Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Der er langt til ligestilling på chefgangen i private virksomheder | Lilleput giver de store pensionskasser baghjul på afkast | Dansk krav om EU-besparelser kan ramme regeringens egne mærkesager

GODMORGEN

Det er tirsdag. I en hektisk slutfase evnede det danske fodboldlandshold i aftes at forsvare sig til 1-1 mod Irland, hvilket rakte til kvalifikation til EM, blandt andet med kampe i Parken næste sommer. Danmark er klar til EM - Finans er klar med dagens nyhedsoverblik.

Nyheder

Der er langt til ligestilling på chefgangen i private virksomheder

I det offentlige sidder kvinderne snart på halvdelen af ledelsesposterne, men i private virksomheder er der langt igen, og der er stort set intet sket siden 2010. Læs også om Eva Rindom, som er gået mod strømmen. Hun er ikke bare blevet leder i den private sektor, hvor ikke engang hver femte leder er kvinde. Hun er også rykket helt op som adm. direktør i en mandsdomineret branche.

Eva Rindom har stået i spidsen for Atkins Danmark siden 2012 og har altid vidst, at hun ville være leder. Hun arbejder for at få flere kvinder i ledelse og modtog Ingeniørforeningens ligestillingspris i 2015. Arkivfoto: Thomas Larsen.

Pædagogernes Pension giver de store pensionskasser baghjul på afkast

Landets 115.000 medlemmer af Pædagogernes Pension har fået deres pensionsopsparing forrentet med 14 pct. indtil nu i år. Dermed ligger de helt i top blandt selskaberne, mens Sampension ligger nummer sjok. Efter pauvre afkast har Danica vendt skuden og er tilbage i toppen. Investeringsdirektør Poul Kobberup forklarer her strategien bag Danicas turnaround.

Investeringsdirektør Poul Kobberup har de seneste år arbejdet med at ændre Danica Pensions investeringsstrategi, og strategien har båret frugt. Foto: Mik Eskestad.

Dansk krav om EU-besparelser kan ramme regeringens egne mærkesager. Et mindre EU-budget vil gå ud over danske mærkesager som forskning og migration, siger kommissær. Udenrigsministeren er uenig. (Jyllands-Posten)

Sådan undgår du et skattesmæk i det nye år. Torsdag den 21. november ligger forskudsopgørelsen klar på skattemyndighedernes hjemmeside. Gå den grundigt igennem, lyder rådet fra revisionshuset Pwc.

På få sekunder kan dansk landbrug tabe milliarder. For første gang er den frygtede sygdom svinepest nu tæt på grænsen til Tyskland - Europas største eksportør af svinekød. Et udbrud her kan få dramatiske konsekvenser.

Stoppet Mærsk-chef får udenlandsk toppost. I sidste uge stoppede Søren Toft som driftsdirektør i Mærsk. Nu er sløret løftet for hans fremtid. Hovedpersonen beskrives som arbejdsom, velforberedt og struktureret. Hans exit fra Mærsk er i og for sig både overraskende og oplagt.

Søren Toft bliver ny adm. direktør for MSC. Foto: Mærsk.

Dansk techfirma indtager London med Jesper Buch i bestyrelsen. Plectos teknologi tilskynder medarbejdere til at nå deres mål. Derfor vil firmaet være til stede i Europas finanscentrum.

HP føler sig undervurderet med købstilbud på 33,5 mia. dollars. Hewlett-Packard - nu bare HP - har formået at bevare sin stolthed på trods af svigtende printersalg, faldende aktiekurs, chefudskiftninger og senest en nedlæggelse af op imod 9.000 stillinger. Bestyrelsen afviser at lade sig opkøbe af Xerox.

Linak-milliardær dropper fond efter ny skattemur - eksperter advarer. Nyt skatteforslag får Linak-ejer Bent Jensen til at lægge tankerne om en millionfond i skuffen. Forslaget vil kvæle nye fonde i Danmark, advarer eksperter. (Børsen)

Danmark er i top på respekteret talentliste. Danmark scorer en topplacering på den årlige talentrangliste fra IMD, hvor Europa er altdominerende i listens top. Men der er også tal, som peger på, at der er plads til forbedringer.

Jøsses, det holdt hårdt med at komme til EM. Fem kvarters stilstand, fem-syv minutters nervepirrende afslutning. Men danskerne og det danske fodboldlandshold er formentlig ligeglade med det kunstneriske indtryk efter at have tilkæmpet sig det ene point, der skulle til for at komme til EM. (Jyllands-Posten)

10 ideer

Finans' serie om 10 ideer, der kan ændre Danmark, fortsætter med uformindsket styrke. Senest er der historien om biotekselskabet Snipr Biome, der har potentiale til at blive en kommerciel succeshistorie med enorme muligheder for fremtiden.

  • Hvad kan Snipr Biome? Firmaet er ved at udvikle en afløser for penicillin og har flere andre lægemidler i pipelinen.
  • Hvor mange kan Snipr Biome hjælpe?: »I USA er det cirka 25.000 om året, der dør af multiresistente baktierieinfektioner, og i Europa er det omkring 20.000. Og tallet er stigende. Hvis vi ikke gør noget, hvis der ikke kommer nye metoder, så vil det være millioner om 20-30 år. I øjeblikket er det bakterierne, der vinder,« forklarer Christian Grøndahl, direktør i Snipr Biome.

Christian Grøndahl, direktør i Snipr Biome, der spås en stor fremtid.

Indsigt

Rema 1000-chefen driver management by jazz - og det spiller. Henrik Burkals ledelse af Danmarks mest succesfulde dagligvarekæde bygger på tillid. Grundtonen i Rema 1000 skal være den samme, men der er plads til forskellighed.

Henrik Burkal står i spidsen for den supermarkedskæde, der er mange danskeres favorit, nemlig Rema 1000.

Finans fakta

Denne figur viser, at blockchainen for alvor er landet på chefens bord. Især blandt Danmarks største selskaber spås blockchainteknologien en rolle i fremtidens forretning.

Dagens profil

Lederskikkelse i Danish Crown: »Vi har simpelthen ramt den lige i røven«. Lars Albertsen er vild med fodbold og kender som chef fornemmelsen af at ramme en bold rent.

Dagens tal

1.200

Så mange glemte boligejere får regning for tre års ubetalt skat. De 1.200 boligejere, der er glemt i skattesystemet og har betalt for lidt boligskat i flere år, får nu besked på at betale skatten tilbage med tre års tilbagevirkende kraft.

Børs

Nye rekorder trods pessimistisk handelsmelding. Det toneangivende S&P 500-indeks steg marginale 0,04 pct., Dow Jones-indekset øgede 0,11 pct., og Nasdaq-indekset steg ligeledes 0,11 pct. Samlet blev det derned til endnu en rekorddag for de tre ledende amerikanske aktieindeks på Wall Street til trods for at en kinesisk regeringskilde blev citeret for, at kineserne var pessimistiske over for udsigterne til at lande en handelsaftale med USA.

Debat

Ring endelig, telefonsælgere. Jeg tager også Visa. Anders Heide Mortensen mener, at telefonsælgere trænger til at få sig en rusketur.

Det sker i dag

Det er en relativt begivenhedsløs dag. Lavprisflyselskabet Easyjet kommer med årsregnskab, og sagen om svindel i lampevirksomheden Hesalight fortsætter ved Retten i Roskilde. Derudover udgives en række økonomiske nøgletal i ind- og udland.

PS...

Man træder ind i butikken, vælger en model, prøver skoen, betaler for den og modtager den så med posten få dage senere. Det lyder umiddelbart som en helt almindelig handelsituation, men forskellen er bare, at der overhovedet ingen ekspedienter er i butikken. Det er konceptet i Norges første ubemandede skobutik.

BRANCHENYT
Læs også