Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Norwegian må skære dybt for at overleve | Firmakortets fornyer får en af fintechbranchens største investeringer | Danmarks største bilkoncern i ny satsning

Nils Smedegaard bliver bestyrelsesformand i Unilver. Foto: Michael Hansen.

GODMORGEN

Det bliver endnu en dag, hvor regnskaberne tikker ind på stribe som fra TDC og Scandinavian Tobacco Group. Følg med på Finans i dag, men først får du morgenens overblik bl.a. med historien om Norwegians vilde turnaround og en ny stor investering i fintechbranchen.

Nyheder

Barsk spareplan til 4 mia. kr.: Formand skærer dybt for at sikre Norwegian overlevelse

Norwegian træder hårdt på bremsen i kampen for at overleve. 10 pct. af sæderne skæres væk for at lukke hullet i pengekassen. Uret tikker, siger bestyrelsesformand Niels Smedegaard, der varsler en ny æra for Norwegian, som har været for tæt på kanten.

Det bliver en barsk turnaround, men der er ingen vej uden om, siger Niels Smedegaard, bestyrelsesformand i Norwegian. Foto: Stine Bidstrup.

Firmakortets fornyer får en af fintechbranchens største investeringer 

Få måneder efter udstedelsen af en banklicens til Lunar Way kan den danske fintechbranche igen hæve champagneglasset højt. Firmaet Cardlay har nemlig opnået en investering på 70 mio. kr. Og satser på at tredoble staben.

Danmarks største bilkoncern i ny satsning på firmabiler. Gennem abonnementstjenesten Dribe begynder Semler Gruppen nu at tilbyde fabriksnye firmabiler over en bindingsperiode på kun 9 måneder.

Novo-chef efter eksplosion i antal diabetikere: »Jeg mener, hånden på hjertet, at udviklingen er dårlig for Novo Nordisk.« Det er meldingen fra Mike Doustdar, koncerndirektør i Novo Nordisk. Manden, hvis ansvarsområde i dag alene er grunden til, at Novo Nordisk faktisk har vækst.

Mike Doustdar er koncerndirektør i Novo Nordisk med ansvar for International Operations (IO). Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

MT Højgaards formand: Vi har ganske enkelt været for velpolstrede. Sådan lyder meldingen, efter det i forbindelse med kvartalsregnskabet stod klart, at MT Højgaard skiller sig af med topchefen og fyrer 130-140 medarbejdere.

Trump holder Republikanerne i et jerngreb. Under tv-høringerne i Kongressen, der begyndte onsdag, venter Trump usvigelig loyalitet fra sine partifæller under processen, der kan føre til en rigsretssag mod præsidenten.

Royal Unibrew i klar fremgang. Danmarks næststørste bryggerikoncern kom ud af tredje kvartal 2019 med en omsætning på 2.114 mio. kr. samt et driftsoverskud (EBIT) på 492 mio. kr.

Vagthund advarer: »Bankerne bliver langsomt kvalt«. Verdenshistoriens største pengepolitiske eksperiment med negative renter har sammen med stigende omkostninger sat danske storbanker i en kattepine. Indtjeningen er under fortsat pres, og Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, vurderer, at udsigterne er alvorlige. (Berlingske)

Udenlandske pengefonde er blevet livsnødvendige for danske iværksættere. Mens der i hele 2016 blev investeret 702 mio. kr. i det danske venturemarked, er tallet steget til 1.940 mio. kr. alene i første halvår af 2019.

Ambu-boss: Ny aftale tredobler indtjening. Udsigt til hastigere markedsvækst og mulighed for højere pris får Ambu til at ændre aftale med Cook Medical og selv stå for det globale salg af engangsprodukter. (Børsen)

Gik du glip af...

Der bliver rokeret på topposten i Ambu. Selskabet sendte onsdag et årsregnskab på gaden, hvor forventningerne fastholdes - men til gengæld skiftes bestyrelsesformanden i Ambu ud.

Lars Rasmusssen overtager nu endnu en bestyrelsestoppost i dansk erhvervsliv - sin tredje formandskasket med nyt ansvar for Ambu. Grafik: Anders Thykier.

Interview

Nils Smedegaard om sin nye toppost: »Det er et af verdens store selskaber, som afsætter varer til milliarder af forbrugere,« fortæller han i dette interview om sit nye job i den globale fødevarekoncern Unilever. Et jobskifte, der samtidig betyder, at landets største dagligvarekoncern, Salling Group, nu skal på jagt efter en ny formand, når Smedegaard vinker farvel.

Finans fakta

Her er de lande, hvor man skaber job på samlebånd. Helt galt ser det ud i Japan, Tyskland og Schweiz, mens vinderen er Spanien, viser ny analyse fra den schweiziske storbank UBS.

USA indtager en plads som nr. 25, mens Danmark får en 23. plads. Se hele listen her. Grafik: Bo Nielsen.

Dagens profil

Han har prøvet det mere end en gang: At komme i strid modvind i et topjob i en af dansk erhvervslivs største virksomheder. Og nu bruger den stormprøvede Eivind Kolding sin karrieres ar til at vejlede andre.

Eivind Kolding kan på lørdag fejre sin 60 års fødselsdag.Foto Mik Eskestad

Dagens tal

70%

Nissan er væltet fra det ene grimme regnskab til det næste, siden dets faldne topchef Carlos Ghosn blev arresteret i november sidste år. Dette kvartal var ingen undtagelse. Kvartalsoverskuddet skrumpede til 1,9 mia. kr. - et fald på 70 pct. i forhold til samme periode året før.

Børs

S&P 500 og Dow Jones leverede nye rekorder. Det brede S&P 500-indeks sluttede med en fremgang på 0,1 pct. til ny rekord. Dow Jones tog samtidig endnu en rekord med et plus på 0,3 pct. - løftet af en stor stigning til Disney - mens Nasdaq derimod mistede 0,1 pct. Det skete på en dag, hvor Centralbankchef Jerome Powell i Kongressen i USA fejede frygten for en økonomisk opbremsning til side.

Debat

Kan man kalde uligheden i Danmark for ”uanstændig” samtidig med, at man kæmper aktivt for at sænke arveskatten for virksomhedsarvinger? Fagboss Per Christensen fra 3F forsøger. Men kan man blæse og have mel i munden samtidig?, spørger debatredaktør Magnus Barsøe.

Det sker i dag

  • Erhverv: 3. kvartalsregnskab fra TDC, Scandinavian Tobacco Group, Møns Bank, Nilfisk og Zealand Pharma. Årsregnskab fra Gabriel Holding. Brancheforeningen Horesta holder i dag årsdag.
  • Økonomi: Tal fra Danmarks Statistik for firmaernes køb og salg, september 2019 samt BNP-indikator, 3. kvt. 2019.
  • Politik: Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, på besøg hos den amerikanske præsident Donald Trump.

PS...

Working 9 to 5. En af de få ting, som alle amerikanere synes at kunne samles om, er Dolly Parton. En ny podcast dykker i ni episoder ned i dette "Dollyverse" og fortæller historien om legenden midt i den amerikanske kulturkrig. De første seks episoder af "Dolly Parton's America" er ude - det er virkelig et lyt værd.

Dolly Parton fotograferet i 2015 i Nashville, USA. Foto: Wade Payne/Invision/AP

BRANCHENYT
Læs også