Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Større accept af dansk sort arbejde end østeuropæisk | Bankerne går i offensiven mod hvidvask | Lego køber billet til attraktive kunder

Danskernes accept af sort arbejde er større, når det bliver udført af danskere, end hvis det er østeuropæere, der udfører det. Arkivfoto.

GODMORGEN

Onsdag er over os. Og selvom vi stadig har lidt regnskabsdryp i form af kvartalstal fra Maersk Drilling, så starter vi som vanligt med de bedste og mest relvante nyheder og historier her i Finans' morgenbriefing.

Nyheder

Vi har større accept af sort arbejde udført af danskere end af østeuropæere.

Mens der er tæt på nultolerance, når det kommer til danskernes syn på en østeuropæisk håndværker, der arbejder sort, er der større accept, hvis håndværkeren er dansk. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden, der i en årrække har forsket i sort arbejde. Og det koster, viser beregninger fra Dansk Byggeri: Statskassen mister årligt i omegnen af 70 mia. kr. 

Mens kun hver 10. dansker synes det er i orden, hvis en østeuropæer udfører sort arbejde, så er tolerancen helt anderledes stor overfor danske arbejdere. Her mener hver 4. dansker, det er ok, at arbejdet udføres uden at betale moms. Foto: Arkiv.

Banker går i offensiven med 25 nye tiltag mod hvidvask og økonomisk kriminalitet.

Det kræver et helt arsenal af nye initiativer at løfte kampen mod hvidvask og terrorfinansiering op på næste niveau. Det mener bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, som er klar med 25 konkrete forslag til at forbedre indsatsen, der præsenteres i dag. Blandt dem er et forslag om at etablere et fælles it-system, hvor det blandt andet skal være muligt for myndigheder som bagmandspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste at slå op, hvem der ejer givne bankkonti og bankbokse.

Uro på dansk luksusresort kan ende i retsag. Knap 50 grundejere på Lübker Golf Resort vil ikke være med i resortets grundejerforening og har i stedet etableret en alternativ forening, fordi de føler sig chikaneret og oplever forsøg på at presse »økonomiske uoverskuelige vilkår« ned over ejendommene. Både resortejeren og den fælles grundejerforening står uforstående tilbage. Nu truer begge parter med at gå rettens vej, hvis ikke striden løses.

Lego køber sig adgang til attraktive kunder. Lego har for et hemmeligt beløb købt Bricklink - en portal der udover at være en handelsplads for Legos produkter også er et mødested for omkring en million inkarnerede og dermed attraktive fans.

Skandaleramt pizzakæde er ikke genopstået med den ønskede fart. Der er åbnet fem Domino's Pizza-restauranter, efter kæden blev genoplivet tidligere på året. Det er noget færre end ønsket, for kæden, der inden da havde lukket sine butikker efter en lang række historier om massive problemer med fødevaresikkerhed og manglende rengøring og hygiejne.

Tv-kendt investor har tidligere været i politiets søgelys. Peter Warnøe, der blandt andet er kendt fra DR-programmet ”Løvens Hule”, har tidligere afvist, at han har været efterforsket af politiet i sagen om ulovlige aktionærlån. Dokumenter tegner dog et andet billede. (Børsen)

Europæerne er parate til at prioritere klimakampen frem for økonomisk vækst. 74 pct. af husstandene i Europa erklærer i en stor undersøgelse foretaget af den hollandske storbank ING., at de for at imødegå klimaforandringerne og beskytte miljøet er parate til at acceptere lavere økonomisk vækst. Dog mener et flertal samtidig, at det er erhvervslivets forpligtelse at gå forrest.

Pandora får topkarakter på nyt fokusområde. Det kan godt være, at der ikke bliver solgt så mange smykker som håbet, men ledelsen i Pandora kan til gengæld glæde sig over at score højt i en spritny ESG-måling fra Morgan Stanley Capital International (MSCI). ESG står for miljø, socialt ansvar og god selskabsledelse og har på det seneste virkelig vundet indpas hos investorerne.

Tysk bilgigant skal skære tusindvis af job. Bilproducenten Audi skal over de kommende år nedlægge 9.500 stillinger i hjemlandet Tyskland. Ifølge Audi, der er ejet af Volkswagen Group, skal spareplanen løfte indtjeningen med ca. 6 mia. euro, svarende til knap 45 mia. danske kroner. Til gengæld regner den tyske bilfabrikant med at ansætte 2000 andre medarbejdere i forbindelse med satsningen på øget digitalisering og produktion af elbiler. (Bloomberg m.fl.) 

Et af de helt store Youtube-kollektiver i Danmark kan snart være historie. Trods omsætningstal på tocifrede millionbeløb og millioner af visninger hver måned, har Gonzo Media ApS kæmpet med at skaffe sorte tal på bundlinjen. Nu er virksomheden gået konkurs. Det viser en skrivelse fra Statstidende.

10 ideer

Finans' serie om "10 ideer, der kan ændre Danmark", fortsætter med at berette om personerne og virksomhederne bag nogle af de ideer, som skal placere Danmark på verdenskortet i fremtidens teknologiske landvindinger. I denne uge fokuserer serien på droneteknologi.

  • Hele verdens rumfart kigger mod fynske iværksættere: Dronevirksomheden Quadsat har sat kurs mod et globalt milliardmarked.
  • It-millionær ser et stort potentiale: Det globale gennembrud for droneteknologien er lige om hjørnet, mener erhvervsmanden Helge Munk.

Joakim Espeland er manden bag dronevirksomheden Quadsat, der spås et stort potentiale.

Indsigt

Abes rekord  og vilde pengepolitik. Shinzo Abe er ikke blot Japans længst-siddende premierminister nogensinde. Han er også hovedarkitekten bag verdens måske mest ambitiøse pengepolitiske eksperiment. Spørgsmålet er om det har virket. Læs korrespondent Thomas Høy Davidsens indsigt om Abenomics, der blandt andet har betydet, at den japanske nationalbank siden 2013 har spyttet nytrykte yen svarende til 5.000 milliarder kroner ud i den japanske økonomi om året i form af massive opkøb af aktiver, aktier og værdipapirer.

Finans fakta

Så mange i din faggruppe betaler topskat. En ny opgørelse fra den liberale tænketank Cepos viser, hvor mange pct. af de forskellige faggrupper, der rent faktisk betaler topskat.

Dagens profil

Mød Nykredits kommende cheføkonom. Troels Danielsen forfulgte aldrig sin drøm om at blive lokomotivfører. I stedet begynder han nu snart i jobbet som cheføkonom i Nykredit.

Troels Danielsen begynder i december som Nykredits nye cheføkonom.

Dagens tal

292

Så mange mia. kr. har koncernen Ingka Group, der driver de fleste Ikea-varehuse solgt for i det seneste regnskabsår. Det er 15 mia. kr. højere end året forinden og er med til at løfte bundlinjen med 24 pct.

Børs

Endnu en dag med rekorder hos de tre ledende amerikanske aktieindeks. Efter en lidt tøvende start endte de alle i grønt, til trods for at den amerikanske forbrugertillid viste svaghedstegn. Også i de ledende europæiske indeks endte det med plusser efter en noget omtumlet start. Herhjemme var der fuld fart over feltet. Eliteindekset slog mandagens rekord, og Genmab, Simcorp og DSV Panalpina lukkede alle i højeste niveau nogensinde.

Her er den seneste børsberetning.

Kommentar

Billigere europæisk øl og vin på vej til Asien. Efter 10 års forhandlinger er frihandelsaftalen mellem EU og Singapore trådt i kraft og bliver nu rollemodel for resten af Asean-landene, fortæller Jan Lund.

Det sker i dag

  • Erhverv: Maersk Drilling kommer med kvartalsregnskab
  • Erhverv: Chr. Hansen holder generalforsamling
  • Økonomi: Nationalbanken offentliggør analyserne finansiel stabilitet og stresstest.

PS...

Det er i dag 10 år siden, at Tiger Woods kørte ind i et træ med sin Cadillac nær sit hjem i Florida. Kort derefter smadrede Woods' daværende hustru et vindue i bilen med et golfjern. Det blev begyndelsen på en stor skandale om utroskab, der ramte verdensstjernen. I denne artikel kan du læse om den aften, det hele kollapsede for Tiger Woods.

 

Tiger Woods på knæ på greenen til US Open i 2008 kort før hele verden ramlede for ham, og en nedtur af akopalyptiske dimensioner ramte den på det tidspunkt uplettede ikoniske sportsstjerne. Foto: Kevin Dietsch.  

Læs også