Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Priskrig på fonde har kun strejfet Danmark | Bankansatte åbner overenskomst-ballet | Rigmand har kontanter for 128 mia.

GODMORGEN

Endnu en uge med masser af regnskaber, hvor vi starter blødt ud mandag, inden det for alvor går løs tirsdag, onsdag og torsdag med bl.a. Vestas, Pandora og  Lundbeck. Men vi begynder med ugens og mandagens første nyhedsoverblik.

Nyheder

Priskrig på investeringsfonde har kun strejfet Danmark

Mens de private investorers omkostninger i nogle lande er mere end halverede, er danske investeringsfonde kun faldet marginalt i pris. Omkostningerne er kunstigt høje, mener rådgiver. Forbrugerrådet Tænk efterlyser bedre og billigere investeringsrådgivning til danskerne.

Danske investeringsforeninger vil komme til at sænke priserne meget mere, end de hidtil har gjort, hvis de vil klare sig i konkurrencen, vurderer blandt andet den uafhængige rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Foto: Stine Bidstrup.

50.000 bankansatte åbner for det store slagsmål om danskernes løn

Arbejdsgiverne vil holde på pengene, for bankernes forretningsmodel er under pres, og usikkerheden om fremtiden er stor - men den køber de ansatte ikke. Denne gang skal lønnen op, lyder kravet forud for overenskomstforhandlingerne. De vil altså have mere i løn ligesom alle andre, men deres arbejdsgivere er usikre på fremtiden, som mange andre også er det.

Klimaforskere er enige: Ny teknologi kan blive banebrydende for landbruget. Mens regeringen arbejder på et stort klimaudspil, der skal nedbringe Danmarks CO-udledning drastisk, står pionerer og forskere på spring med en ny teknologi, som kan blive epokegørende for det danske klimamål om 70 pct. reduktion af klimagasser i 2030. Navnet på teknologien er Skyclean.

USA kan holde igen med straftold på europæiske biler. USA overvejer tilsyneladende at droppe indførslen af ekstratold på importerede biler fra Europa senere på måneden, sådan som det ellers var planlagt. (Reuters)

Topcheferne taber kampen mod klimaforandringerne, hvis de bliver ved med at tænke kortsigtet. Sådan lyder advarslen fra grundlæggeren af World Economic Forum, Klaus Schwab, der mener, at de globale topchefer skal lære at tænke på næste generation i stedet for næste kvartal.

Malaysia afviser 2 mia. fra Goldman Sachs. Goldman Sachs har ifølge Malaysias premierminister Mahathir Mohamad tilbudt landet 2 mia. kr. i et forlig, der skal afslutte den amerikanske investeringsbanks rolle i skandalen om Malaysias udviklingsfond 1MDB. Den blev ifølge anklagerne lænset af den tidligere premierminister Najib Razak. Malaysia vil imidlertid have flere penge af Goldman, der menes at have spillet en central rolle i skandalen. (Financial Times)

Nej til fracking. Storbritannien vil gennemføre et hasteindgreb, som skal sætte en stopper for såkaldt fracking, der er en teknik til at udvinde olie og gas på land. Teknikken går ud på at sprøjte vand og kemikalier under højt tryk ned i undergrunden og har medført et sandt olie- og gasboom i USA, men den britiske regering er tilsyneladende blevet lunken ved ideen, fordi det kan give rystelser i lokalområdet. Labour-leder Jeremy Corbyn kalder beslutningen et ”stunt”. (Reuters)

Buffetts kontantbeholdning runder 128 mia. dollar. Warren Buffett-kontrollerede Berkshire Hathaway offentliggjorde lørdag et overraskende stærkt regnskab. Berkshire ejer hundredvis af helejede driftsselskaber (som forsikringsselskabet Geico) samt aktieinvesteringer og en kontantbeholdning på nu 128 mia. dollar og tjente 16,5 mia. dollar i tredje kvartal. (Reuters)

Merkel vil have ladere til elbiler. Nærmere betegnet mener Tysklands kansler Angela Merkel, at der er behov for 1 mio. ekstra lader til elbiler inden 2030. Tyskerne lader nemlig være med at købe elbiler, fordi der er for få ladere, mener hun. (DR)

Gik du glip af...

Ny forklaring i svindelsag: Nykredit brugt af formodede svindelselskaber. Et vidne i den såkaldte Operation Greed-sag har forklaret, hvordan han på vegne af formodede bagmænd fik oprettet erhvervskonti i Nykredit til mere end 15 selskaber. Eksperter opfordrer Finanstilsynet til at undersøge, om Nykredits kontroller var gode nok.

  • Hvad bliver der sagt? »Der er åbenlyse advarselstegn her, og hvis vidneudsagnet er sandt, viser det, at banken burde have undersøgt sagen yderligere for at være sikker på, at man handlede med de personer, som man blev fortalt. Advarselstegnene rejser spørgsmål, der kræver svar,« siger Graham Barrow, som selvstændig konsulent i hvidvaskbekæmpelse.
  • Overblikket: Sådan blev Nykredit (igen) trukket ind i stor momssvindelsag.
  • Forhistorien: Finans har tidligere afdækket, at Nykredits hullede hvidvaskkontrol blev udnyttet af bagmænd i et netværk af formodede momssvindlere. Ligesom en konto i Nykredit ifølge anklagemyndigheden blev brugt til at sende 260 mio. kr. igennem som led i formodet hvidvask.

Et vidneudsagn rejser ifølge eksperter spørgsmål om Nykredits hvidvaskkontrol i 2014-2015. Collage: Anders Vester Thykier.

Indsigt

Mød Nordeas reality check: En slags tolk mellem banken og kunderne. Hun ligner jo i virkeligheden bare det, hun er: En 28-årig antropolog, opvokset i Nordjylland og bosat i en lejlighed på Amager. Og i Nordea er hun ansat netop for at skille sig lidt ud. For at tænke anderledes end bankens øvrige ansatte. Julie Toftdal Pedersen er del af en specialstyrke, der med utraditionelle metoder skal vende bøtten for Nordeas kundetilfredshed.

Finans fakta

Sort fremtid venter Trumps kulmine-vælgere. Skiftet fra sort til grøn energi kan gøre det svært for de amerikanske kulminearbejdere, som Trump gik til valg på i 2016, og som han i høj grad er afhængig af næste år. Nye tal viser kæmpe dyk i kulforbruget.

Det amerikanske kulforbrug er faldet med lidt over 40 pct. på 10 år - fra et niveau på 1.100 tons om måneden til knap 650 tons om måneden. Grafik: Martin Flink. Kilde: Bloomberg / US Energy Information Administration.

Dagens profil

Fabrikschefen på ølfabrikken sidder tungt på pengekassen, men der er ingen grænser for kreativiteten, når det gælder smag og etiket. Michael Knoth fik smag for øl, da han i sidste halvdel af 1980’erne sammen med en kammerat fra gymnasiet tog fra Hjørring til København: »Her drak jeg for første gang en Guinness, og siden har jeg elsket de mørke, ristede øltyper.« Han har opbygget bryggerier ude i verden, men er nu fabrikschef på To Øls bryggeri, der er ved at blive etableret i Vestsjælland. Økonomien kommer ikke til at stikke af på grund af uforudsete udgifter og ekstraregninger: »Jeg skal have besked, hver eneste gang der bliver brugt penge«.

Michael Knoth er fabrikschef på To Øl, der er i færd med at etablere et bryggeri på en gammel industrigrund i Svinninge i Vestsjælland. Foto: Stine Bidstrup.

Debat

Fortsætter halloween i verdensøkonomien? Det skorter ikke på advarselslamper, der blinker og bimler, når man kigger på forskellige økonomiske nøgletal. Selv herhjemme begynder det at mørkne. Spørgsmålet er, om den nye centralbankchef og de tunge eurolande kan finde en vej ud af halloween-tilstandene, skriver cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen.

Det sker denne uge

Den kommende uge kommer til at være præget af et væld af regnskaber, ganske som den der netop er overstået. Her vil der formentlig være mest spænding om den kriseramte smykkevirksomhed Pandora samt vindmølleproducenten Vestas, hvor den nye topchef, Henrik Andersen skal vise, om det er lykeedes at eksekvere på de mange ordrer, som er blevet leveret. Få overblikket over ugensbegivenheder her.

PS...

Du skal læse de her bøger, hvis du vil have job hos Bill Gates. Microsoft-stifter, mangemilliardær og filantrop Bill Gates er en belæst herre, og går du med tanker om at arbejde for softwaregeniets velgørende fond - Bill & Melinda Gates Foundation - skal du gerne have læst to bøger: Factfullness af statistiker Hans Rosling og Better Angels of Our Nature af Steven Pinker. (CNBC)

Læs også