Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Professor: Opgiv ATP's sikre pensioner | Lego-familiens pengetank står til stor aktielussing | Dansk robotkomet er nu 800 mio. kr. værd

GODMORGEN

Danskernes fælles pengetank, ATP, er under pres, og Lego-familien kaster milliarder i et nyt Legoland. Vi bringer også et nyt kapitel i serien om '10 idéer, der kan ændre Danmark' - denne gang om Mærsks fremtidige brændstof. Her får du et nyhedsoverblik.

Nyheder

Professor: Opgiv ATP's sikre pensioner – eller lad danskerne forlade pensionsgiganten

Danskerne kan ifølge CBS-professor Jesper Rangvid se frem til et markant fald i ATP-pensionen, hvis ikke der gribes ind. Derfor er tiden inde til at foretage omfattende ændringer i ATP's forretningsmodel eller lade danskerne smutte med deres penge over i et andet selskab, foreslår Rangvid. Selvom ATP laver høje afkast på en del af pensionsformuen, formår pensionsgiganten ikke at inflationssikre danskernes opsparing. Her er ATP's udfordringer – og 5,2 millioner danskeres problem.

Ifølge professor Jesper Rangvid har danskerne udsigt til, at deres livslange pension fra ATP vil falde fra 24.500 til 10.000 kr. årligt, hvis tiden med lave renter fortsætter, og der ikke ændres på forretningsmodellen. Foto: Stine Bidstrup.

Lego-familiens pengetank står til stor aktielussing

2019 tegner til at blive endnu et skidt aktieår for Lego-pengetanken Kirkbi, der er storaktionær i nogle af de største skuffelser på den danske børs de senere år. Kirkbi-topchef Søren Thorup Sørensen afviser at kommentere nedturen, som vækker opsigt blandt kilder i kapitalfondsmiljøet. I mellemtiden er Kirkbi gået med i en milliardinvestering i et nyt kæmpe Legoland og øget selskabets ejerandel i en global isoleringsvirksomhed, som hidtil har været ejet sammen med kapitalfonden Blackstone. Samtidig afviser Kirkbi analytikeres bekymring over den store gæld, som Kirkbi sammen med sine partnere har lagt ned over Merlin - og dermed Legoland.

Søren Thorup Sørensen, adm. direktør i Kirkbi. Foto: Joachim Ladefoged.

Dansk robotkomet er nu 800 mio. kr. værd. Nu skal robotterne fra Blue Ocean Robotics sælges i stor skala globalt, og et voldsomt vokseværk er derfor i gang. 80 mio. kr. fra nye og gamle investorer fylder nu benzin i tanken til vækstrejsen.

Lave oliepriser sætter Opec under pres. Opec, der torsdag holder ministermøde, har næppe andet valg end at forlænge aftalen, der begrænser produktionen af olie. Det skal være med til at presse olieprisen opad.

Lars Tvede kræver Nordic Eye gransket. Flere investorer i venturefonden Nordic Eye kræver nu en fuld og uvildig granskning af Nordic Eyes udgifter efter anklager om bilagsfusk. (Børsen)

Boligministeren løfter sløret for Blackstone-indgreb. Boligministerens oplæg til ændring i omstridt paragraf er skræddersyet til at ramme Blackstone, mener ekspert. (Berlingske)

Mobilsamtaler er nyt fokus i sagen mod Trump. Repræsentanternes Hus fortsætter høringer om en rigsretssag mod Trump. Oplysninger om mystisk mobilsnak øger spændingen.

Ford laver McDonald's-affald om til bildele. Normalt plejer man kun at tage sin kaffe med ind i bilen og drikke den under bilkørslen. Men Ford vil nu bruge affald fra kafferistningen fra McDonald’s og skabe dele, som kan bruges i selve bilen.

Gik du glip af...

Niels Smedegaard ville egentlig gerne trappe ned og have mere tid til familie og venner. Det var en af hovedårsagerne til, at han som 56-årig forlod DFDS efter 12 år som rederiets topchef. Men kort tid efter ringede en headhunter med et tilbud, der ville fylde kalenderen i lang tid fremover. Og som - efter lange og intense diskussioner med en norsk milliardær - var for spændende til at sige nej til.

Niels Smedegaard står som bestyrelsesformand bag store omvæltninger i Norwegian, der skærer ned og skal spare milliarder. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

For et år siden satte Maersk Line et nyt og drastisk mål: At selskabet skulle være helt CO2-neutralt i 2050. Og det kan kun lade sig gøre, hvis rederiet siger farvel til den tunge fuel-olie, som i dag bliver hældt på de enorme skibsmotorer. Tre forskellige typer af grønne brændstoffer ser nu ud til at være den mest oplagte vej frem. Men det afhænger alt sammen af kundernes velvilje - og af prisen.

Alkohol, ammoniak og biogas står til at blive fremtidens drivmiddel på Mærsks containerskibe – men valget af de tre brændstoffer er bestemt ikke hugget i sten nu.

Finans fakta

Tænketank: Cigaretpris på 60 kr. rammer skævt. Regeringen og Kræftens Bekæmpelse påpeger, at højere cigaretpriser er nødvendige. Cepos henviser til tallene og vurderer, at de laveste indkomster og socialt udsatte bliver hårdt ramt af dyrere tobak.

Dagens profil

Kristian Barslund Jensen var blot 20 år, da han første gang stævnede ud fra Bornholm som skipper på en fiskekutter. Allerede et par år efter fik han en halvpart i et skib med otte mands besætning. I dag står han i spidsen for Ocean Prawns med en egenkapital på mere end 1 mia. kr. »Jeg værdsætter visheden om, at velstanden giver mig frihed til at gøre, hvad jeg vil.«

Kristian Barslund Jensen har gennemført et generationsskifte i Ocean Prawns, men han er fortsat adm. direktør og har stadig den bestemmende indflydelse. Foto: Linda Kastrup.

Dagens tal

16.000

Rygterne om, at de nye skatteregler for forældrekøb er en katastrofe, er stærkt overdrevne. Det koster kun knap 16.000 kr. mere om året med fuld belåning af en gennemsnitslejlighed, og for mange vil merudgiften være markant lavere. Nykredit har regnet på konsekvenserne.

Børs

Wall Street rejste sig igen efter tre dage med tilbagegang. Det brede S&P 500-indeks endte i aftes med et plus på 0,6 pct., mend det det blev til en stigning på 0,5 pct. for det teknologitunge Nasdaq-indeks. De tunge aktier i Dow Jones-indekset steg 0,5 pct. Trods en skærpet retorik fra parterne rapporterede Bloomberg News i løbet af dagen, at en aftale mellem Kina og USA ser ud til at være rykket tættere på, og dermed blev tre dage med røde tal afløst af ny optimisme.

Debat

Ny storstrejke bliver Macrons næste test. Præsident Macron har sat sig for at reformere Frankrig, selvom det koster popularitet. Selvom fagforeninger og De Gule Veste med demonstrationer fra i dag nok skal sætte brand i gaderne i forsøget på at stoppe Macron, vil det næppe lykkes, skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Det sker i dag

  • Erhverv: SAS kommer med regnskab for 4. kvartal, og Flügger kommer med regnskab for 2. kvartal, mens Tiffany og Pandora kommer med regnskab for 3. kvartal.
  • Erhverv: Coloplast holder generalforsamling. DLH holder ekstraordinær generalforsamling.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for konkurser og tvangsauktioner i november.
  • Politik: EU's økonomi- og finansministre mødes til rådsmøde i Bruxelles.
  • Udland: Eurozonens opgørelse for BNP-væksten i 3. kvartal offentliggøres.

PS...

De færreste synes, at flymad er det mest velsmagende i verden. Alligevel gør Asiens største lavprisflyselskab, AirAsia, sig store gastronomiske tanker. Ambitionen er at åbne over 100 restauranter, som kun serverer flymad. Den første har nu slået dørene op.

BRANCHENYT
Læs også