Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

10 danske byer står til at blive hårdest ramt af ny økonomisk nedtur | Spar Nord indfører salgs-stop | USA's centralbank har sænket renten for tredje gang i år

GODMORGEN

USA’s centralbank har sænket renten for tredje gang på tre måneder. Alm. Brand skiller sig af med topchefen gennem 18 år. Og så står 10 danske byer til at blive hårdest ramt af en ny økonomisk nedtur. Dette og meget andet i dagens første briefing fra Finans.

Nyheder

10 danske byer står til at blive hårdest ramt af ny økonomisk nedtur

En afmatning på vores største eksportmarkeder som f.eks. i Tyskland og Sverige vil ramme 10 kommuner langt hårdere end resten af landet. Analysen kommer, samtidig med tal fra Danmarks Statistik, der viser, at eksporten måske allerede er ved at være presset.

Spar Nord indfører salgs-stop

Bankernes forventning til det afkast, som titusindvis af kunder får ud af at sætte sparepengene i bankernes populære formuepleje-produkter, rasler ned. Det får nu Spar Nord som den første af de store danske banker til at suspendere salget af det mindst risikobetonede plejeprodukt med flest obligationer og færrest aktier, som banken mod betaling varetager for kunderne.

Den amerikanske centralbank har sænket renten for tredje gang i år. Amerikansk økonomi har fået årets tredje vitaminindsprøjtning, idet renten sænkes med 0,25 procentpoint. Det vurderes dog, at centralbanken vil gå mere forsigtigt til værks med rentesænkninger den kommende tid.

Alm. Brand skiller sig af med topchefen gennem 18 år. Bestyrelsen i Alm. Brand A/S ønsker fornyelse i toppen af den daglige ledelse. Det betyder et farvel og tak til den administrerende direktør siden 2001, Søren Boe Mortensen, der nu - modvilligt - forlader virksomheden.

Alm. Brand har valgt at afskedige Søren Boe Mortensen, der har været selskabets topchef gennem 18 år. Foto: Nicolai Lorenzen.

Facebook scorer kassen med øget annoncesalg. Det sociale medie Facebook overgår analytikernes forventninger med sit regnskab for tredje kvartal 2019. Og det sker især takket være et stigende salg af annoncer. (Ritzau)

Salg af iPhones og ure giver Apple boost. Elektronikgiganten Apple har onsdag aften leveret et regnskab for fjerde kvartal, der slår forventningerne - både til udviklingen i det overståede kvartal og til prognosen for det nye regnskabsår.

Briterne skal til valg – men kan man holde det i december? Underhuset har vedtaget, at der skal afholdes valg den 12. december i Storbritannien. Men det skaber bekymring, at valget ligger lige op til jul. (Jyllands-Posten)

Sydbank rammer de yngste. Sydbank vil øge de årlige basisindtægter med ca. 200 mio. kr. ved bl.a. at hæve gebyrer og sænke indlånsrenterne. Det sidste rammer på mandag bankens absolut yngste kunder, der kan glemme alt om at få renter af indeståender på f.eks. børneopsparinger, skolekonti, og bankens særlige Rasmus Klump-konto.

Bestseller-mærke åbner 300 nye, store modebutikker. Tøjmærket Only under den danske modekoncern Bestseller er klar til en offensiv og et opgør med udlejerne i den europæiske detailhandel. Bestseller-selskabet vil nu både lukke butikker og på samme tid åbne 300 nye samt væsentligt større.

Genmabs finansdirektør trækker sig tilbage. Genmabs finansdirektør David Eatwell har besluttet at gå på pension i slutningen af februar 2020. Anthony Pagano, der i dag er underdirektør hos Genmab, overtager i stedet posten.

APEC-møde er aflyst. Næste måneds Apec-møde i Chile er aflyst. Det sker på grund af en bølge af protester og optøjer i landet. Mødet var blandt andet interessant, da det var meningen, at USA og Kina skulle underskrive en delaftale på handelsområdet. (Ritzau)

Finans fakta

Sådan ser de nye boligvurderinger ud. Vurderingsstyrelsen udsendte i går testvurderinger til udvalgte boligejerne. De er langt mere detaljerede end de hidtidige. Formålet med det nye vurderingssystem er at få vurderingerne til at være mere realistiske ved at lægge dem op af de reelle salgspriser. Er du en af de ca. 1,7 mio. danske boligejere, der ikke har set de nye vurderinger, så se med her.

Foruden de offentligt tilgængelige oplysninger fra BBR-registret, foretager Vurderingsstyrelsen nu også en lidt mere detaljeret vurdering af din boligs omgivelser.

Gik du glip af...

Spies blev solgt til norsk milliardær. Den skandinaviske rejsekoncern Spies-gruppen med danske, svenske, finske og norske rejseudbydere er blevet købt af den norske forretningsmand Petter Stordalen, der har grundlagt et hotelimperium. Derudover er kapitalfondene Altor og TDR Capital også med i handlen.

  • Baggrunden: Handlen finder sted, efter at den britiske rejsegigant Thomas Cook i september gik konkurs. Spies var en del af den nordiske del af Thomas Cook.
  • Hvad bliver der sagt: »Jeg er utrolig glad for, at Stordalen, Altor og TDR bliver vores nye ejere. Deres store brancheerfaring og økonomiske styrke vil give os den langsigtede stabilitet, vi har brug for, samt helt nye muligheder for at udvikle vores kundetilbud i fremtiden,« udtaler Magnus Wikner, koncernchef for den nordiske Spies-gruppe.
  • Forventningen: Den flamboyante hotelkonge kan meget vel være et drømmescenarium for Spies i forhold til fremtidsudsigterne, lyder en vurdering. Her er et overblik.

Petter Stordalen får gennem sit investeringsselskab Strawberry Group en ejerandel på 40 pct. Det samme gør kapitalfonden Altor, mens TDR Capital overtager 20 pct. af aktierne.

Interview

Nyt taxaselskab vil erobre gaderne med Teslaer. Ambitionen er skyhøj for det nye taxaselskab Viggo, der vil have 75 elbiler på gaden i København inden 1. januar. »Vi er klar til at udfordre den etablerede taxibranche med vores bæredygtige elbiler og en helt ny tilgang til brugen af teknologi og data,« siger Kenneth Herschel, direktør i Viggo. Strategien er at snuppe de større erhvervskunder.

Dagens profil

Næsten 40 år efter Tonny Thierry Andersen trådte ind i finanssektoren, aner han ikke, om han er købt eller solgt. I marts blev det annonceret, at den tidligere Danske Bank-chef indtrådte i Nykredits koncernledelse. Men et halvt års tid senere har Finanstilsynet stadig ikke afsluttet vurderingen af, om 55-årige Tonny Thierry Andersen er egnet og hæderlig til at bestride sit nye chefjob.

Tonny Thierry Andersen kom til Nykredit efter en lang karriere i Danske Bank. Han begyndte i sin tid som elev i Jyske Bank. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

Dagens tal

1.090

Milliarderne ruller ind i den norske oliefond. 2019 har indtil videre været et historisk godt år i Norges oliepengetank. Siden nytår har fonden øget sin værdi med 1.486 mia. norske kroner, hvilket svarer til knap 1.090 mia. danske kroner.

Børs

Federal Reserve-melding udløste plusser på Wall Street. S&P 500-indekset steg med 0,3 pct. til indeksniveau. Dow Jones-indekset vandt 0,4 pct., mens teknologitunge Nasdaq voksede 0,3 pct. Den ventede rentesænkning og pressemeddelelse fra Federal Reserve boostede markedet en smule. (Reuters)

Debat

Både gamle og nye Krugman har ret. Selvom globaliseringen skaber store gevinster for samfundet som helhed, kan enkeltgrupper blive ramt hårdt. Det rejser helt berettigede spørgsmål om, hvordan vi bedst håndterer de negative sider, skriver Jens Hjarsbech, seniorøkonom i Axcelfuture, Jacob K. Clasen, direktør i Danske Rederier, og Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer. i et fælles debatindlæg.

Det sker i dag

  • Erhverv: Flere regnskaber lander i dag. Blandt andet fra Carlsberg, Samsung, Shell, Nintendo, Air France-KLM og Fiat Chrysler.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer blandt andet med nye tal for betalingsbalancen, ejendomssalg og arbejdsløsheden.
  • Politik: Italienske Mario Draghi overdrager chefkontoret i Den europæiske Centralbank, ECB, til franske Christine Lagarde.
  • Øvrigt: Det er sidste dag med Radio 24syv, der lukker ved midnat. Den nye landsdækkende radio, Radio4, overtager, når torsdag bliver til fredag.

PS...

I dag er det som bekendt Halloween. Fænomenet og traditionen, som også i Danmark vokser sig større år for år, med kulørte lamper, lys på gravene, udhulede græskar, udklædning og practical jokes. Børn går rundt fra hus til hus og indsamler slik ved at "true" med "trick or treat". I dagens anledning har en slikproducent i USA analyseret 12 års Halloween-sliksalg for at undersøge, hvad der for alvor hitter i de forskellige amerikanske stater. (NBC News)

Halloween-slikuddeling ved Det Hvide Hus i Washington D.C. Foto: AP.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også