Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Novo-pengetank satser stort på dansk biotek | Mærsk tvunget til at sadle om i kapløb om miljøgevinst | Folketinget blev vildledt om CO2-regnestykke bag elkabel

Foto: Michael Rosenfeld/picture-alliance/dpa/AP Images

GODMORGEN

Lidt regnskaber drypper stadig - i dag fra bl.a. Ambu og Royal Unibrew. Og så er der naturligvis godt gang i nyhedsrullen. Her får du dagens første update.

Nyheder

Novo-pengetank satser stort på dansk biotek

Landets største pengetank skruer nu gevaldigt op for satsningen på at bygge fremtidens danske biotekstjerner. Med en historisk stor satsning på 2 mia. kr. over de næste fem år håber Novo Seeds at udnytte de positive strømninger, branchen i disse år undergår. Til sammenligning har Novo Seeds i perioden 2017-2019 investeret 750 mio. kr. Men det kræver erfaring og netværk, hvis man skal skabe en stor bioteksucces. Derfor har Novo Seeds kapret to af de helt store profiler i den danske biotekbranche for at sikre succesen.
 

Søren Møller, ledende partner i Novo Seeds, har især et godt øje til områder som onkologi, sjældne sygdomme, celleterapi og genterapi, når han og folkene i Novo Seeds skal finde biotekselskaber at investere i de kommende år. Foto: Stine Bidstrup.

Mærsk tvunget til at sadle om i kapløb om miljøgevinst

I kampen for at holde omkostningerne nede er A.P. Møller-Mærsk begyndt at montere massevis af de røgrensere, som koncernen ellers flere gange har sablet ned. Mærsk har tidligere været fortaler for at fylde renere brændstof i tankene, men satser altså nu på røgrenserne i kampen for at undgå at drukne i nye miljøudgifter.

Anklaget skattefirma bød tidligere udbyttechef i Skat på middag. Daværende chef for udbyttekonteoret i Skat, Lisbeth Rømer, blev tilbudt middag af skattefirmaet Accupay, der står anklaget i  sagen om svindel med refusion af udbytteskat for milliarder. Det skete på baggrund af en kun syv minutter lang sightseeing i København. Det kom frem under en afhøring i den såkaldte udbytteskat-kommission.

Folketinget blev vildledt om CO2-regnestykke bag elkabel. Minister blev oplyst om "sort" effekt af Viking Link, et ca. 770 km langt kabel mellem Danmark og Storbritannien. Men Folketinget fik fortalt, at der ikke var regnet på det. (Jyllands-Posten)

IEA revser regeringer for at gøre alt for lidt for klimaforandringerne. Med den nuværende politik vil det globale energiforbrug stige 25 pct. frem til 2040 ledsaget af fortsat vækst i udledningen af drivhusgasser. Verdens politikere skal tage sig alvorligt sammen, hvis ikke indsatsen mod klimaforandringerne skal kollapse, lyder budskabet fra Det Internationale Energi Agentur (IEA).

EU-borgere sender rekord mange penge ud af Europa. I 2018 blev der overført 35,6 mia. euro - svarende til 267 mia. kr. - til lande uden for EU. Siden årtusindskiftet er overførslerne af penge fra private EU-borgere øget med 56 pct. I samme periode har den tilsvarende strøm af penge ind i EU kun været svagt stigende.

Trods prisfest: Dansk svineproduktion fortsætter med at falde. Midt i et historisk eksportboom og den vildeste prisfest årtier, fortsætter produktionen af slagtesvin med at falde i Danmark. Udviklingen vender næste år, vurderer analytiker.

Lego-familien køber ny bid af privathospital. Lego-familien Kirk Kristiansens pengetank, Kirkbi, har købt en ny bid af Privathospitalet Mølholm. I forvejen ejer Kirkbi tre selskaber relateret til privathospitalet, og nu har Kirkbi købt selskabet Mølholm-Klinikken Ejendom ApS, der ejer tre af de ejendomme, som huser Privathospitalet Mølholm i Vejle.

Industritop: Velfærd må vige for klima. Erhvervslivets tungeste spillere bakker op om politisk klimamål. Men der venter så stor en regning, at noget velfærd må vælges fra, lyder meldingen. (Børsen)

Burgergigant anklages for underbetaling og sexchikane. Sexchikane er udbredt på McDonald's restauranter i USA, lyder anklagen i et søgsmål fra nogle af kædens medarbejdere. I andre lande demonstrerer McDonald's medarbejdere mod lave lønninger.

Gik du glip af...

Whistlebloweren Howard Wilkinson er igen kommet i søgelyset. Wilkinson var medvirkende til at få hvidvask-skandalen i Danske Banks estiske filial til at rulle. Den nye sag handler om den estiske filials handel med guldbarrer til russiske kunder.

Whistleblower Howard Wilkinson er igen i søgelyset i forbindelse med Danske Banks nu lukkede filial i Estland. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Indsigt

Mød hjernen bag den danske blockchain og læs om lotteriet, der skaber orden i kaos. En af verdens mest anerkendte kryptografer med speciale i sikkerhedsalgoritmer, Jesper Buus Nielsen, har i næsten tre år arbejdet på at være med til at gøre investor og milliardær Lars Seier Christensens seneste iværksætteridé Concordium til den blockchain-revolution, han drømmer om. Læs Jesper Buus Nielsens bemærkelsesværdige rejse her, som en del af vores serie 10 ideer, der kan ændre Danmark.

Finans fakta

Grøn strøm fra vindmøller har i årevis været et dyrt bekendtskab for virksomheder og private elkunder, der har betalt til det politisk bestemte vindeventyr over elregningen. Nu er regningen på vej over på danskernes skattebillet. Men midt i skiftet kan danskerne notere sig, at støtten til udbygning med vindmøller på land og til havs samtidig er faldende.

Udviklingen i støtte til land- og havvind.

Dagens profil

Carsten Chabert fik under finanskrisen sin ilddåb som direktør for Junckers Industrier. Han har haft skiftende stillinger i selskabet siden 2000, og skæbnen ville altså, at samme måned, som han satte sig for bordenden, krakkede Lehman Brothers, og finanskrisen brød ud. Nu fylder Carsten Chabert 50 år og er stadig topchef i Junckers - et selskab, der er kommet videre. Og lugten af træ kan stadig give ham gåsehud.

Dagens tal

14

Boeing satser på de ultralange flyruter. At fokusere på og servicere flyselskaber, som har flyruter, der tager minimum 14 timer eller mere at tilbagelægge, bliver en central del af Boeings globale vækststrategi de næste 20 år, lyder meldingen fra flyproducenten.

Børs

Indeks leverede lukkerekorder på Wall Street. Teknologitunge Nasdaq voksede med et plus på 0,3 pct., mens det brede S&P 500-indeks steg knap 0,2 pct. og dermed satte årets 10. lukkerekord. Dow Jones gik marginalt frem - med 0,5 point og satte dermed også rekord. En tale af Donald Trump i The Economic Club i New York var i fokus. Det brede aktiemarked er steget markant i 2019 - trods frygt for recession og for optrapningen af handelskrigen henover året. (Reuters)

Debat

Danske virksomheder er fremme i skoene i forhold til at bruge blockchainteknologi. Det afslører den ny rapport, som er udarbejdet af European Blockchain Center på IT-Universitetet Men uklar lovgivning på dette specifikke felt plager omkring halvdelen af virksomhederne. Samtidig svarer omkring 4 ud af 10, at forholdene for innovative virksomheder i Danmark gør det svært at udrulle blockchainløsninger - og det kan være medvirkende til, at Danmark risikerer at forspilde en oplagt mulighed for at blive en førende blockchainnation, advarer Roman Beck og Jari Kickbusch, der er hhv. professor og forskningskommunikatør på it-universitetet.

Det sker i dag

  • Erhverv: Der kommer kvartalsregnskaber Royal Unibrew, MT Højgaard Holding, Brdr. Hartmann, H+H International, Jeudan og Kreditbanken for tredje kvartal. Ambu kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med opgørelse for indkomster for personer i 2018.
  • Politik: Statsministeren præsenterer regeringens klimapartnerskaber
  • Politik: USA´s præsident Donald Trump møder Tyrkiets præsident Racep Erdogan i Washington.
  • Kriminal: Retten i Roskilde behandler en sag om groft skyldnersvig, som tiltalte ifølge anklagen skulle have begået med direktøren for lampevirksomheden Hesalight A/S.
  • Øvrigt: Jerome Powell, chefen for den amerikanske centralbank, taler til kongresmedlemmer for at fortælle om sit og bankens syn på økonomien i den kommende tid.
  • Øvrigt: Retsudvalget i Repræsentanternes Hus indleder offentlige høringer i forbindelse med en eventuelt forestående rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump i forbindelse med den såkaldte Ukraine-sag.

PS...

Det danske ejendomsselskab ELF Development har kastet sig ind i klimakampen på en mere utraditionel måde. Virksomheden har doneret 1,7 mio. kr. til Youtube-stjernen Mr. Beasts kampagne om at plante 20 millioner nye træer i hele verden. Det svarer til 250.000 nyplantede træer og er kun overgået af Teslas Elon Musk, Shopify-stiferen Tobi Lütke og Salesforce.coms adm. direktør, Marc Benioff.

Læs også