Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

2019 bliver et festår for danskernes privatøkonomi | Pensionsselskaber slår alarm om stress | Topchefer vil møde fremtidens ledere

GODMORGEN

En dag uden de store begivenheder på tapetet, men masser af nyheder at starte dagen på - her kommer de seneste og bedste.

Nyheder

2019 bliver et festår i danskernes privatøkonomi

En høj realløn, gevinster fra finansmarkedet og et massivt rentefald på boligmarkedet vil ifølge Dansk Erhverv lægge 2,25 pct. – eller omtrent 32 mia. kr. - oven i danskernes disponible indkomst i år. Den danske statskasse står også til at tjene et milliardbeløb, bl.a. fordi landets boligejere i år har omlagt realkreditlån i et historisk stort omfang. Den faldende rente betyder nemlig, at boligejere skal betale mindre i rentebetalinger, og lavere rentebetalinger udløser et lavere rentefradrag. Men boligejerne lider ingen nød på grund af lavere fradrag. Alene Nykredits kunder vil spare 4 mia. kr. i rentebetalinger i år.

Boligejerne har haft et gyldent økonomisk år med rekordlave renter, som også slog igennem i de fastforrentede lån med deraf følgende lavere bidagsydelser. Foto: Michael Hansen.

Pensionsselskaber slår alarm om stress

Stress er vokset til så stort et problem, at flere pensionsselskaber nu slår alarm. Ikke kun på egne vegne, men på hele samfundets vegne. Advarslen kommer, efter at antallet af langtidssygemeldinger i pensionsselskaberne PFA, Danica og Velliv de seneste år er steget markant. Læs også om Anne Isaksen, der blev en del af statistikken, som pensionsselskaberne advarer mod: »Jeg vil rigtig gerne præstere og levere«.

Kina køber stort op i Europa. Kinesiske selskaber fortsætter de strategiske opkøb i Europa. En tredjedel af Storbritanniens stålproduktion kommer nu på kinesiske hænder. Samtidig øger Kina sin ejerandel i Grækenlands største havn.

Japan er det seneste offer for en verdenshandel på skrump. Der er kommet grus i Japans økonomiske maskinrum, viser den seneste rapport fra landets regeringskontor. Ifølge rapporten faldt antallet af ordrer på maskiner med 2,9 pct. fra august til september. Som så mange andre steder anses handelskrig og en sløj global handel som hovedårsagerne.

Amerikansk bankdirektør mener, at uligheden er blevet for stor. Debatten om afstanden mellem rig og fattig i USA får nu næring fra en uventet kant. Ifølge Jamie Dimon, der står i spidsen for den amerikanske storbank J.P. Morgan Chase og selv tjente 31 mio. dollars sidste år, er den økonomiske ulighed ved at vokse sig for stor i USA. (CBS)

Krav om kompensation efter flyforsinkelser tårner sig op i de retskredse, som landets største lufthavne hører til. Det lægger et stigende pres på retssystemet. Retten i Kolding nærmer sig en fordobling i antallet af sager i forhold til sidste år, mens Retten i Aalborg har oprettet et flysagsteam for at håndtere de voksende sagsbunker. (AdvokatWatch)

Mexico giver asyl til Bolivias ekspræsident Evo Morales. Bolivia har været præget af store demonstrationer mod påstået valgsvindel efter præsidentvalget i oktober. Nu har Mexico givet asyl til Bolivias tidligere præsident Evo Morales, der trådte tilbage søndag. (Ritzau)

Boeings ulykkesfly er snart på vingerne igen. Det globale flyveforbud for den ulykkesramte flytype Boeing 737 MAX ventes ophævet i løbet af få uger. Der kan dog gå op til fire måneder, inden flyene igen kan indgå i normal drift.

3F inviterede Linak-milliardær med til ministermøde om arveafgift. Regeringens plan om højere arveskat på virksomheder har vakt så stor bekymring i 3F, at formanden tog fremtrædende modstander med til et ministermøde. (Børsen)

260 mia. kr. på 24 timer: Alibaba sætter rekord. Den kinesiske nethandelsgigant Alibaba har på 24 timer langet varer for 260 mia. kr. over disken i forbindelse med den såkaldte singles day.

Gik du glip af...

Lars Seier jagter investorer inden lancering af prestigeprojekt.  Om få måneder lancerer Lars Seier blockchainprotokollen Concordium, der vil spare verden for en masse fordyrende mellemled og måske gøre Danmark til et finansielt foregangsland.

  • Hvad går Concordium-projektet ud på? Målet er skabe en verdensudbredt platform for betalingstransaktioner uden behov for alle de fordyrende mellemled, der i dag tegner sig for et helt hjørne i samfundsøkonomien.
  • Kan man godt det? Ikke sådan uden videre. Derfor har Seier og folkene bag projektet også allieret sig med både lovgivere og finansmyndigheder.
  • Hvor meget disruption kan Concordium skabe? En hel del, håber initiativtagerne. Netop fordi projektet er så bredt funderet også i forskerverdenen. Concordium er endnu et godt eksempel på de mange kræfter, der arbejder på at bringe Danmark helt i front i kapløbet om de næste store inovationer på tech-fronten. Læs meget mere i Finans’ artikelserie om 10 idéer, der kan ændre Danmark.

Lars Seier tjente en formue på Saxo Bank og har siden kastet sig over et utal af investeringer i bl.a. restaurationsbranchen. Nu er han klar med Concordium, som han satser på vil revolutionere blockchain-teknologien. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Nutidens topchefer er vilde med at møde fremtidens ledere. De er blandt landets travleste og mest højtprofilerede topchefer med et tætpakket dagsprogram, hyppige udlandsrejser og sparsom fritid. Alligevel hiver de en halv eller en hel dag ud af kalenderen for at møde nogle hundrede studerende på Aarhus Universitet en regnfuld dag i november. Topcheferne ser det nemlig som en mulighed at møde de unge, der stræber efter at overtage deres job.

Finans fakta

Vestas fremlagde torsdag et overraskende stærkt regnskab, der tegner godt for næste år, men tager man de lidt mere langsynede briller på, nærmer forretningen sig også snart en skillevej, der kan ændre omverdenens syn på virksomheden. Se Vestas' langsomme forvandling her.

Vestas forventede driftsresultat for de to divisioner frem mod 2021. Kilde: Jyske Bank. Grafik: Anders Thykier.

Dagens profil

Hanne Danielsen har aldrig før haft et chefjob i så mange år. Efter i en årrække at have været chef i mediebranchen, så har hun i de seneste syv år stået i spidsen for Grennessminde Fondene, der hjælper unge med problemer videre i tilværelsen. »Jeg har opnået en uendelig stor glæde ved at se de unge komme videre i livet,« lyder det fra den markante chef, der fylder 60 år i dag.

Dagens tal

1

Så lille en procentdel af de rigeste amerikanere har opnået så stor en formue, at den tilsammen udgør næsten det samme som hele den amerikanske middel- og øvre middelklasse. Den rigeste én pct. af amerikanerne har en samlet formue på 35,4 billioner dollars, mens andelen af amerikanere, der befinder sig mellem de 50 til 90 pct. (middel og øvre middelklasse, red.) tilsammen har en formue på 36,9 billioner dollars, skriver Bloomberg.

Børs

Handelsuro førte til minusser på Wall Street. Det brede S&P 500-indeks tabte 0,2 pct., mens teknologitunge Nasdaq mistede 0,1 pct. Dow Jones steg imidlertid marginalt med 0,04 pct. Ifølge aktieanalytikere og iaggtagere var investorerne blandt andet ramt af lidt handelsskepsis og af bekymring omkring den fortsatte uro i Hongkong. (Reuters)

Debat

Kan larmende stilhed gøre noget godt for en topchef? Og så i fire timer? Det mener kommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen. Især hvis det foregår i en svenk skov i et udkigstårn med en jagtriffel i hænderne.

Det sker i dag

  • Erhverv: Copenhagen Capital og DFDS kommer med regnskab for tredje kvartal, mens Københavns Lufthavne og Deutsche Post DHL Group kommer med regnskab for de første ni måneder.
  • Økonomi: Danmarks Statistik offentliggør opgørelse af inflationen i oktober. Danmarks Statistik har også taget temperaturen på, hvordan salget af danske varer går. Tallene er for september - og der kommer ligeledes tal den samlede opgørelse ved betalingsbalancen.

PS...

Vi slutter i den dystre ende. For mens de tilbagevendende amerikanske masseskyderier altid trækker overskrifter på grund af de ufatteligt tragiske menneskelige ofre og konsekvenser, så har to økonomer kigget på de økonomiske årsager bag masseskyderierne.

Billeder på en mindevæg af ofrene for et masseskyderi i Las Vegas, hvor en midaldrende mand i oktober 2017 dræbte 58 koncertgæster og sårede flere hundrede, da han åbnede ild mod gæsterne fra et nærliggende hotelværelse. Foto: AP/John Locher.

Læs også