • Økonomi: Den Europæiske Centralbank, ECB, holder rentemøde i Frankfurt.
  • Politik: Der er åbent samråd med finansminister Nicolai Wammen om regeringens kasseeftersyn, ligesom klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er i dag kaldt i samråd om at stoppe for nye tilladelser til indvinding af olie og gas i Nordsøen. Forhandlingerne om finanslov fortsætter.
  • Øvrigt: Den store svindelsag, hvor Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet 117 mio. kr. fra de offentlige kasser, begynder i dag.

PS...

I dag er der kun to måneder til juleaften. Og det fejrer sodavandsgiganten Coca Cola med en ny helt særlig udgave: Jule-colaen med kanalsmag. Velbekomme.

BRANCHENYT
Læs også