Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Pengene vælter ind i pensionsopsparingerne | Internetboom får sultne investorer til at slås | Kvindelige leder tjener markant mindre

3D-printet mad kan skabe en masse forretningsmuligheder, som vi endnu ikke har fantasi til at forestille os, mener projektleder Mia Fiilsøe Falkeborg, der står bag en ny banebrydende "mad-printer". Foto: Morten Lau Nielsen.

GODMORGEN

3D-printet mad. Pensionsopsparinger, der svulmer. Og sultne ejendomsinvestorer på jagt efter en klækkelig gevinst. Ugens første nyhedsoverblik med det bedste og vigtigste er klar.

Nyheder

Pengene vælter ind i pensionsopsparingerne

Flere i job og højere lønninger giver i år meget høje indbetalinger til pensionsselskaberne. Med få uger tilbage af året ser pensionsindbetalingerne ud til klart at overstige sidste års 123,5 mia. kr. Samtidig skyder stadig flere danskere ekstra penge ind til alderdommen. Selvom indbetalingerne stiger kraftigt i mange arbejdsmarkedspensionsselskaber, har det dog ikke rokket ved de store pensionskommuner. Rudersdal og Gentofte sidder tungt på pensionsformuerne.

Nordsjælland fører an, hvad angår pensionsformuer. På kommuneplan ligger Rudersdal, Gentofte og Hørsholm langt over alle andre. Foto: Jens Dresling.

Internetboom får sultne investorer til at slås om lagerplads

Investorer fra ind- og udland flokkes om danske logistikejendomme i håbet om at score et klækkeligt afkast på danskernes stigende onlinehandel. Interessen har gjort markedet brandvarmt og presset priserne på ejendommene opad. Men allerede nu er der indikationer på en vending på de mest populære kvadratmeter.

Kvindelige ledere får 8.300 kr. mindre end mændene. Der er stadig markante lønforskelle blandt landets mandlige og kvindelige ledere, viser en ny opgørelse.

Ny stor, fredelig demonstration i Hong Kong, hvor der søndag var 800.000 borgere på gaden, ifølge arrangørerne. Siden lokalvalget den 24. november, hvor pro-demokratiske kandidater vandt stort, har der været relativt stille oven på voldsomme sammenstød op til valget. (BBC)

Kinas eksport til USA i november er faldet med 23 pct. på et år. Flere års handelskrig har påvirket samhandlen markant. Samlet set faldt Kinas eksport globalt med 1,1 pct. i november i forhold til året før. (Bloomberg)

Konservative taber terræn, men står til flertal i Storbritannien. Torsdag går briterne til valg, og de seneste meningsmålinger viser, at premierminister Boris Johnsons forspring er blevet mindre. De Konservative står dog stadig til et flertal på 38 mandater og 344 i alt. (The Times) 

Kæmpestrejke fortsætter i Frankrig – minister bløder op. Tog og anden offentlig transport stod søndag stille for fjerde dag i træk i Frankrig, hvor personalet protesterer mod ny pensionsreform. Nu åbner finansminister Bruno Le Marie for at indføre de nye pensionsregler over længere tid. (Reuters)

Amazon rykker ind i New York – men uden 20 mia. kr. i skattefordele. Jeff Bezos valgte New York til nyt, stort kontor, lokket af skattefordele for over 20 mia. kr., men droppede planerne efter voldsom lokal modstand. Nu åbner Amazon alligevel et kontor for 1.500 medarbejdere, uden skatterabatterne. (New York Times)

Unge højtuddannede bliver stressede af løse ansættelser. Fire af ti unge akademikere på arbejdsmarkedet har oplevet stresssymptomer den seneste måned. 48 pct. har arbejdet, selvom de var syge i løbet af det seneste år, viser en undersøgelse fra Dansk Magisterforening. Det er særligt tendensen til, at mange unge akademikere ofte får midlertidige job, der stresser de unge.

Robotterne er igang med at overtage nogle af verdens højest betalte jobs. Robotter og maskiner har allerede overtaget mange funktioner i samfundet. Men nu er de også på vej til at overtage nogle af de højest betalte job i verden - nemlig topstillingerne inden for finans- og forsikringsbranchen, advarer en ekspert.

3D-printet mad

Vi fortsætter vores serie om ’10 idéer, der kan ændre Danmark’ - denne gang med historien om et dansk forskerhold, der har skabt en helt særlig printer. Fra sommeren 2020 vil en udvalgt patientgruppe på Aalborg Universitetshospital således få tilbudt måltider, der ikke blot printes af en maskine ud fra patienternes individuelle behov og smagspræferencer, men også printes med syv forskellige fødevareblandinger på én gang. Teknologiens fulde potentiale vil først åbenbare sig hen ad vejen, mener projektlederen bag den banebrydende printer. Mikrobølgeovnen gav os færdigretterne, så Mia Fiilsøe Falkeborg er ikke bange for at drømme stort.

3D-printet mad kan skabe en masse forretningsmuligheder, som vi endnu ikke har fantasi til at forestille os, mener projektleder Mia Fiilsøe Falkeborg. Foto: Morten Lau Nielsen.

Indsigt

Anders Hestbech børster asken af landets ældste forsikringsselskab. Næsten tre årtier i forsikringsbranchen har langtfra fået Anders Hestbech til at køre i samme rille. Det kan de ca. 250 ansatte i Købstædernes Forsikring bekræfte. Men for at forstå den passion for branchen, som tydeligvis stadig bor i topchefen i Købstædernes Forsikring, må vi tilbage til København anno 1728. Og til en brand, der fortærede 1.600 bygninger og gjorde 15.000 af byens indbyggere hjemløse.

Gik du glip af

En insider taler ud. Manden, der var en del af sagen om islamisterne og den formodede milliardsvindel af den danske stat, står nu frem. Han siger, at de danske myndigheder kendte til netværket. Og at de også vidste, at forretningsmændene sendte hospitalsudstyr til terrorbevægelsen Islamisk Stat i Syrien.

Finans fakta

Presset på detailhandlen i flere lande er tydeligt i en spritny EU-statistik. Det samlede detailsalg i de 28 EU-lande - også i Danmark - dykkede i den senest opgjorte måned.

Blandt de 28 EU-lande havde Tyskland og Irland de største dyk i oktober sammenlignet med september, begge med -1,9 pct. Danmark tegner sig for -0,4 pct.

Dagens profil

Christian Sagild er uddannet aktuar og dermed per definition talnørd. Realiteten er dog, at han går tilsvarende meget op i bogstaver. Hvilket mange ansatte i Topdanmark lærte, da han var topchef i pensions- og forsikringsselskabet. Den stilling måtte han forlade tidligere, end han selv ønskede. Nu er han medlem af bestyrelsen i Danske Bank.

Dagens tal

363

Amerikanske aktier er allerede inde i den længste periode siden 1990 med uafbrudt optur - også kaldet et bull run. Nu er de også tæt på at bryde rekorden for det mest givtige bull run. Dette bull run har indtil nu skabt en stigning i S&P 500-indekset på omtrent 363 pct. Og det bliver bedre endnu, spår en række storbanker.

Debat

Alle taler om vejret, men ingen gør rigtig noget ved det. Det gamle Charles Dudley Warner-citat har sikkert været gældende i tusinder af år, men nu ser noget ud til at ændre sig. Vi er nemlig i den grad gået ind i klimaets tidsalder, skriver cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, som mener, at klimaforandringer udgør en af de største trusler for den finansielle stabilitet.

Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det sker i denne uge

Denne decemberuge byder på enkelte regnskaber, bl.a. fra rejsegiganten Tui og TK Development. Både Den Amerikanske Centralbank og Den Europæiske Centralbank holder rentemøde, og så er det også i denne uge, at der i Storbritannien er valg til Underhuset. Valget er en direkte konsekvens af brexit, hvilket også i høj grad har præget valgkampen. Her er dine fikspunkter i nyhedsstrømmen.

PS...

Han var arving til et af Sydkoreas største konglomerater. Hun var datter af en general, som var i færd med at blive landets præsident. Nu skal et af Asiens mægtigste og rigeste par skilles efter 30 års samliv, og det kan blive en ekstremt dyr affære - i hvert fald for den ene af dem.

Og så har en billig jule-reklamefilm produceret af en lille isenkræmmer-butik i Wales skabt stor opmærksomhed på de sociale medier. Over 1,2 mio. gange er den set.

BRANCHENYT
Læs også