Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Investorer kritiserer FLSmidth for at pynte sine regnskaber med lånte fjer | Microsoft og Google: Få kvinder på ”hårde” uddannelser koster vækst | Flere danske firmaer har underskud

Charlotte Mark, adm. direktør i Microsoft i Danmark, ser gerne, at flere kvinder vælger en it-uddannelse. Foto: Hans Søndergaard

GODMORGEN

Det er tirsdag. Nicklas Bendtners selvbiografi bliver sendt på gaden. Virksomheder som Pandora, Lundbeck, Coloplast, Nykredit og Danfoss kommer i dag med regnskaber. Og så er vi i vores serie nået til den tredje idé, der kan ændre Danmark. Først skal du dog lige tage et kig på nedenståede nyhedsoverblik.

Nyheder

Investorer kritiserer FLSmidth for at pynte sine regnskaber med lånte fjer

Den danske ingeniørkoncern benytter en særlig finansieringsmetode, der sminker nøgletallene og risikerer at lede investorer på vildspor, lyder kritikken fra flere sider. Finansieringsteknikken hedder reverse factoring og er på kraftig fremmarch, og det får brynene til at rynke hos både investorer, kreditvurderingseksperter og revisorer.

Koncerndirektør Thomas Schulz i FLSmidth afviser, at man risikerer at lede sine investorer på vildspor med brugen af finansieringsmetoden reverse factoring. Foto: Nicolai Lorenzen

Microsoft og Google: Få kvinder på "hårde" uddannelser koster vækst

Andelen af kvinder, som tager en naturvidenskabelig, teknisk eller it-rettet videregående uddannelse i Danmark, er uændret de seneste små 10 år - og lavere end EU-gennemsnittet. Men Microsoft, Novozymes og DI har en plan, der skal ændre det.

Pandora henter ny formand. Valget er faldet på Peter Ruzicka, der for nylig stoppede som topchef i Orkla, der er børsnoteret i Norge. En detaljernes mand, der er åben og ærlig, lyder vurderingen fra analytikere.
 

Peter A. Ruzicka skal være ny formand i Pandora. Tidligere har han stået i spidsen for norske Orkla. Foto: Orkla/ PR

Flere danske firmaer har underskud. Mere end 90.000 danske selskaber er kommet ud af seneste regnskabsår med underskud, viser en ny undersøgelse. Stigningen er den største siden finanskrisen.

Brian Mikkelsen vil sælge Ørsted – og lægge milliarder i ny fond.
I et debatindlæg i Politiken opfordrer Dansk Erhvervs adm. direktør staten til at sælge sine Ørsted-aktier og i stedet investere milliarderne i grøn omstilling.

Nationalbanken: Danskerne tror priserne stiger meget hurtigere, end de gør.
Danske forbrugere overvurderer systematisk, hvor meget priserne stiger på varer som mad, tøj, restaurantbesøg, vask og husleje.

Topchefers frygt for lønpres styrtdykker. Et stort dyk i antallet af topchefer, som forventer stigende lønpres, lægger op til svære forhandlinger om ny overenskomst på det private område. (Børsen)

Her er investorenes største frygt forud for præsidentvalget i 2020.
Besvarelser fra 645 investorer på tværs af kloden viser, at de største bekymringer er handelspolitik, finanspolitik og skatter.

Det britiske underhus har valgt ny formand.
Det tog fire stemmerunder, seks timer og adskillige nyprintede stemmesedler for det britiske parlament at vælge den 62-årige Sir Lindsay Hoyle fra partiet Labour som ny formand. (JP)

Danske Bank sætter navn på ny chef for velhavende danske kunder.
Danske Bank har udpeget Bente Nielsen som ny dansk chef for private banking i Danmark. Hun kommer fra en lederstilling internt i banken.

Dansk it-komet får millioner fra amerikansk techguru.
Nu får det danske selskab Usertribe en af de tungeste tech-iværksættere fra USA ind i ejerkredsen.

Austrian Airlines nedlægger 500 stillinger.
Flyselskabet, der ejes af tyske Lufthansa, planlægger at fyre omkring 500 ansatte som led i en plan om at reducere de årlige omkostninger med omkring 100 millioner euro. (Reuters)

Pengene fosser ud af Uber. Uber satser på at løbe rundt i 2021. Trods 20 millioner nye brugere er underskuddet dog vokset for kørselstjenesten. (Ritzau)

Gik du glip af...

Pensionsselskabet PFA har indtil nu sat afkastrekord i 2019. Dermed kan kunderne i PFA se tilbage på årets første ni måneder med tilfredshed.

  • Hvor stort er afkastet? PFA har skabt et afkast på 57,3 mia. kr. i årets tre første kvartaler. Det er rekord for PFA.
  • Hvorfor er afkastet så mindre end konkurrenten Danica Pension? »Det er korrekt, at hvis du zoomer ind på de kunder, som har et markedsrenteprodukt, så er der nogle pensionsselskaber, som har taget mere risiko ind, og det er blevet belønnet i en periode, hvor flere aktieindeks er oppe med mere end 20 pct.,« siger Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA.

Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA, har skabt et rekordafkast til pensionsselskabets kunder.

Serie: 10 idéer, der kan ændre Danmark

Serien fortsætter og i denne uge ser vi på den såkaldte Skyclean-teknologi, der kan blive banebrydende for landbrugets helt store klimaudfordring: CO2-udledning. For den nye Skyclean-teknologi kan hæve udbyttet for pressede landmænd, mener forsker. Og også på Christiansborg åbner flere partier for at sende millioner til Skyclean: »Potentialet virker ekstremt spændende«.
 

Mød manden bag Skyclean: »Det kan blive det næste vindmølleeventyr«. Klimakrisen skal løses med teknologiske opfindelser, mener Henrik Stiesdal. Han står bag Skyclean, som ifølge eksperter har potentiale til at halvere CO2-udledningen fra landbruget.
 

Henrik Stiesdal er en gammeldags "Ole Opfinder-type". Han står bag en idé, der kan løse store problemer i vores samfund. Foto: Casper Dalhoff

Indsigt

Halvdelen af verdens store virksomheder når ikke at omstille sig i tide. Klimaforandringer, verdensmål for bæredygtig udvikling og den fjerde industrielle revolution vil medføre så radikale omvæltninger i det kommende årti, at mange store virksomheder ikke vil magte omstillingen. Faktisk forventes omkring halvdelen i det amerikanske S&P 500-aktieindeks, at være forsvundet fra listen i 2025.

Finans fakta

Her er Warren Buffetts problem til 858 mia. kr. Én af verdens rigeste har tilsyneladende svært ved at finde gode investeringer.
 

Berkshire Hathaways kontantbeholdning bugner.

Dagens profil

Ronny Andersen fik i 2005 et opkald, som ændrede hans liv. Opkaldet førte til, at han nu er landets eneste kongelige våbenmaler. Når en person udnævnes til storkorsridder af Dannebrogordenen eller ridder af Elefantordenen, er det Ronny Andersen, som kreerer vedkommendes våbenskjold.

Ronny Andersen er kongelig våbenmaler.

Dagens tal

185

Så mange mia. kr. har danske boligejere omlagt lån for. Det er tæt på rekorden, der lyder på 186 mia. kr. Rekorden blev sat ved den seneste opsigelsesfrist for tre måneder siden. Det er ikke udelukket, at den bliver slået.

Børs

Fredag bød på rekorder til både S&P 500 og Nasdaq og mandag fik Dow Jones en ny top. De tre ledende indeks røg alle i vejret i forhåbningen om, at USA og Kina underskriver den delvise handelsaftale, som blev annonceret i oktober. Også en række solide regnskaber i USA var med til at holde investorernes humør oppe. Dow Jones steg med 0,4 pct. i 27.463,72 indekspoint, og det er omkring 104 point over rekorden fra midten af juli. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Alm. Brands fyring af Søren Boe Mortensen som topchef var æreløs. Alm. Brands bestyrelse fyrede Søren Boe Mortensen som en underordnet funktionær, skriver Anders Heide Mortensen i sin seneste klumme.

Det sker i dag

Flere af landets større virksomheder kommer med regnskab. Blandt de virksomheder, som tirsdag offentliggør regnskab, er Pandora, Lundbeck, Coloplast, Nykredit og Danfoss. Fra USA og Kina kommer der PMI-tal. Desuden udkommer fodboldspilleren Nicklas Bendtners selvbiografi, der fortæller om hans op- og nedture gennem karrieren.

PS...

Mød Nordeas reality check: »Jeg er en slags tolk mellem banken og kunderne«. Julie Toftdal Pedersen er del af en specialstyrke, der med utraditionelle metoder skal vende bøtten for Nordeas kundetilfredshed.

Julie Toftdal Pedersen er ansat som antropolog i Nordea. Hun er en fisk ude af vandet blandt bankens mange økonomer og finansuddannede. Fordi hun tænker anderledes skal hun forsøge at komme det til livs, at banken ligger helt i bunden af målinger af privatkunders tilfredshed. Foto: Stine Bidstrup

BRANCHENYT
Læs også