Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Advarer om stort fald i bankers indtjening | Krav til tidlig pension skudt i sænk | Kinas shoppe-tsunami er fremtidens onlinehandel

GODMORGEN

En ny uge banker på, hvor danskerne bl.a. får deres forskudsopgørelse. Og så bringer vi en ny fortælling i vores serie om 10 idéer, der kan ændre Danmark. Her får du en briefing med alt det vigtigste og seneste til at begynde ugen på.

Nyheder

Milliardforretning står for skud: International specialist advarer om stort fald i bankers indtjening

Ifølge flere eksperter har den danske finanssektor undervurderet, hvor hårdt EU’s skærpede regler for salget af investeringsprodukter rammer bundlinjen. Det var først, da landets største bank løb ind i den alvorlige Flexinvest-sag om ulovlig rådgivning af 87.000 kunder, at det for alvor gik op for den samlede danske finanssektor, hvad de såkaldte Mifid II-regler rent faktisk indebærer, lyder meldingen fra specialist.

Kim Asger Olsen har på tæt hold oplevet, hvordan EU’s Mifid II-regler har ramt luxembourgske banker hårdt. Nu er virkeligheden langt om længe ved at gå op for den danske finanssektor, mener han. Foto: Stine Bidstrup

Ekspert skyder regeringens centrale krav til tidlig pension i sænk

40 år eller mere på arbejdsmarkedet siger ingenting om nedslidning og behov for at komme på tidlig folkepension, lyder det fra en af landets førende eksperter i arbejdsmiljø. Og netop kravet om 40 år på arbejdsmarkedet vil være et problem for langt de fleste 60-64 årige kunder i Pensam, hvor bl.a. sosu’erne har deres pensioner. De har nemlig ikke været på arbejdsmarkedet i 40 år, men mange af dem føler sig stadig nedslidte.

Stråmandsdirektører stod til at have boet 14 år i Danmark - de havde kun været her i fire måneder. Ni direktører i formodede svindelselskaber i den store moms- og skattesvindelsag Operation Greed opholdt sig ifølge selskabsregistret tilsammen i Danmark i 14 år. Nu viser en kortlægning foretaget af Finans og dagbladet Information baseret på vidneudsagn, at de i virkeligheden ikke engang var i landet i fire måneder.

Barack Obama blander sig for første gang i præsidentvalget. Hidtil har USA’s tidligere øverstbefalende afstået fra at kommentere kampen om nøglerne til Det Hvide Hus i 2021, men nu advarer han Demokraterne mod at læne sig for langt mod venstre. (New York Times)

Voldsomt sammenstød på universitet i Hong Kong. Demonstranter bevæbnet med molotovcocktails blev søndag mødt med tåregas, peberspray, vandkanoner, helikoptere og armerede køretøjer, da politiet forsøgte at trænge ind i Polytechnic University, hvor oprørerne har forskanset sig i en uge i protest mod en ny udleveringslov. (The Guardian)

FedEx har fået milliardrabat af præsident Trump uden at gengælde tjenesten. Fragtselskabet skyldte således 1,5 mia. dollars i skat i 2017, men takket være hårdt lobbyarbejde blev regningen revet i stykket i forventning om, at FedEx ville investere i nyt udstyr. Det er bare ikke sket, hvilket gør sig gældende for mange af de begunstigede selskaber i USA. (New York Times)

Jack Ma donerer 1 mio. dollars til 10 afrikanske iværksættere. Den kinesiske multimilliardær offentliggjorde i weekenden de første 10 vindere i en konkurrence, som Jack Ma Foundation satser på at stå bag de næste 10 år. Førstepræmien på 250.000 dollars gik til en nigeriansk iværksætter bag Life Bank, der leverer blod fra blodbanker til hospitaler. (CNN)

Prins Andrew afviser sexanklager med opsigtsvækkende forklaring. Den 59-årige hertug af York deltog lørdag i et interview med BBC i forlængelse af, at en kvinde hævder at være blevet tvunget til at have sex med ham. Ifølge hende svedte prins Andrew meget, men det var nærmest umuligt for ham at svede som følge af en overdosis adrenalin under Falklandskrigen, lød det i interviewet. (DR)

Serie: 10 idéer, der kan ændre Danmark

Finans bringer endnu et kapital i vores fortælling om 10 idéer, der kan ændre Danmark. Denne gang kan du møde Christian Grøndahl og det lille danske biotekselskab Snipr Biome, der har potentiale til at blive en kommerciel succeshistorie med enorme muligheder for fremtiden. Foreløbig har investorer satset 350 mio. kr. på det kun 25 mand store selskab.

Når en iværksætter taler om at finde en kur mod multiresistente bakterier, forbedre behandlingen af kræftpatienter markant og måske også hen ad vejen afhjælpe autisme – ja, så lyder det måske som storhedsvanvid eller fantasteri. Men Christian Grøndahl, direktør for Snipr Biome, har sparket døren ind til en ny måde at behandle på. Og her er mulighederne næsten uendelige.

Christian Grøndahl har en fortid som blandt andet forskningsdirektør hos Zealand Pharma og vice president hos Novo Nordisk. Nu er han serie-iværksætter og satser stort på den såkaldte crispr-teknologi med selskabet Snipr Biome. Foto: Gregers Tycho.

Gik du glip af...

Niels Smedegaard skærer dybt for at sikre Norwegians overlevelse. Det økonomisk udfordrede norske lavprisselskab slipper speederen og slår bak. 10 pct. af sæderne skæres væk for at lukke hullet i pengekassen. Uret tikker, siger bestyrelsesformand Niels Smedegaard.

  • Baggrunden: Norwegian har de seneste år tabt 6,5 mia. norske kr., og selskabet har på 20 måneder været nødt til at gennemføre tre kapitalforhøjelser for at kunne flyve videre.
  • Hvad bliver der sagt: »Det er en svær opgave. Der skal tages hårdt fat, og det bliver en barsk turnaround. Men der er ingen vej uden om, for Norwegian har været for tæt på kanten. Uret tikker, og vi er simpelthen nødt til igen at tjene penge,« siger Niels Smedegaard.
  • Fremtidsscenariet: Det bliver som sagt hårdt, fastslår betyrelsesformanden, men han er optimistisk og ser et kæmpe potentiale for det norske lavprisselskab.

Niels Smedegaard har brugt ekstraordinært mange timer på jobbet som bestyrelsesformand i Norwegian, siden han satte sig for bordenden i maj i år. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Kinas livestream shoppe-tsunami er fremtidens onlinehandel. Livestream shopping er en blanding af sociale medier, reality tv og storforbrug. Det er allerede milliarder værd – men er kun lige begyndt. Læs mere om det nye fænomen i denne indsigt fra vores Asien-korrespondent, Thomas Høy Davidsen.

Finans fakta

Travlt ved tasterne: Hvert sekund bruger 10 danskere mere end 3.000 kr. via MobilePay. Selv om Mobilepay i 2019 har oplevet en faldende vækst i antallet af erhvervskunder, kan ledelsen med topchef Mark Wraa-Hansen i front glæde sig over, at danskerne er vilde med Mobilepay-løsningen som aldrig før.

I årets første ni måneder modtog Mobilepay-erhvervskunder i alt 92 mio. betalinger svarende til knap 38 pct. af det samlede antal Mobilepay-overførsler. Kilde: Danske Bank.

Dagens profil

Fiskeriets nye topchef: »Brexit virker som en tung skygge, så vi vil med spænding følge det kommende britiske parlamentsvalg«. Kenn Skau Fischer, ny adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening, har et problem: »Jeg fiskede som dreng en del med fiskestang ved åer, fjorde og havne. Men jeg har aldrig været ude at fiske på en kutter, og det bliver jeg skoset for,« fortæller han. Nu skal han som ny topchef i Danmarks Fiskeriforening have snor i både fiskekvoter, bæredygtighed og brexit.

Som dreng drømte Kenn Skau Fischer om at blive professionel fodboldspiller lige som sine helte, Kevin Keegan og Allan Simonsen. Talentet lå et andet sted, og det endte med, at blive Danmarks Fiskeriforening, der kastede snøren ud efter ham. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

14

Så mange timer skal du vente, før det bliver afgjort, om Danmark kvalificerer sig til EM-slutrunden i fodbold for herrer til næste sommer ligesom f.eks. Sverige og Finland allerede har gjort. Kampen spilles mod Irland i Dublin. Danmark har dog endnu en chance for at kvalificere sig via den såkaldte Nations League-turnering, skulle det glippe i aften - men skal vi ikke satse på, at det ikke bliver nødvendigt?

Debat

Træder Boris Johnson på kickstarteren og halverer den britiske selskabsskat? Den britiske premierminister planlægger formentlig en fremtid for Storbritannien efter brexit. Den kunne indeholde en markant saltvandsindsprøjtning i form af selskabslettelser, skriver Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Ugen begynder med, at William Demant offentliggør regnskab for tredje kvartal. Virksomheden blev i september ramt af et større hackerangreb, der i flere uger nedlagde flere af dens it-systemer. Det blev en bekostelig affære. Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Labour-lederen Jeremy Corbyn mødes desuden i en tv-duel på ITV for at værge vælgere til landets parlamentsvalg den 12. december. På torsdag er forskudsopgørelsen for 2020 klar på Skats hjemmeside, og det bliver dermed muligt at se, hvor meget Skat forventer, at du kommer til at tjene det kommende år. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Mysteriet om den forsvundne kryptovaluta-dronning. Ruja Ignatova hjernevaskede millioner af mennesker verden over til at deltage i sin økonomiske revolution, OneCoin. Så forsvandt hun pludselig fra den ene dag til den anden. Hvorfor? BBC præsenterer en historie om grådighed, bedrag, falske kryptovalutaer, pyramidespil, hvidvask og galskab. En fortælling i 8 afsnit, som virkelig er et lyt værd. (BBC)

Investorer i 175 lande skød over 4 mia. dollars ind i OneCoin, som sidenhen har vist sig at være et stort fupnummer. Ruja Ignaotova, som stod i spidsen for projektet, har været sporløst forsvundet siden oktober 2017. Foto/grafik: AP/BBC.

BRANCHENYT
Læs også