Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Myndigheder fik i 11 år advarsler om personer i formodet momssvindlernetværk | Kvanteteknologi kan blive en ny, dansk erhvervssucces | Store lavprisfonde gør klar til at erobre det danske investeringsmarked

Microsoft åbnede for et år siden et stort kvantelaboratorium i Lyngby og på Københavns Universitet. Peter Krogstrup, professor og leder af kvanteforskningen i Lyngby. Foto: Gregers Tycho

GODMORGEN

Vi tager hul på en uge, der står i regnskabernes tegn. Store danske virksomheder som Novo Nordisk, DSV og Ørsted kommer med regnskaber. Det samme gør flere af landets banker i ugen, der i øvrigt er kendetegnet ved, at det er 90 år siden Wall Street krakkede, og den store depression begyndte. Og så ser vi i serien "10 idéer, der kan ændre Danmark" på Danmarks førerposition i udviklingen af kvantecomputere. Her har du ugens første briefing fra Finans.

Nyheder

Myndigheder fik i 11 år advarsler om personer i formodet momssvindlernetværk

I et fortroligt dokument skriver Justitsministeriet, at myndighederne har kendt til personer i et kortlagt netværk bag formodet momsvindel i over 11 år. Politikere kritiserer ministeriet for unødvendig hemmeligholdelse af oplysninger om myndighedernes kendskab til formodet momssvindlernetværk: »Det virker, som om der er en myndighed inde over, som ønsker at lukke sagen ned«. 

De danske myndigheder har fra april 2008 og indtil august i år modtaget advarsler om personer i et netværk af forretningsmænd, der via selskaber står bag formodet momssvindel af den danske stat for over 800 mio. kr. Foto: Finn Frandsen / Collage: Anders Thykier.

Store lavprisfonde gør klar til at erobre det danske investeringsmarked

Flere af verdens største udbydere af ETF’er har kontaktet de danske skattemyndigheder for at sikre, at danske investorer efter årsskiftet beskattes mildere end før, når de køber lavprisfondene. Blandt dem er verdens største kapitalforvalter Blackrock. Det kan øge presset på de danske investeringsforeninger. »Skatteproblemer ved at investere i ETF’er er en myte skabt af bankerne,« siger rådgiver.

Californien i brand. 180.000 er evakueret, og titusindvis af boliger er ligesom store vindistrikter truet af skovbrande i det nordlige Californien. Den værste skovbrand i 10 år, lyder advarslen. (VG, AP og Reuters)

Huawei får UK-håndsrækning. Huawei har det svært på mange markeder. Men den britiske premierminister Boris Johnson er klar til at åbne Storbritanniens 5G-mobilnet for den kinesiske mobilgigant. (Reuters)

Ny kinesisk valuta. Det kinesiske styre er med en ny kryptografi-lov på vej til at skabe rammerne for skabelsen af en statslig digital valuta. Et arbejde, som har stået på siden 2014. (Reuters)

Kinesisk milliardær på 24 år. I ugens løb er den 24-årige Eric Tse stemplet ind som verdens rigeste under 30 år. Dermed har Erc Tse sendt en hovedrig nordmand ned på andenpladsen. (DN)

Niels Smedegaard klar til milliardudsalg. Norwegians bestyrelsesformand, Niels Smedegaard, sætter spørgsmålstegn ved selskabets fokus på oversøiske ruter – og åbner for et salg af Boeing Dreamliner-fly. (DN)

LA ønsker nyt dab-udbud. Liberal Alliance melder sig nu i det kor, som ønsker, at udbuddet om den nye dabkanal går om. Det meddeler Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance, på Facebook. »Liberal Alliance støtter, at udbuddet om den nye dabkanal går om, og at Radio24syv således fortsat har en chance for at overleve,« skriver han. (Ritzau)

Lars Seier sender stikpille til LA-afhoppere. Der er tegn på, at Danmark kan få et nyt parti med liberalt afsæt efter en hjemmeside pludselig dukkede op i løbet af weekenden. Men LA-manden Lars Seier Christensen kritiserer ideen allerede før, partiet er en realitet. (jp)

Lederen for Islamisk Stat er død. Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for Islamisk Stat, er død under en amerikansk militæroperation. Operationen fandt sted lørdag i det nordvestlige Syrien.

10 ideer, der kan ændre Danmark

Kvanteteknologi kan blive en ny, dansk erhvervssucces. Det er stadig på grænsen af science fiction for de fleste. Men udviklingen af en brugbar kvantecomputer – og en række andre kvanteteknologier – er på grund af et uhyre stærkt forskningsmiljø i Danmark ved at bane vej for et nyt dansk erhvervseventyr. Forskningen på universiteterne kaster nemlig kommercielle muligheder af sig. Et godt eksempel er Qdevil, der er resultatet af et tæt samarbejde mellem forskere og forretningsfolk.

Nye kvante-iværksættere skyder frem, men også de store, internationale selskaber har fået øje på de danske kvantekvaliteter. Microsoft åbnede i 2018 et stort forskningscenter i København og Lyngby med professor Peter Krogstrup som forskningsleder. De næste 10 uger fortæller Finans om 10 teknologier, der kan skabe nye forretningsfelter herhjemme inden for 10 forskellige brancher. Foto: Gregers Tycho

Indsigt

Han skal bygge en bank: »Hvis vi ikke får løst problemerne foran os, er vi her bare ikke i morgen«. Techvirksomheden Lunar har bygget en app, fået tusindvis af kunder og licens til at drive bank. Nu skal direktør Peter Smith - med en fortid i toppen af Nordea - bevise, at han også kan tjene penge. Den store udfordring er at bygge banken og samtidig fastholde den kultur, som Lunar er født med.

Tingene er noget mere uformelle hos Lunar, end Peter Smith har været vant til gennem 11 år i Nordea. Foto: Gregers Tycho

Finans fakta

Advokater savner balance mellem arbejde og privatliv. De er spændt for hårdt for karrierevognen. Og særligt de unge advokater og jurister savner mere balance mellem arbejde og privatliv, viser en ny undersøgelse blandt i alt 3.578 danske og svenske jurister og advokater i både det offentlige og private.

Særligt de unge advokater og jurister savner mere balance mellem arbejde og privatliv. Kilde: Karnov

Dagens profil

Kreditchefen fra England fandt København og Danmark provinsiel. København bliver af mange vurderet til at være en dejlig hovedstad at bo i. Men den er nok bedst, hvis man har sine nære familiemedlemmer at dele den med. Det havde Danske Banks tidligere risiko- og kreditchef, Robert Endersby, ikke, og savnet af familien og tilværelsen i London blev for stort for briten, der fylder 60 år i dag.

Robert Endersby har siden sin afsked med Danske Bank i 2014 været bestyrelsesmedlem i bl.a. Tesco Bank. Foto: Danske Bank

Dagens tal

23

En forholdsvis stor del af danskerne har planer om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, inden de når folkepensionsalderen. 23 pct. af de adspurgte forventer således, at de vil trække sig tilbage, inden de når pensionsalderen.

Debat

Opgør med ulighedspolitikken er klassisk liberalt gods. Det er da underligt, om man er socialist eller liberalist, at skatten på arbejde er højere end skatten på at tjene penge på at have penge, skriver Lisbeth Bech Poulsen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Spotify kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Erhverv: Alphabet, moderselskabet for Google, kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Erhverv: Den britiske bank HSBC kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Erhverv: E-handelvirksomheden Alibaba kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for detailomsætningsindekset for september.

PS...

H&M-topchef Karl-Johan Persson stiller i et interview skarpt på et dilemma, som hidtil er blevet forbigået af mange i den omsiggribende klimadebat, der bl.a. har udløst en "shaming" af flyindustrien og flyrejsende. Nu er tendensen ved at brede sig til andre brancher, og det får H&M-topchefen til at pege på, at nok er klimakampen vigtig, men det er også vigtigt at skabe nye job og økonomisk vækst. Eller hvad… (Bloomberg)

En desillusioneret dronning, et par vidunderbørn på 15 og 16 samt en Wozniacki i vildrede. 2019 er få serveesser fra at være afsluttet for de professionelle tenniskvinder, men hvad har sæsonen budt på? Overblikket får du lige her. (JP)

BRANCHENYT
Læs også