Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Thomas Thune er årets bestyrelsesformand | Novo dropper IBM Watson | NKT er gået helt i fisk

Ken Jennings, en af verdens bedste jeopardy-spillere, gør klar til sin kamp mod IBM's kunstige intelligens, Watson, i 2011. Watson vandt med flere længder. Sådan er det dog ikke gået med samarbejdet med Novo Nordisk. Foto: AP Photo/Seth Wenig

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide, inden du kaster dig ud i ugens sidste arbejdsdag.

Nyheder

Thomas Thune er årets bestyrelsesformand

Thomas Thune Andersen bliver nu belønnet for Ørsteds udvikling fra sort til grøn med titlen som Årets bestyrelsesformand 2019. Han har dog ikke tid til at hvile på laurbærrene - han sigter nemlig mod verdensherredømmet. »Hvis vi fast forwarder tre eller fem år, har vi en ambition om at være anset for en global major i vedvarende energi,« siger han.

I britiske selskaber er det almindeligt, at bestyrelsesformanden har et kontor i det selskab, han er formand. Det er ikke kutyme i Danmark, hvor bestyrelsesformanden typisk sidder et helt andet sted. Thomas Thune Andersens faste arbejdsplads er hos Lloyds Registers danske kontor i Hellerup. Foto: Olafur Steinar Gestsson.

IBM's supercomputer skulle sikre bedre medicin - nu skrotter Novo prestigeprojekt

Medicinalselskabet Novo Nordisks store sats på partnerskabet med supercomputeren IBM Watson er lukket og slukket. I Lundbeck fortsætter man, selvom de konkrete resultater er svære at få øje på.

Overskuddet i Jysk falder for første gang i årevis. Efter en årrække med konstant vækst i både indtjening og omsætning må den danske detailkoncern Jysk i 2018/19 nøjes med fremgang i salget. Bundlinjen tager nemlig et dyk.

Verdensøkonomien nærmer sig værste nedtur siden finanskrisen. Ikke siden finanskrisen i 2008 har perspektiverne for verdensøkonomien været så negative, vurderer OECD. I Danmark har det store rentefald i år givet boligejerne flere penge mellem hænderne og er med til at holde hånden under økonomien.

Nye bagmænd afsløret: Ukendt amerikansk duo trak milliardbeløb ud af Skat. En tidligere Goldman Sachs-direktør og en skatteadvokat fra New Yorks absolutte overklasse har spillet nøgleroller i den formodede svindel mod Skat for milliarder. (Børsen, DR)

Per Aarsleff skifter formand og forhøjer aldersgrænsen. Andreas Lundby genopstiller ikke som bestyrelsesformand i entreprenørkoncernen. I stedet vender den forhenværende anfører, Ebbe Malte Iversen, vender nu tilbage. Som bestyrelsesformand med en udvidet aldersgrænse.

DI rydder op på chefgangen. En af erhvervslivets mest profilerede stemmer i samfundsdebatten er fortid hos Dansk Industri, der torsdag meddelte, at direktør Tine Roed fratræder sin stilling som direktør.

Brøndby IF under pres. Brøndby IF bløder penge, og klubben har igen været forbi sin storaktionær og bestyrelsesformand Jan Bech Andersen for at låne penge.

NKT er gået helt i fisk. Nedturen i NKT og Nilfisk fortsætter, og kursklø til sidstnævnte betyder, at en værdiskabende fusion med en amerikansk konkurrent ser vanskelig ud.

Rockwool nedjusterer og skifter ud på formandsposten. Bestyrelsen for Rockwool indstiller Thomas Kähler til posten som ny bestyrelsesformand for isoleringskoncernen efter generalforsamlingen i april 2020, hvor den nuværende bestyrelsesformand, Henrik Brandt, ikke genopstiller. Samtidig skrues målet for omsætningen i 2019 ned.

Danskernes momssnyd koster statskassen dyrt. Danskerne snyder fortsat med moms og afgifter, når de køber f.eks. sodavand i Tyskland og sælger videre uden at indberette det, viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Gik du glip af...

Storbanken Nordea hoppede torsdag med på vognen af banker, der har indført negative renter for privatkunder med indlån for over 750.000 kr.

  • Begrundelsen. »Vi har i lang tid oplevet ikke bare et usædvanligt lavt, men også negativt renteniveau, og vi må indstille os på, at det vil fortsætte flere år endnu,« siger bankdirektør Mads Skovlund, Nordea Danmark.
  • Flugten. Danskerne sender milliarder over i forbrugsbanker på vild flugt fra negative renter. Norwegian Bank har hidtil givet markedets bedste indlånsrente på 0,7 pct. uden binding, men nu reagerer banken.
  • Prismodellerne. Skønt det stadig kun er meget få privatkunder, der betaler for at have penge i banken, så hænger truslen tungt over danskerne. Flere banker har varslet negative renter, men de gør det på forskellig vis.

Finans fakta

Denne graf får Cepos til at spejde efter akademikere i Netto. De seneste 10 år er antallet af ledige akademiske dimittender nærmest tredoblet herhjemme, viser en ny analyse fra Cepos. Tænketanken foreslår at sænke dagpengesatsen, så det bedre kan svare sig for de ledige at tage et job i Netto i en periode.

Dagens profil

»Man er nødt til at være udholdende i denne branche«. Efter mere end 30 år i finansbranchen har Jeppe Christiansen, adm. direktør i Maj Invest, især lært en ting: At stå fast i modvind. Vi tegner et portræt i anledning af hans 60 års fødselsdag på mandag.

Jeppe Christiansen erkender, at finanssektoren ikke har et særligt godt renommé, og at man skal være bedre til at fortælle om de gode ting, branchen også gør, og være ydmyg over for den vigtige samfundsrolle, finanssektoren har. Foto: Michael Bothager.

Dagens tal

50

Fyringsrunde i Danske Bank. Storbanken nedlagde torsdag omkring 50 stillinger. Det var primært medarbejderne i bankens afdeling for handel med valuta og obligationer, der blev ramt af fyringer.

Børs

Små minusser på en dag, hvor aktiehandlere trådte vande på Wall Street. Dow Jones skrumpede med 0,2 pct. S&P 500 tabte 0,16 pct., mens Nasdaq gik tilbage med ligeledes beskedne 0,24 pct. Dermed bøjede den amerikanske aktiehandel en kende af fra den modvind, der torsdag herskede på de europæiske og asiatiske aktiemarkeder.

Kommentar

Et realkreditselskab er en bank, der er bedre til at tjene penge. Kom med et bud: Hvad skal man kalde det, når en lillebror fra 1797 pludselig, 218 år senere, springer ud som storebror? Tja. Hvad med "sære tider"? Nye tal fra Finanstilsynet afslører en historisk begivenhed: Realkreditinstitutterne har overhalet bankerne i at tjene penge, skriver Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Glunz & Jensen kommer med kvartalsregnskab for andet kvartal.
  • Udland: Formanden for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, holder tale ved en bankkonference i Frankfurt.
  • Andet: Københavns Byret fortsætter sagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen.

PS...

Et usædvanligt foto. Nogle pressefotografier vækker mere opsigt end andre. Billedet af præsident Donald Trumps håndskrevne noter er et af dem, der adskiller sig. For hvordan lykkedes det dog fotografen - Mark Wilson fra Getty Images - at få sådan et usædvanligt foto i kassen?

Læs også