Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Bankdirektører skal nemmere kunne straffes end andre | Danske seniorer halter efter de svenske på arbejdsmarkedet | Danskerne er på vild flugt fra negative renter

GODMORGEN

Så er dagens morgenbriefing landet. Læs bl.a. om Novos kapitalmarkedsdag, danske seniorers tilbagetrækningsmuligheder og Tonny Thierrys skæbne i Nykredit, der fortsat er uafklaret.

Nyheder

Danske seniorer halter efter de svenske på arbejdsmarkedet

Hvis danske 55-64 årige arbejdede lige så meget som jævnaldrende svenskere, ville det øge arbejdsudbuddet med 50.000 personer og forbedre de offentlige finanser med mere end 13 mia. kr. Et af problemerne er, at pensionister risikerer brandbeskatning ved at arbejde - helt op til 83 pct.

Bankdirektører skal nemmere kunne straffes end andre

Der er indført hårdere straffe til banker og bankdirektører efter finanskrisen. Nu skal det også gøres nemmere for domstolene at idømme bankdirektørerne de hårdere straffe. Bankdirektører har et særligt ansvar, mener erhvervsministeren.

Erhvervsminister Simon Kollerup er klar med det udvalg, som hans forgænger Rasmus Jarlov (i baggrunden) lavede et forlig om at nedsætte. Udvalget skal se på, hvordan det gøres nemmere at straffe bankledelser. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Danskerne er på vild flugt fra negative renter. Danskerne sender milliarder over i forbrugsbanker på vild flugt fra negative renter. Norwegian har hidtil givet markedets bedste indlånsrente på 0,7 pct. uden binding, men nu tager banken konsekvensen og mere end halverer renten fra årsskiftet.

Tonny Thierrys skæbne i Nykredit udsat igen. Finanstilsynet skal ikke behandle Nykredit-direktør Tonny Thierry Andersens fit & proper-vurdering på det kommende bestyrelsesmøde. Sagen er udskudt til senere, ifølge Finans' oplysninger.

Trumps hårde linje skaber ny usikkerhed. Kina skal hoste op med en god aftale. Ellers kan de rende og hoppe, siger Trump. Det gør ikke usikkerheden mindre omkring en mulig fred i handelskrigen.

Danske Bank på vej med fyringsrunde. Danske Bank siger torsdag farvel til en række medarbejdere i sin forretning for obligations- og valutahandel. Det erfarer Berlingske fra flere af hinanden uafhængige kilder. (Berlingske)

Banker i oprør over udsigt til særskat. En særlig skat til bankerne møder modstand fra to jyske bankchefer, som mener, at det er kunderne, der ender med at skulle til lommerne. (Børsen)

Swedbank hvirvlet ind i ny skandale. Den svenske storbank Swedbank efterforskes ifølge et svensk tv-program af de amerikanske myndigheder for at have formidlet brud på amerikanske sanktioner mod Rusland. (SVT)

Norwegian henter ny koncernchef. Det bliver en erfaren erhvervsmand, der overtager posten som koncernchef i lavprisselskabet Norwegian. Valget er faldet på norske Jacob Schram, der de seneste 30 år har haft forskellige stillinger i Circle K, Statoil, McDonalds og McKinsey.

Topdiplomat: Trump blokerede for hjælp til Ukraine. USA's ambassadør i EU, Gordon Sondland, bekræfter i en høring i Kongressen, at han har et klart indtryk af, at præsident Donald Trump blokerede for hjælp til Ukraine. Det skete i et forsøg på at presse politiske ledere i Kijev til at undersøge forhold om demokraten Joe Biden. (Ritzau)

Klimakrisen rammer ExxonMobil hårdt. Kun tre globale virksomheder har en kreditværdighed, der rækker til den forkætrede topkarakter AAA: Microsoft, Johnson & Johnson og ExxonMobil. For ExxonMobil kan der imidlertid være tale om en stakket frist.

Gik du glip af...

Onsdag afholdt Novo Nordisk den årlige kapitalmarkedsdag for investorer og analytikere, og der var masser af spændende udmeldinger:

  • Anderledes strategi. Novo udskifter de konkrete finansielle mål med en anden måde at se på fremtiden på - Strategic aspirations for 2025 - med nye og langsigtede målsætninger. Bl.a. ventes solid vækst i salget og driftsindtjeningen.
  • Begejstret topchef. »Vi har den stærkeste portefølje nogensinde.« Sådan lød meldingen fra adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen, da talen falder på diabetesområdet, der ellers for bare få år siden blev ramt af den perfekte storm i USA med en enorm kursnedsmeltning til følge.
  • Nyt superhåb. Det helt store lægemiddelhåb i Novo Nordisk, diabetespillen Rybelsus, skaber begejstring hos lægerne, fortæller selskabets chef for USA.
  • Genetisk behandling. Den videnskabelige revolution, der har gjort det nemt at ændre på vores gener, bliver nu også et nyt satsningsområde hos Novo Nordisk. I første omgang til behandling af blødersygdomme.
  • Analysen. Novo Nordisk smider sin finansielle spændetrøje. Det er ikke i tidens ånd at lade sig styre efter finansielle målsætninger. Men det gør ikke nødvendigvis den danske medicinalkoncern til en dårligere forretning i fremtiden, mener kommentator Søren Linding.

Globale danskere

Finanskrisen knækkede Mikkelines amerikanske butikseventyr. Økonomisk nedtur og alvorlig sygdom kan knække de fleste. Men ikke 42-årige Mikkeline Hicks, der efter eget udsagn er en fighter. Ikke den værste egenskab at have, når man bor i USA, hvor det sociale sikkerhedsnet er knapt så finmasket som i Danmark.

Selv om tiden i USA har budt på en række udfordringer, har Mikkeline Hicks aldrig fortrudt, at hun forlod Danmark, og i dag viser tilværelsen sig fra sin pæne side. Her ses hun sammen med manden Eric samt børnene Noah på 12 år, Annabel på 10 år og India på to år. Foto: Privat.

Finans fakta

Her er de skattegaver, du får næste år. De fleste danskere får skattegaver til næste år. Den største pakke får topskatteydere, der indbetaler på en pension. Se med her.

Dagens profil

Retssikkerhed er blevet en af hans mærkesager. Andrew Hjuler Crichton skal som generalsekretær i Advokatsamfundet både føre tilsyn med advokaterne og beskytte deres interesser. Vi tegner et portræt af manden, der havde en stor finger med i spillet om at få verdens største cykelløb, Tour de France, til Danmark i 2020.

Andrew Hjuler Crichton var erhvervsjuridisk direktør i Erhvervsministeriet, inden han blev generalsekretær i Advokatsamfundet. Foto: PR.

Dagens tal

1,9

De danske fiskere opnåede i snit et driftsresultat på 1,9 mio. kr. i 2018. Det er blot 17.000 kr. mindre end året før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Børs

Handelsaftalerygter smittede negativt af på aktiemarkedet. S&P 500-indekset faldt i aftes med 0,4 pct., Nasdaq-indekset bakkede 0,5 pct., og Dow Jones-indekset faldt med 0,4 pct. Markedet blev blandt andet belastet af nye meldinger, der peger på, at en delaftale på handelsområdet mellem USA og Kina kan blive udsat til næste år. Både guldprisen og dollarkursen steg.

Debat

Lad os bruge grønne obligationer til grøn omstilling. I Holland rejste regeringen 45 milliarder kroner i markedet til at finansiere grønne investeringer. Lad os udnytte de ultralave renter og gøre det samme herhjemme, skriver Rasmus Nordqvist, politisk ordfører og finansordfører for Alternativet.

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører og finansordfører for Alternativet.

Det sker i dag

  • Erhverv: BioPorto, Brøndby IF, Capinordic, Danske Andelskassers Bank og NKT Holding kommer med regnskaber for 3. kvartal.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for ejendomsbeskatningen for 2019 og 2020. Desuden kommer der også tal for beskæftigelsen i Danmark i september.
  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør en oversigt over handelsaktiviteten i oktober.
  • Politik: Der er åbent samråd om efterforskning af økonomisk kriminalitet, hvor justitsminister Nick Hækkerup skal redegøre for og forholde sig til den generelle situation vedrørende efterforskning af økonomisk kriminalitet hos politiet generelt og især hos SØIK.
  • Andet: Skats bud på forskudsopgørelsen for 2020 kommer i dag.

PS...

The Special One overtager i Tottenham. De mange danske Tottenham-fans ved ikke helt, om de skal grine eller græde, men uanset hvad, så har deres favorithold i England fået ny træner: José Mourinho. En mand, der deler vandene. Sådan blev han 'The Special One'.

BRANCHENYT
Læs også