Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Regeringen vil hjælpe danskere mod uærlige sælgere og firmaer | Leo Pharma er klar til kamp om milliardmarked | Britiske vælgere skal stemme om brexits skæbne - igen

Leo Pharmas lægemiddelhåb har leveret positive data, og det glæder Jesper Mailind, adm. direktør for Leo Fondet. Foto: Carsten Snejbjerg

GODMORGEN

Verdens mest værdifulde selskab hedder ikke længere Apple. Briterne går til valg. Og så vil en dansk medicinal-løve lege med de helt store. Her er et nyhedsoverblik.

Nyheder

Regeringen vil hjælpe danskere mod uærlige sælgere og firmaer

Erhvervsminister Simon Kollerup kommer i starten af januar med en lovændring, der bl.a. skal ramme teleselskaber og ejendomsmæglere, der ikke holder, hvad de lover. Fremover skal det være muligt at klage til Forbrugerombudsmanden i op til fem år - mod de nuværende to år - hvis man er blevet udsat for vildledende markedsføring. Glenn Rossen blev i forbindelse med et boligkøb i 2015 vildledt, og han roser regeringens forslag. »Jeg synes da kun, det lyder ret og rimeligt.«

Glenn Rossen startede sagen om vildledende markedsføring, der har fået regeringen til at komme med et nyt lovforslag. Foto: Lars Krabbe.

Leo Pharma er klar til kamp om milliardmarked

Det danske medicinalselskab Leo Pharma stiler nu efter at kapre en milliardstor luns af det voksende eksemmarked med sit nye lægemiddel. Det sker, efter at selskabet har fremvist lovende resultater med midlet tralokinumab, som skal katapultere Leo Pharma ind på medicinalgiganternes arena. Perspektiverne er store, og det samme er den mulige indtjening. En biotekanalytiker tvivler på strategien. Men Leo Pharmas ejer er stærkt håbefuld.

Britiske vælgere skal stemme om brexits skæbne - igen. Tre år efter at briterne stemte for at forlade EU, skal de britiske vælgere torsdag til stemmeurnerne i et parlamentsvalg, der kan afgøre fremtiden for brexit.

USA fastholder renten på det nuværende niveau. Federal Reserve fastholdt på rentemødet, der blev afsluttet onsdag, sin ledende rente i niveauet 1,50-1,75 pct. efter at have sænket den på de foregående tre rentemøder. Ifølge centralbanken er den nuværende pengepolitik passende for at understøtte bl.a. den økonomiske vækst.

Dansk tøjmærke slår rekord med millionoverskud. Den mangeårige vækst fortsætter for den danske modevirksomhed Neo Noir. Men ejerne vil ikke sige noget.

Apple vippet af tronen af 86 år gammelt olieselskab. At sidde på et slags monopol med iPhones og hele det økosystem, der følger med, er ikke så ringe. Men det er altså mere værd at sælge ud af god gammeldags olie fra verdens største kendte oliereserver, der bare skal suges op fra ørkensandet.

Tim Cook under lanceringen af nye telefoner. Apple må nu kigge langt efter rollen som verdens mest værdifulde selskab. Foto: AP/Marcio Jose Sanchez.

Facebook og Google dratter ned på listen over gode steder at arbejde. Tidligere lå Facebook og Google altid i top. Nu er det nye tider i Silicon Valley, og de to tech-giganter er blevet mindre attraktive arbejdspladser, viser ny måling.

Vismænd dropper analyse af dansk økonomi efter udflytning. Opsigelser og »rekrutteringsmæssige udfordringer« i Horsens gør, at Det Økonomiske Råd må droppe forårsrapport. (Børsen)

Færøerne er fanget og klemt i striden mellem Kina og USA. Kinas ambassade afviser, at ambassadøren har truet Færøerne med at kvitte handelsaftale, hvis Huawei vælges fra til 5G-netværk.

Serie

Tue Mantoni har en opfordring til dansk erhvervsliv. Den tidligere B&O-topchef mener ikke, at det er nok at sætte en 3D-printer til at lave små prototyper eller sjove udsmykninger. Hvis Danmark for alvor vil opnå en førerposition inden for print, skal vi bruge teknologien til at forandre hele forretningsmodeller og til at skabe anderledes produkter. Læs det seneste kapitel i vores serie om 10 idéer, der kan ændre Danmark.

Den tidligere topchef for Triumph og B&O, Tue Mantoni, står nu i spidsen for at udbrede 3D-teknologien i det danske erhvervsliv.

Gik du glip af...

En 18-årig dansker stjæler lige nu overskrifter, efter at han i sidste uge fik sin første sejr på golfsportens europatour. Navnet er Rasmus Højgaard, og han bliver spået en stor karriere. Men i fremtiden er der måske dobbelt så meget at glæde sig over i dansk golf. For Rasmus Højgaard har en tvillingebror, der er lige så god. Vi tegner et portræt.

Rasmus Højgaard udgør den ene halvdel af et enægget dansk golftvillingepar, der bliver fremhævet som nogle af fremtidens stjerner i dansk og international golf. Foto: Jens Dresling.

Finans fakta

Der er kommet fut i salget af elbiler igen. Efter at nye afgifter lagde en voldsom dæmper på salget, kommer der nu for alvor nye Teslaer, Nissan Leafs og Kia Niroer på gaden. Faktisk er der på et år sket mindst en tredobling af salget af rent batteridrevne elbiler, viser nye tal.

Dagens profil

Henrik Olejasz Larsen er en påholdende mand. Det skyldes muligvis hans opvækst, hvor pengene var små. Hvilket står i skærende kontrast til de mange milliarder, som han i dag forvalter som investeringsdirektør i Sampension. Det sværeste ved jobbet er ifølge Henrik Olejasz Larsen at arbejde langsigtet, samtidig med at man hver måned bliver målt på sit afkast. Når han skal pege på den største glæde ved sit direktørjob, nævner han især én ting.

Henrik Olejasz Larsen har i løbet af karrieren været vidt omkring i den danske finanssektor. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

321.700

Så mange penge brugte en gennemsnitlig dansk husstand på forbrug sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Den nye opgørelse giver et interessant indblik i, hvad danskernes penge reelt går til. Én bestemt post i budgettet er den største - og der er stor forskel på tværs af landsdelene.

Børs

Aktierne blev skubbet op af tilbageholdende centralbank-melding. Det brede S&P 500-indeks sluttede i aftes 0,3 pct. højere, og det teknologitunge Nasdaq-indeks gik frem med 0,5 pct.  Dow Jones-indekset sluttede 0,1 pct. højere. Det var tilsyneladende relativt optimistiske toner fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som fastholdt renten på det nuværende niveau, hvilket var med til at skabe en mere positiv stemning inden lukketid.

Debat

De fleste danskere møder en menneskepyramide af hierarki mellem sig selv og den øverste ledelse. Stribevis af virksomheder famler rundt i slagtilbud, 2-for-1-priser og utroværdige kundeløfter i stedet for at tage hånd om medarbejdernes motivation, mener Kristian Øllegaard, stifter og CEO i Plecto.

Det sker i dag

  • Udland: Der er valg til Underhuset i Storbritannien.
  • Erhverv: Harboes Bryggeri kommer med regnskab for 2. kvartal, og sikkerhedsfirmaet Serco kommer med regnskab for 4. kvartal, mens Adobe kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: Gabriel Holding holder generalforsamling.
  • Erhverv: Lufthansa kommer med trafiktal for november.
  • Økonomi: Den Europæiske Centralbank holder rentemøde i Frankfurt.
  • Andet: Vestre Landsret ventes at afsige dom i en retssag mod den tidligere ledelse af Ebh Bank. Finansiel Stabilitet kræver godt 550 mio. kr.

PS...

Det nyeste skud på Mac-stammen kræver et mere end almindeligt stort julebudget, hvis du skal have det hele med. Apple har netop lanceret sin kraftigste - og dyreste - computer nogensinde.

Det flyder med affald i verdensrummet. Gamle raketter og nedlagte satellitter cirkulerer rundt med en hastighed på 20.000 km/t. Det er hverken optimalt eller ufarligt. Derfor skal der nu ryddes op.

BRANCHENYT
Læs også