Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske selskaber klemmes i kamp om skattemilliarder | Krediteksperter slår alarm | Stor måling viser massivt flertal til Johnson før valg

GODMORGEN

Krediteksperter slår alarm over dårlige betalere, og der er kamp om internationale skattemilliarder. Vi er klar med dagens første nyhedsoverblik. Men først en rettelse:

I onsdagens morgenbriefing skrev vi, at Dansk Byggeri anslår, at den danske statskasse årligt går glip af omkring 70 mia. kr. på grund af sort arbejde. Det er ikke korrekt. Dansk Byggeri anslår, at omfanget af sort arbejde årligt udgør omkring 70 mia. kr. Vi beklager fejlen.

Nyheder

Danske selskaber klemmes i kampen om Googles og Facebooks skattemilliarder

Store danske selskaber og statskassen kan blive tabere i et større milliardopgør om den europæiske selskabsskat, som i øjeblikket ulmer i bl.a. EU. Sådan lyder advarslen fra bl.a. Dansk Erhverv, tænketanken Cepos og Danfoss. Baggrunden for advarslen er et nyt forslag, som måske kan blive enden på opfindsomme finter som den "dobbelte irlænder" og den "hollandske sandwich", der har sparet tech-giganter som Alphabet, Apple og Facebook mange penge i skat. Forstå kampen om de internationale skattemilliarder.

Facebook, Google og Twitter er blandt de teknologiselskaber, som har været anklaget for at skattetænke i Europa. Foto: Reuters/File Photo.

Krediteksperter advarer: Stor stigning i dårlige betalere

Risikoen for, at du ikke får dine penge til aftalt tid fra dine kunder, er de seneste to år vokset markant. Det viser en ny undersøgelse fra kreditforsikringsselskabet Atradius. Problemet er størst på de store eksportmarkeder, og det kan varsle endnu værre tider. Derfor kan forsinkede betalinger ende med at blive dyrt.

Stor måling viser massivt flertal til Johnson før valg. Premierminister Boris Johnsons konservative parti står til at vinde stort ved valget til det britiske parlament den 12 december, viser en omfattende måling fra institut. (Reuters)

Tidligere topfolk i medicoselskab sigtet. Den berygtede shortseller Marc Cohodes har i årevis været efter den tidligere ledelse i selskabet MiMedx. Nu har børsmyndighederne rejst sigtelse.

Marc Cohodes - her sammen med sin hustru - har i årevis jagtet de tidligere topfolk i MiMedx og kaldt selskabet for et stort svindelnummer. Foto: Privat.

Ørsted-rival i frontalangreb på havvind. Topchefen i Europas mest værdifulde energiselskab, italienske Enel, går i en overraskende hård kommentar til angreb på opfattelsen af havvind som en attraktiv og lavrisikabel investering.

Mexicos karteller har fået Trumps terrorstempel. Mexicos regering har reageret med vrede, efter at USA’s præsident Donald Trump har sagt, at han vil sætte Mexicos narkokarteller på USA’s terrorliste. (Jyllands-Posten)

Nu skal ulovlige lån meldes til politiet af revisorer. Erhvervsstyrelsen har pålagt landets revisorer at indberette ulovlige aktionærlån til bagmandspolitiet. Endda uden at kunden får det at vide.

Årets Bil i Danmark 2020 kører udelukkende på strøm. Lige godt 50 år skulle der passere, før juryen var klar til at stemme en fuldt elektrisk bil ind på førstepladsen.

Anklage: Google fyrer medarbejdere, fordi de stiller spørgsmål om separation af familier i USA. Google er i den grad kommet i modvind på det seneste, og nu tager en af medarbejderne bladet fra munden.

Gik du glip af...

En elbil er CO2-neutral. Punktum. Det er i hvert fald sådan, at EU definerer en elbil - et »nuludledningskøretøj.« Men virkeligheden er en helt anden, når man ser på det samlede klimaaftryk i hele bilens livscyklus. Det viser et omfattende studie gennemført af østrigske Joanneum Research Forschungsgesellschaft.

  • Kilometertallet: I Tyskland skal en elbil i mellemklassen køre 219.000 km, før den samlet set udleder mindre CO2 end en tilsvarende bil med den nyeste dieselmotorteknologi.
  • Problemet: Den gennemsnitlige personbil i Europa skrottes efter 180.000 km, og meget få elbiler er reelt i stand til at køre 219.000 km på de originale batterier.
  • Eksperten: »EU's beslutning om at klassificere elbiler som nuludledningskøretøjer er et illusionsnummer i den forstand, at indtil al elektricitet i Europa produceres af vedvarende energikilder, vil nogle elbiler køre på fossile brændsler på samme måde som biler med forbrændingsmotorer,« siger Hans-Werner Sinn, økonomiprofessor ved Ludwig-Maximilians-Universität i München.

Indsigt

Shinzo Abe er ikke blot Japans længst-siddende premierminister nogensinde. Han er også hovedarkitekten bag verdens måske mest ambitiøse pengepolitiske eksperiment, hvor Shinzo Abe sammen med Japans nationalbank kom krudt i alle tønderne og tændte lunten. Men har eksperimentet virket? Her er dommen.

Finans fakta

De er blevet spået til at være fremtiden, men indtil videre kan investorerne vist mest af alt drømme sig tilbage til fortiden. Fire af årets indtil videre mest hypede, gigantiske børsnoteringer har nemlig udviklet sig til én stor lidelseshistorie for aktionærerne.

Børsnoteringen af bl.a. Uber og Lyft har været en regulær katastrofe for investorerne.

Dagens profil

Bente Nielsen er aldrig gået på arbejde for at please sin chef. Som ny chef for Danske Banks velhavende kunder er hun et omvandrende leksikon med masser af viden om nogle af de mest formuende personer i Danmark. Men hemmelighederne om de rige holder hun for sig selv. Hun sætter den professionelle diskretion højt.

Bente Nielsen, Danske Banks nye øverste chef for bankens mest velhavende kunder, bliver kaldt fru Danske Bank. Og det skal forstås positivt. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

200

Det tager 200 timer, en hel del koncentration og nogle ganske veludviklede fingerfærdigheder at skabe verdens mest eksklusive senge. Få et kig indenfor på Hästens' fabrik nord for Stockholm, hvor den dyreste seng kan koste op til 1 mio. kr.

Børs

Opløftende økonomiske nøgletal løftede stemningen på Wall Street. Det brede S&P 500-indeks endte i onsdagens handel med en stigning på 0,4 pct., Dow Jones-indekset lukkede 0,2 pct. højere, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks voksede med et plus på 0,7 pct. Det skete på en dag med opløftende økonomiske nøgletal og nye forhåbninger om en snarlig handelsaftale mellem USA og Kina.

Debat

Erhvervslivets hotteste ord står overfor et folkeligt gennembrud. Det store nye ord i forretningsverdenen i 2019 blev ESG - Environmental Social Governance. Og det handler ikke bare om at tage et socialt eller miljømæssigt ansvar. Det handler om investeringer for milliarder og helt nye forretningsmodeller, skriver Tine Thygesen i denne klumme.

Det sker i dag

  • Erhverv: Re-Cap kommer med regnskab for 1. kvartal, mens Arkil Holding kommer med regnskab for 3. kvartal.
  • Erhverv: SAS' første Airbus A350 ankommer til Københavns Lufthavn.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for private byerhverv for 2018 og konjunkturbarometer for erhvervene for november 2019.
  • Politik: Justitsminister Nick Hækkerup er kaldt i åbent samråd i sagen om teledata. Skatteminister Morten Bødskov er ligeledes kaldt i åbent samråd om regeringens beslutning om at udskyde det nye boligskattesystem til 2024.

PS...

Den amerikanske pizza-milliardær John Schnatter blev sidste år udstødt af sin egen kæde, Papa John's, efter en racistisk udtalelse. Nu beskylder han Papa John's for at have forringet opskriften på de pizzaer, der har gjort hans kæde til et milliardforetagende. Hvordan John Schnatter fandt ud af det? Han spiste 40 pizzaer på 30 dage.

Og så har Lego meldt sig i koret af Tesla-spøgefugle med en 'brudsikker' Cybertruck. Se den her.

Læs også