Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nyt vidne: Nykredit brugt af formodede svindelselskaber | Udsigt til fantasipriser på svinekød | Fyret bankdirketør får 29 mio. kr.

svin, svineproduktion, Danish Crown i Storbritannien, skinker, skinke, fødevarer
Foto: Morten Fauerby

Danish Crown-selskabet Tulip er en førende leverandører i Storbritannien af kødprodukter. Her produceres såkaldte Scotch  Eggs, der er æg indbagt i pølsefars. Tulip producerer ca. 60 pct. af de Scotch Eggs som spises i England.

GODMORGEN

Masser af store begivenheder på tapetet: Novo, Danske Bank og DSV kommer med regnskaber, og så banker det vigtige amerikanske jobtal på i eftermiddag. Men til at begynde med dagens første opdatering på alt det nyeste og vigtigste.

Nyheder

Nykredit brugt af formodede svindelselskaber.

Sådan lyder forklaringen fra et vidne i den såkaldte Operation Greed-sag. Vidnet har forklaret, hvordan han på vegne af formodede bagmænd fik oprettet erhvervskonti i  Nykredit til mere end 15 selskaber. Eksperter opfordrer Finanstilsynet til at undersøge, om Nykredits kontroller var gode nok. Læs seneste kapitel i vores serie Grand Theft Europe, hvor Finans i samarbejde med dagbladet Information har afsløret, hvordan dømte og formodede momssvindlere over en årrække har dirigeret mere end 800 mio. kr. uden om den danske statskasse.

Udsigt til fantasipriser på svinekød, men forude lurer afgrunden.

Prisen på svinekød kan det kommende år nå op i niveauer, der aldrig før er set. Det forgylder landmændene, men får samtidig produktionen til at accelerere og forbruget til at styrtdykke. Det er optakten til den perfekte storm, advarer analytikere.

Harboe nedjusterer kraftigt. Et af Danmarks største bryggerier Harboes Bryggerier venter at lande på et underskud i det skæve regnskabsår 2019/20. Det er en lavere omsætning i Sydamerika, der er en af årsagerne til nedjusteringen, som bl.a. betyder, at Harboes venter nu et underskud før skat på 20-30 mio. kr. mod en tidligere forventning om et overskud på 5-10 mio. kr. (Ritzau)

Fyret topchef i Alm. Brand får tocifret millionaftrædelse. Søren Boe Mortensen behøver ikke luge ud i budgetkontoen, selv om han i går blev fyret som topchef i Alm. Brand. Fyresedlen udløser nemlig en betaling til den tidligere topchef gennem 18 år på lige godt 29 mio. kr., fordi han ifølge kontrakten med Alm. Brand er berettiget til, hvad der svarer til tre års løn. En afskedsreception ligger dog ikke i kortene.

Der er penge at spare – men du skal vælge rigtigt mellem 295 produkter. Forsyningstilsynet lokker i en ny prisguide med årlige besparelser på op mod 1.800 kr. for storforbrugere af el, der forstår at finde det bedste tilbud på markedet.

Papkort til NemID vil blive udfaset efter næste år. NemID-papkortet bliver udfaset fra 2021, fortæller Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen. (Ritzau)

Opgør på Capitol Hill: Dyb splittelse om rigsret mod Trump. Demokraterne gør nu klar til offentlige høringer, der ventes at munde ud i en rigsretssag mod Donald Trump i det nye år, men Republikanerne har slået kreds om den trængte præsident.

Regeringen dropper lønstigning til ministre. Næste åre finanslovsudspil fra den socialdemokratiske mindretalsregering lagde ellers op til, at landets 20 ministre skulle have en lønforhøjelse. Men nu er man vendt på en tallerken. Skatteminister Morten Bødskov (S) har således skrevet, at man i stedet vil blokere for evt. lønstigninger med et nyt lovforslag. (DR)

Gik du glip af...

...vores serie om kvantecomputere, som forskere lige nu arbejder intenst på at gøre til fremtidens supermaskiner? Kvantecomputeren kan stadig ikke regne præcist – så danske forskere prøver en helt anden vej rundt. I Microsofts danske kvantelaboratorium er udviklingen af en helt ny type kvantecomputer i fuld gang. Den mest normale måde at bygge en kvantecomputer på lider nemlig af et alvorligt problem.

Her en model fra IBM, der er blandt de mange techselskaber, som arbejder med kvantecomputere. Foto: IBM.

Indsigt

Kom med bag facaden, når Formuepleje investerer 80 mia. kr. Formuepleje har åbnet dørene og inviteret Finans med indenfor til de normalt fortrolige møder, hvor det besluttes, hvordan milliardformuen investeres. Få et unikt indblik i en verden, der normalt er lukket for de mange, hvis penge investeres. 

Finans fakta

Virksomhedernes gæld er steget markant de seneste år. En række amerikanske selskaber er på analytikernes radar, da de har en høj gæld og en kreditvurdering på grænsen til - eller allerede i - junk-kategorien. Her snakker vi bl.a. om firmaer som IBM, Oracle, General Motors og Ford.

Navn  Gæld (mia. dollars) Gearing Rating
IBM 54,9 2,4 A
Oracle 56,2 2,4 A
Dell 56,2 2,8 BB
Charter Communications 75,3 2,0 BB
General Motors 108,2 1,6 BBB
General Electric 111,7 2,6 BBB
Comcast 113,8 1,4 A
Verizon 136,2 1,9 BBB
Ford 159,7 2,8 BB
AT&T 191,1 0,8 BBB

Her er 10 af de mest forgældede virksomheder i USA. Tabel HJM.

Dagens profil

Det begyndte alt sammen med en dårlig forretning. Da Jesper Ratza Hansen sammen med nogle venner besluttede sig for at gå selvstændig efter mere end 20 år i bilbranchen, valgte de en mildest talt risikabel vej at gå - nemlig en virksomhed, der med Jesper Ratza Hansens egne ord var »teknisk set insolvent« og havde tabt 9 mio. kr. det år. Men på bare seks år har Jesper Ratza Hansen skabt en virksomhed, der har præsteret en vækst på 3.000 pct. og kæmper med om at være markedsleder på det europæiske marked. Nu er han kåret til Årets Ejerleder i Sydjylland 2019.

Jesper Ratza Hansen har vendt en ruin til en virksomhed med enorm vækst, og det har været medvirkende til at give ham titlen som Årets Ejerleder i Sydjylland i 2019.

Dagens tal

1000

Så mange molekyler har Leo Pharma testet fra andre selskaber. Under sit Open Innovation forskningsprogram har Leo Pharmas ledelse nu for første gang fundet lægemiddelkandidater, som er grobund for et etableret samarbejde. Og fremtidens guld, ja det ligger i Skotland.

Børs

Handelsusikkerhed trak Wall Street ned. Det brede S&P 500-indeks faldt med med 0,3 pct. Dow Jones-indekset mistede 0,5 pct., mens teknologitunge Nasdaq gik ned med 0,2 pct. Ny handelsusikkerhed, svage kinesiske data og et skuffende amerikansk privatforbrug belastede optimismen og trak aktierne ned.

Debat

Det hæderkronede danske ingeniørfirma FLSmidth skal vove pelsen. Det tidligere industri- og servicekonglomerat har i den grad brug for en vision om en grønnere fremtid. Det risikerer at hænge fast i fortiden med nogle af de mest klimakritiske kunder i cement- og mineindustrierne, der i stigende grad kæmper for sin ret til overhovedet at drive forretning - internationalt kaldet license to operate, skriver Finans' erhvervsredaktør, Søren Linding.

Det sker i dag

  • Regnskaber: Danske Bank (Q3), DSV (Q3), Novo Nordisk (Q3), DJursland Bank (Q3)
  • Økonomi: Det amerikanske kongetal, tallet for jobskabelse, bliver offentliggjort i dag klokken 13.30. Tallet giver en indikation om økonomiens udvikling i USA.
  • Øvrigt: Apple åbner for sin nye streamingtjeneste i Danmark og melder sig dermed for alvor ind i kampen om forbrugernes skærmtid.
  • Øvrigt: Den nye landsdækkende radio, Radio4 begynder at sende i dag på både FM-båndet og på DAB.

PS...

Vi nærmer os julefrokostsæsonen. Højsæson for masser af festivitas, god mad og ikke mindst rigelige mængder alkohol. Spørgsmålet er så, om det rent fakisk hjælper, at spise noget natmad, inden man går i seng for at undgå tømmermænd? Og hvor meget kan man egentlig drikke og stadig køre hjem i bil? DR har faktatjekket 11 myter om alkohol, som du kan læse her.

BRANCHENYT
Læs også