Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Satser 735 mia. kr. i risikofyldt jagt på afkast | Lego giver ny kæmpedonation til flygtningebørn | Fødevareeksporten sætter rekord

Pensionsselskaberne har skruet op for de alternative investeringer. På godt tre år er der røget 300 mia. kr. mere ind i investeringer som vindmølleparker, kapitalfonde, ejendomme og virksomhedslån. (Lars Skaaning/POLFOTO/Arkiv)

GODMORGEN

Julestemningen er så småt ved at indfinde sig. Med andre ord er det småt med begivenhederne. Til genæld er vi klar med dagens første opdatering med alt det bedste og seneste.

Nyheder

Pensionskasser satser 735 mia. kr. i risikofyldt jagt på afkast

På blot tre år er pensionsselskabernes beholdning af unoterede investeringer steget med 300 mia. kr., og de udgør en langt større andel af selskabernes investeringer end tidligere. Men der er stor usikkerhed om værdien af investeringerne, og om de rent faktisk giver bedre afkast på sigt. PFA har rundet de 100 mia. kr. i unoterede aktier, og selvom man mener, at investeringen vil bære frugt - også på sigt, erkender man også, at den er kompleks.
 

Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA, erkender, at unoterede aktier er komplekse, men tror stadig på deres værdi som investeringsobjekt. Foto: PFA.

Lego giver ny kæmpedonation til flygtningebørn

Lego Fonden har besluttet sig for endnu en historisk stor donation til katastroferamte børn. Sidste år var det Rohingya-børn, ramt af konflikten i Myanmar, og børn ramt af krigen i Syrien, der fik hjælp. Nu er det afrikanske børn, ramt af de humanitære kriser i Østafrika og i første omgang med fokus på børn i Etiopien og Uganda. Samlet får de af Lego Fonden 100 mio. dollars eller ca. 670 mio. kr., som fonden giver til et konsortium under ledelse af Rescue Committee.

Handelskrigen mellem Kina og USA eskalerer snart med nye tariffer – men der er ingen ny aftale på vej. Daglig kontakt mellem Kinas og USA’s forhandlere i handelskrigen har endnu ikke ført til et gennembrud. Og den 15. december bliver Kina ramt af en ny omgang ekstra told på varer til USA.

Fødevareeksporten sætter rekord. En eksplosiv vækst i salget til Kina har sendt den danske eksport af fødevarer og landbrugsprodukter på rekordkurs. Sektorens samlede eksport stiger i år med mere end 6 mia. kr. til »mindst 168 mia. kr.,« lyder konklusionen i en analyse, som Landbrug & Fødevarer har udarbejdet på basis af nye eksporttal.

Kemp & Lauritzen undersøger sig selv. Installationsvirksomheden igangsætter nu en intern undersøgelse, efter at virksomhedens navn er dukket op i forbindelse med den skandalesag, der har ramt Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Lønmodtagere i byggeriet kræver lønforhøjelser på 20-30 pct. Glem forhøjelser af mindstebetalings- og minimallønssatser med et par kroner. Denne gang skal timelønnen sættes op med 30-40 kr. ved forårets overenskomstforhandlinge, lyder kravet fra murere, tømrere og andre ansatte i byggeriet. Og det kan meget vel ende i storkonflikt til foråret. Læs her hvorfor.

Playmobil-premiere blev en fiasko. Man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal gøre Lego kunsten efter. Det blev klart i weekenden, da STX Entertainment forsøgte at lave en Playmobil-version af den succesfulde Lego Movie - og fejlede. Filmen solgte billetter for ca. 4,5 mio. kr. Det placerer den på tredjepladsen over de mindst indtjenende filmpremierer i samme størrelsesorden. (Business Insider)

PFA sakker bagud i gyldent pensionsår. Der har været kraftig medvind på finansmarkederne til pensionskunderne i år, men der er store forskelle fra top til bund blandt selskaberne. (Børsen)

Milliarder på spil: Så tæt er vi på flyvende biler. Der bliver skudt milliarder af kroner i start-ups, som konkurrerer om at komme først med en ’flyvende bil’. Googles Larry Page er med i kapløbet – men foreløbigt uden megen held.

Gik du glip af...

Dansk forskerhold vil revolutionere køkkenet med en ny madprinter. Danmark er for længst blevet anerkendt for sine fine råvarer, sit økologiske snit, sin høje fødevaresikkerhed og sit nordiske køkken i verdensklasse. Og nu kan vi også komme til at markere os teknologisk.

Forsker Mia Fiilsøe Falkeborg nærstuderer madprinteren, som holdet bag har store ambitionerne om. Foto: Morten Lau Nielsen.

Indsigt

Lars Rasmussen kæmper med rummelighed i sine bestyrelser: »Det starter med formanden. Og det er virkelig skræmmende«. Byrden af opgaver i bestyrelserne vokser. Det risikerer at tage fokus for det vigtigste arbejde, lyder en advarsel fra en landets mest magtfulde formænd, der sidder i spidsen for både Lundbeck, Coloplast og Ambu.

Lars Rasmussen er en af de helt tunge drenge i dansk erhvervsliv og frygter, at arbejdsbyrden vokser så meget, at fokus på de vigtigste opgaver ryger.

Finans fakta

Prisen på batteriet i elbilerne dykker stadig. Siden 2010 er prisen på batterierne til elbiler blevet barberet med 87 pct. Og faldet fortsætter - mod den magiske grænse på 100 dollar pr. kilowatt-time.

Dagens profil

»Jeg kan ikke lave om på, at jeg fylder 80 år med nye hofter og en pacemaker. Men kroppen fungerer godt, og opfindsomheden fejler intet.« Sådan lyder det fra Knud Erik Westergaard, som virksomheds- og hotelejer kastede sig ud i et ambitiøst elbil-projekt med sin Kewet el-bil - et projekt der dog langt fra gik som planlagt. I dag fylder han 80.

Dagens tal

4

Så mange år må russiske atleter vente med at konkurrere internationalt. I går meddelte det internationale antidopingagentur, Wada, at man tildeler Rusland den hårdest mulige sanktion, efter at det er kommet frem, at Ruslands antidopingagentur stod bag fusk med atleternes prøveresultater og havde manipuleret med udleverede antidopingdata. Dommen betyder i første omgang, at Rusland ikke kan byde på at afholde store sportsbegivenheder de næste fire år, samt at russiske atleter kun må deltage i konkurrencer, hvis de kan bevise deres uskyld og skal i så fald stille op under neutralt flag. 

Børs

Aktierne faldt på Wall Street. Det brede S&P 500-indeks skumpede 0,3 pct. i aftes; det teknologidominerede Nasdaq-indeks faldt 0,4 pct., mens de tunge aktier i Dow Jones-indekset tabte samlet set også 0,4 pct. med aktier som Apple, Boeing og 3M i bunden. Eksporttal fra Kina viste mandag en tilbagegang på 1,1 pct. i november generelt, men på 23 pct. i eksporten til USA. En tilbagegang der sandsynligvis viser effekten af handelskrigen mellem USA og Kina.

Debat

Banker og økologiske julemarkeder. Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver, har været på økologisk julemarked og fået en på opleveren. Besøget fik ham til at tænke på, hvor omhyggeligt det økologiske julemarked havde iscenesat sig selv. Som en bank for eksempel kan iscenesætte sig selv. Læs hans seneste klumme her.

Det sker i dag

  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med på en opgørelse på inflationen i november.
  • Økonomi: Den amerikanske centralbank mødes til rentemøde. Forventes at komme med rentemelding onsdag.
  • Øvrigt: Nobels Fredspris og priserne i videnskab overrækkes.
  • Øvrigt: Kommissionen om Skat fortsætter med at holde afhøringer.

PS...

Kan man spise sin kop? Ja, det kan man faktisk - snart i hvert fald. For i kampen for at være mere bæredygtig er Air New Zealand i gang med at teste spiselige alternativer til de millioner af plastickopper, som bruges i flyene. Kopperne er fremstillet af biscotti – italienske kiks med vaniljesmag, og målet er at afskaffe engangskrusene i flyene, og dermed nedbringe både brugen af plastic samt reducere affaldsmængderne, som skal med retur på landjorden, betydeligt.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også