Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Rød finanslovsaftale for 2020 er i hus | Bankdirektører freder realkreditlånene - skal ikke finansiere klimaplan | Vestager vil sætte bundgrænse for selskabsskatten i EU

Konkurrencekomissær i EU Margrethe Vestager vil have et opgør med en usund kamp om selskabsskatten, lyder det. 
Foto: Gregers Tycho

GODMORGEN

Regeringen indgik i aftes en aftale om finansloven for 2020, og indholdet vil helt sikkert blive nærstuderet den kommende tid. Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager fortsætter arbejdet for en bundgrænse på selskabsskatten i EU. Og så skal bankerne bidrage til den grønne omstilling, men det må ikke gå ud over boligejerne, lover de. Her er dagens første briefing fra Finans.

Nyheder

Finansloven for 2020 er i hus med milliarder til grøn omstilling

Regeringen indgik i aftes en aftale om finansloven for 2020 med Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet. Der er blandt andet milliarder til grøn omstilling, uddannelse og minimumsnomeringer, men den nye såkaldte grønne finanslov opfylder kun 1/42 af regeringens klimamål. Skat på leasing af firmabiler bliver strammet. En tredobling af afgifter på plasticposer skal være med til at finansiere gildet. Staten skal spare konsulenter for millioner. Erhverslivets organisationer reagerer i første omgang med en vis portion skepsis især ift. øget arvegift. Få et overblik over alle hovedpunkterne for næste års finanslov her.

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede i aftes pressen for hovedpunkterne i den aftale om finansloven for 2020, som regeringen har indgået med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Bankdirektører freder realkreditlånene - skal ikke finansiere klimaplan

Selvom bankernes klimaaftryk skal mindskes gevaldigt, vil de ikke være med til at straffe boligejere, som bor i gamle og ikke særlig CO-venlige ejendomme. Der skal dog fart på de klimavenlige udlån fra banker og realkreditinstitutter, og bankerne vifter med 300 mia. kr. til den grønne omstilling.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, vil ikke straffe sine kunder bosiddende i boliger med dårlige energimærkninger med højere bidragssatser. Foto: Lars Krabbe.

Vestager vil sætte bundgrænse for selskabsskatten i EU. EU-kommissær Margrethe Vestager vil stoppe usund konkurrence om selskabsskat i Europa med fælles bundgrænse for skattesatsen og tilgangen til, hvad virksomheder betaler skat af.

Danske Bank opjusterer forventningerne til 2019. Salget af realkreditinstituttet LR Realkredit til Nykredit får nu Danske Bank til at opjustere sine forventninger til i år.

Supermarkedskæder er i dyst om at være mest klimabevidste. De danske dagligvarekæder konkurrerer langt fra kun om at sælge mest. Aktuelt går kampen også på at vise handlekraft på initiativer inden for klima og bæredygtighed.

Børnetøjsfirma gået konkurs efter mystisk forløb. Børnetøjsvirksomheden Rebuybaby havde store ambitioner, men nu er selskabet gået konkurs, og investorerne føler sig ført bag lyset.

Største kollaps i bilsalget siden finanskrisen truer. Det globale bilsalg ventes i år at dykke med 3,1 millioner biler, hvilket er et større fald end under finanskrisen i 2008. Udviklingen kan få store negative konsekvenser for indsatsen mod klimaforandringer.

Ministers forslag om øremærket barsel får hug af eksperter i ligestilling. »Vi er uforstående over for Mogens Jensens skitse,« lyder det fra Lise Johansen, direktør i Kvinderådet.

Kevin Magnussen er blevet en millionsucces for Bestseller-ejer. »Nu er jeg blevet en etableret kører i Formel 1 og får en rigtig fin løn,« siger Kevin Magnussen om det nye overskud fra ham og Anders Holch Povlsens fælles selskab.

Gik du glip af...

Arkitektfirmaet Henning Larsen er blevet solgt. Firmaet, der bl.a. er kendt for Operaen i København og Moesgaard Museum i Aarhus, kommer nu på nye hænder.

Operaen i København er blandt de bygninger, som Henning Larsens tegnestue står bag. Foto: Jörg Carstensen.

Indsigt

Niels Smedegaard ville egentlig trappe ned - men så ringede en headhunter. Flyselskabet Norwegian var i massive problemer, og selskabet mente, Smedegaard var manden, der kunne få Norwegian på ret kurs igen. »Situationen krævede, at der skulle ske markante ting på kort tid,« fortæller bestyrelsesformanden, der står bag store omvæltninger i Norwegian.

Niels Smedegaard, bestyrelsesformand i Norwegian. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

Kiosker og små dagligvarebutikker forsvinder. Antallet kan blive reduceret markant de kommende 10 år, viser prognose.

Dagens profil

Han har høstet milliarder på sine pletskud. I 20 år var Tommy Pedersen direktør for Augustinus Fonden, hvor han opnåede tårnhøje afkast på sine investeringer i Ambu, Royal Unibrew og Tivoli. Nu fylder han 70 år og kan se tilbage på en lang karriere - hvor der er én ting, han ville gøre om.

Tommy Pedersen er nu pensioneret og laver bestyrelsesarbejde. Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Dagens tal

2,6 %

De privatansatte ledere har fået en lønstigning på 2,6 pct. det seneste år, mens den almindelige lønudvikling for lønmodtagere har ligget på 2,5 pct. Se løntallene her.

Børs

Svage nøgletal og tweet belastede Wall Street-aktier. S&P 500-indekset lukkede i aftes 0,9 pct. lavere. Nasdaq-indekset tabte 1,1 pct., og Dow Jones-indekset bakkede 1 pct. De tre aktieindeks lukkede med de store minusser efter et svagt nøgletal og et tweet fra Trump om, at USA vil genindføre told på import af stål og aluminium fra Brasilien og Argentina.

Debat

10 måneder. Fire konsulentfirmaer. Mindre kunne ikke gøre det, da TDC skulle finde på et nyt navn blandt 3000 muligheder. Jeg har det stramt med mirakler, og det er en stor fejl, skriver Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Elon Musk, grundlægger af Tesla, skal i retten i Los Angeles i USA. Han står anklaget for bagvaskelse ved på sociale medier og i emails at have kaldt en britisk dykker for pædofil og børnemisbruger
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for indkomstskat for personer, 2018. Boligsiden.dk offentliggør nye tal over udbuddet på boligmarkedet per 1. december. Nationalbanken kommer i dag med tal for valutareserven i november.
  • Politik: Kommissionen om Skat holder afhøringer.
  • Øvrigt: DI Bioenergi holder i dag årsdag. Østre Landsret ventes at afsige dom i en sag, som Gentofte Kommune har anlagt mod Skatteministeriet. Kravet er 16,4 mio. kr. i en sag om beskatning af dødsboer.

PS...

Guy Savoy i Paris og Le Bernadin i New York. Sådan lyder navnene i toppen af listen over verdens 1000 bedste restauranter ifølge franske La Liste, skriver Forbes.

Eric Ripert er køkkenchef og medejer af Le Bernardin in New York. Foto: Timothy A. Clary.

BRANCHENYT
Læs også