Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Ekspertpanel kritiserer Danmark for at spilde værdifuld viden på gulvet | Årets ejerleder styrer en milliardforretning: Vi kan tænke mere langsigtet, når vi ikke er ejet af en kapitalfond | Tidligere ATP-chef henter kendte erhvervsfolk til ny satsning

GODMORGEN

Ugens sidste hverdag byder blandt andet på et regnskab fra A.P. Møller-Mærsk, der for knap en måned siden opjusterede forventningerne. Det offentliggøres efter planen klokken 8. Her kan du først blive opdateret på nyhederne. God fornøjelse.

Nyheder

Ekspertpanel kritiserer Danmark for at spilde værdifuld viden på gulvet

Danmark mangler strategisk retning og spilder derfor værdifuld viden på gulvet i stedet for at omsætte den til succesfulde forretninger, lyder konklusionen i en international rapport. Det er slut med at skyde i øst og vest inden for den offentligt finansierede forskning og udvikling. Danmark skal tage patent på den grønne omstilling, mener regeringen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (th.) modtager mandag 10 anbefalinger til at forbedre Danmarks innovationsevne. Her ses hun sammen med statsminister Mette Frederiksen ved Folketingets åbning. Foto: Jens Dresling.

Årets ejerleder styrer en milliardforretning: Vi kan tænke mere langsigtet, når vi ikke er ejet af en kapitalfond

Det har været en stor fordel for it-selskabet Systematic altid at have været i privat ejerskab, for kapitalfonde tænker alt for kortsigtet. Det vurderer Michael Holm, direktør for og hovedejer af Systematic - og nu også årets ejerleder. Tre priser blev uddelt, konfettirør blev affyret og kloge ord blev delt fra scenen.

Tidligere ATP-chef henter kendte erhvervsfolk til ny satsning. En række kendte ansigter fra dansk erhvervsliv er gået sammen i en ambitiøs satsning kaldet Qblue Balanced. En kapitalforvalter, der vil erobre verden og på et tidspunkt håber at have op mod 45 mia. kr. under forvaltning. I spidsen for det hele står Bjarne Graven Larsen.

Kinesere presser hævesænke-milliardær på bundlinjen. Driftsresultatet i Linak er i nyt årsregnskab faldet med 3 pct. Øget konkurrence betyder, at overskudsgraden i familievirksomheden Linak formentlig ikke bliver ved med at svæve i de øverste luftlag, siger stifteren Bent Jensen.

Det går helt skævt for verdens største cannabis-producent. Pengene fosser ud af verdens største cannabis-producent, det canadiske selskab Canopy Growth, der også er involveret i produktion af cannabis i Danmark.

EU-landenes investeringsbank dropper fossile investeringer. Fra slutningen af 2021 vil Den Europæiske Investeringsbank (EIB) ikke længere låne penge ud til virksomheder, der arbejder med fossile brændstoffer. (Ritzau Finans)

Nyt børsflop: Markedet for danske noteringer er dødt. For første gang i årevis ser 2019 ud til at blive et år uden en reel børsnotering. Senest har selskabet Reapplix opgivet at lade sig notere inden nytår. (Børsen)

Højesteret skal afgøre sag om Trumps skattepapirer. Præsident Donald Trump, har besluttet at anke en appeldomstols afgørelse, der dikterer, at hans skattepapirer skal udleveres til anklagemyndigheden i New York. Derfor skal sagen nu for Højesteret. (Ritzau)

Kontorudlejer har underskud på 94 mio. kr. - om dagen. Kontorudlejningskoncernen Wework havde for kort tid siden kurs mod en gylden børsnotering. De planer kuldsejlede, topchefen blev fyret, og nu viser det sig, at Wework det seneste kvartal har tabt 8,5 mia. kr.

Gik du glip af...

Har du fået hørt seneste udgave af vores podcast "Bundlinjen"? I den kommer vi omkring følgende emner fra den seneste uge i erhvervslivet:

  • Ambu: Aktien i medicoselskabet Ambu tordnede op med 25 procent torsdag efter gode nyheder fra USA og et skifte på formandsposten. Lyt med i iTunes.
  • Smedegaard: Nils Smedegaard bliver formand i gigantselskabet Unilever. Men hvilken type er den 61-årige Smedegaard som person og leder? Og har han noget at bevise efter fyringen i Mærsk i 2016? Lyt med hos Podbean.
  • Landbrugskrise: Det danske landbrug står midt i en afgrundsdyb krise. Hvad stiller vi op med et erhverv i permanent krise? Lyt med på finans.dk her.

Husk at du også kan følge Bundlinjen på Linkedin.

10 idéer

Anders Fogh vil bruge dansk blockchain til at styrke demokratiet. I vores serie om 10 idéer, der kan ændre Danmark, kigger vi i denne uge på blockchainprojektet Concordium, der vil spare verden for en masse fordyrende mellemled og gøre Danmark til et finansielt foregangsland. I dag bringer vi et interview med Anders Fogh Rasmussen, der har sagt ja til at blive strategisk rådgiver for Concordium. Det er et led i hans bestræbelser på at forhindre ekstern indblanding i demokratiske valg.

»Ligesom med så mange andre teknologier ligger det interessante ikke i selve teknologien, men hvordan den bruges i samfundet, for blockchains kan understøtte processer, der styrker demokratiet,« siger den tidligere statsminister til Finans. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

Finans fakta

Her har danskerne den højeste og laveste indkomst. Selv om danskernes årlige indkomst stiger, hersker der stadig stor forskel på, hvor mange penge borgerne i de enkelte landsdele har mellem hænderne. Her er oversigten.

Den gennemsnitlige dansker havde i 2018 en årlig indkomst før skat på 235.000 kr., hvilket er en stigning på 2,2 pct. i forhold til året før.

Dagens profil

Fie Adamas har i mere end 40 år gjort arrangementer til opsigtsvækkende events. Engang sørgede hun for, at en del af Frederiksberg blev dækket af kunstig sne, og så var der dengang, da hun lod rockere eskortere en diamanttransport for et firma og fik arrangeret, at en elefant tog elevatoren til en åbningsreception for en restaurant. »Jeg har aldrig arrangeret en event, jeg var utilfreds med,« slår hun fast.

»Med min metier og som selvstændig er jeg altid parat. Sådan er min livsstil,« siger Fie Adamas. Foto: Carsten Snejbjerg

Dagens tal

2029

Discountkæderne kan vinde den danske supermarkedskamp. En ny prognose for dagligvaremarkedet frem mod 2029 forudser færre nærbutikker og små supermarkeder. Til gengæld vil discountsektoren tage endnu flere markedsandele - selv med en voksende onlinehandel. Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvor du handler ind om ti år.

Børs

Stilstand på aktiemarkedet, men S&P 500 leverede endnu en rekord. Det brede S&P 500 på Wall Street endte i aftes igen med endnu en lukkerekord efter et plus på 0,1 pct. Dow Jones bakkede omvendt en lille smule fra onsdagens rekord, mens også Nasdaq faldt marginalt med 0,09 pct. Der er fortsat en god stemning omkring handelsforhandlingerne, idet de fleste iagttagere med rette er optimistiske omkring en fase 1-aftale.

Debat

Et stort nej tak fra pensionskasserne. 25 pensionskasser blev kontaktet. 25 pensionskasser svarede det samme til at investere penge i danske landbrugsbedrifter via et nyt investeringskoncept: »Nej tak«. Landbruget står over for et arbejde, skriver Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: A.P. Møller - Mærsk, Brdr. A&O Johansen og SimCorp leverer regnskab for tredje kvartal.
  • Politik: Der er møde i Folketingssalen, hvor en række forslag skal behandles. Det gælder blandt andet et forslag om hovedaktionærers delsalg af aktier i selskaber med flere aktieklasser og beskatning ved nedsættelse af gæld.
  • Øvrigt: Retten i Glostrup afsiger uden retsmøde dom i en sag, som det statslige selskab Finansiel Stabilitet har anlagt mod den tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K. i Slagelse.

PS...

På søndag vil Ford præsentere den største ændring for koncernens måske mest kendte mærke - den ikoniske Ford Mustang. Der skulle være tale om den mest omfattende forandring i bilmodellens 55-årige historie, men indtil videre har vi kun fået et omrids at se.

BRANCHENYT
Læs også