Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Lars Seier jagter investorer inden lancering af prestigeprojekt | Danske storkoncerner kæmper med eksplosive lønstigninger | Lovindgreb skulle fostre flere fonde – men nu sender milliardfonde kraftig advarsel

Kristian Villumsen har i snart et år stået i spidsen for Coloplast, efter at han overtog posten fra den mangeårige topchef Lars Rasmussen, der i dag er bestyrelsesformand. Kristian Villumsen anerkender, at lønudviklingen i Ungarn, hvor Coloplast beskæftiger et par tusinde medarbejdere, er en seriøs udfordring. Foto: Arkiv.  PR/Coloplast

GODMORGEN

Lars Seier er klar med sin første selvskabte virksomhed siden Saxo Bank. Landets magtfulde erhvervsfonde tordner mod nyt et lovforslag, og så kæmper koncerner med massive lønhop. Ugens første nyhedsoverblik er klar.

Nyheder

Danske storkoncerner kæmper med eksplosive lønstigninger

Lønningerne i Østeuropa stiger kraftigt i disse år, og det lægger et heftigt omkostningspres på en stribe danske virksomheder. Coloplasts samlede lønudgifter er tredoblet på blot et år.

Lars Seier jagter investorer inden lancering af prestigeprojekt

Lars Seier og og resten af det stjernebesatte hold bag Concordium jagter investorer inden lanceringen af blockchainprotokollen i 2020. En ny investeringsrunde forbedres med mål om at opnå en ekstrakapital på 50-100 mio. kr., erfarer Finans. Historien er endnu et kapitel i Finans' serie: 10 idéer, der kan ændre Danmark

Projektet skrider godt frem, fortæller Lars Seier. Foto: Stine Bidstrup / Collage: Anders Thykier

Lovindgreb skulle fostre flere fonde – men nu sender milliardfonde kraftig advarsel. Regeringen er med et flertal i ryggen klar med et lovforslag, der skal give Danmark flere fonde. Men de største fonde tordner mod forslaget.

Vestjysk forsikringsselskab nummer et – igen. For andet år i træk har kunderne kåret Vestjylland Forsikring som landets bedste forsikringsselskab.

Fratrædelsespakke på 12 mia. kr. udløser retssag. Stifteren af Wework fik for nylig en fratrædelsespakke på 12 mia. kr., da Softbank overtog kontrollen med selskabet efter en kuldsejlet børsnotering. Siden er værdien af selskabet faldet over 80 pct. og både stifteren, Adam Neumann, og Softbank bliver nu trukket i retten af en rasende investor. (BBC Business)

Foto: Timothy A. Clary/AFP

Kæmpe oliefelt fundet i Iran. Irans statslige olieselskab har fundet et nyt kæmpe oliefelt i den sydvestlige del af landet. Iran råder i forvejen over verdens fjerdestørste, kendte oliereserver, og det nye felt, som menes at rumme 53 milliarder tønder olie, øger reserverne med en tredjedel. (Reuters)

For få små virksomheder går på børsen i Danmark - nu skal folkeskolen hjælpe. Der skal undervises i økonomi og investering i folkeskolen, hvis vi skal vende situationen på det danske børsnoteringsmarked, siger økonomisk direktør i Finans Danmark, Jakob Legård Jakobsen.

Tyskerne får ny pensionsaftale. Politiske ledere fra CDU, CSU og SPD har indgået et kompromis, der fastlægger et nyt pensionssystem for tyskerne. Aftalen sikrer bl.a. en højere basispension til lavtlønnede, der har været på arbejdsmarkedet i mindst 35 år. (Frankfurter Allgemeine)

Udsigt til historiens største børsnotering. Saudi Arabiens statslige olieselskab Aramco har nu offentliggjort et prospekt for den kommende børsnotering.. En mindre del af aktierne reserveres til individuelle investorer, og selskabet ventes at blive værdisat til 1.500-2.000 mia. dollars. (BBC Business)

Kæmpe udsalg starter i dag. Singles dag, også kendt som “Double 11”, er den største online salgsbegivenhed i verden, der overgår salget af amerikanske shoppingferier Black Friday og Cyber ​​Monday. Reuters er dykket ned i tallene her.

Danmark har fået sin første klimaambassadør. Regeringen har udpeget ambassadør Thomas Anker Christensen som Danmarks ny klimaambassadør. (Altinget)

Serie: 10 idéer, der kan ændre Danmark

Finans bringer endnu et kapital i vores fortælling om 10 idéer, der kan ændre Danmark. Denne gang kan du møde investor og stifter af Saxo Bank, Lars Seier Christensen, til en samtale om hans storstilede blockchainsats. Hans første selvskabte forretning siden Saxo Bank.

For Lars Seier tjente masser af penge på bitcoins optur, men følte sig snydt for den helt store forretning.

»Vi har ikke gjort noget særligt indtil videre for at gøre opmærksom på os selv. Men nu da betaversionen er klar, vil vi selvfølgelig gerne sprede det budskab i miljøet,« siger Lars Seier om Concordium. Foto: Stine Bidstrup / collage: Anders Thykier

Gik du glip af...

Nedjustering, nedjustering, nedjustering. Tre store danske selskaber kom i sidste uge med den meddelelse, og Finans satte topcheferne stævne for at få en forklaring.

Adm. direktør i ISS Jeff Gravenhorst. Foto: Stine Bidstrup

Indsigt

Tysklands økonomiske genforening er langt fra at være i mål. Fundamentalt set er den økonomiske situation i Østtyskland bedre, end den har været på noget tidspunkt siden Berlinmurens fald for 30 år siden. Imidlertid drypper malurten ned i bægeret ved, at genforeningen på ingen måde er overstået i den forstand, at øst og vest er blevet til ét Tyskland.

En Trabant – for mange selve symbolet på Østtyskland – den aften, da Berlinmuren faldt. Foto: AP/Sven Simon

Finans fakta

Plastikposer kan blive et nyt afgifts-guldæg for statskassen. På 10 år har staten fået 1,9 mia. kr. i kassen fra afgift på plastemballage. Nu vil regeringen fordoble afgiften for at få forbruget af bl.a. poser til at dykke 20 pct.

Dagens profil

Bank & band. Til hverdag skal han sørge for, at de banker, der sammen ejer Bankdata, får mere it-udvikling for pengene. Men i fritiden slår han på trommer i rockbandet Ram Jam. Nu fylder Esben Kolind Laustrup 40 år.

Meget af tiden går med arbejde, men adm. direktør Esben Kolind Laustrup får også tid til at spille trommer. Foto: Joachim Ladefoged

Dagens tal

74,9

Det er slut med store rabatter på huskøbet. Andelen af hushandler, der ender med et nedslag i prisen, er nemlig rekordlav. Det gælder kun 74,9 pct. af alle hushandler - og samtidig er nedslagene også rekordlave.

Debat

Det lugter snart mere af økonomisk forår end recession. Man kunne fristes til at spørge, om vi nu har set bunden på den europæiske vækstnedgang, vi har været vidne til siden udgangen af 2018? I det nuværende højspændte makroøkonomiske klima vil det være en ret pæn præstation, lyder det fra Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord.

Det sker denne uge

Nyheden om en opjustering er allerede sluppet ud fra Esplanaden, og i denne uge lander så regnskabet for 3. kvartal fra A.P. Møller-Mærsk. Ugen byder samtidig også på regnskaber fra bl.a. Ambu, Scandinavian Tobacco og Københavns Lufthavne, ligesom retssagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen får endnu et kapital. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Antallet af dollarmilliardærer vokser. I løbet af de seneste fem år er antallet på verdensplan vokset med 589 til 2.101. Det viser nye opgørelser fra den schweiziske storbank UBS. I løbet af perioden 2013-2018 er milliardærernes formue vokset med i alt 34,5 pct. til 8.500 mia. dollars.

BRANCHENYT
Læs også