Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Fra årsskiftet øges kampen om danskernes frie midler markant | Pensionsskat kan udhule opsparingen ved udbetaling | "Hemmelig" aktiepost afsløret: Kasi er medejer af Pandora

Jesper Kasi Nielsen ejer trods stor konflikt med selskabet fortsat aktier i Pandora. Foto: Niels Hougaard

GODMORGEN

I dag præsenterer finansminister Nicolai Wammen Økonomisk Redegørelse, men først giver vi dig morgenens første briefing. Læs bl.a. med nyheden om, at pensionsskat kan udhule din opsparing ved udbetaling, og at Kasi-Jesper trods strid stadig har aktier i Pandora.

Nyheder

Nye skatteregler sender sværm af billige lavprisfonde ind i kampen om privatinvestorernes formuer i 2020

Fra årsskiftet øges kampen om danskernes frie midler betragteligt. Det sker, når antallet af aktiebaserede investeringsfonde rettet mod private danske investorer med et slag mere end fordobles. Rådgivere er dog uenige om, hvorvidt der er fælder i de nye skatteregler.

Pensionsskat kan udhule opsparingen ved udbetaling

Alle danskere med pensionsopsparing risikerer et skattetab, når pensionen udbetales. Det betyder, at mange tvinges til at udskyde udbetalingen i flere år. Også ved dødsfald kan pensionen blive ramt.


Der er mange ting at tænke på, når man skal på pension - også hvis man har haft afkast på sin pension. Foto: Ralf Hirschberger/AP

"Hemmelig" aktiepost afsløret: Kasi er medejer af Pandora. Kasi-familien og Pandora er måske de to parter i dansk erhvervsliv, der er mest i krig med hinanden. Men Kasi ejer stadig aktier i Pandora.

USA forventer at fordoble eksport til Kina efter aftale. Ifølge USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, afhænger succes for handelsaftale helt af Kina. (Reuters)

COP25 endte med skuffelse. De delegerede ved FN's klimakonference i Madrid, COP25, besluttede at udskyde et vigtigt spørgsmål om regelværk for kvotehandel. Til stor skuffelse for også den danske klimaminister.

Klimaminister Dan Jørgensen var skuffet efter FN's lange forhandlinger i Madrid. Han mener, de store lande blokerer for en aftale. Foto: Jonas Olufson

Oliegiganten Saudi Aramco fortsætter op. Investorerne kunne glæde sig over kursstigninger for tredje dag i træk, da det saudiske olieselskab Saudi Aramco søndag steg 1,63 pct. på børsen. Selskabet blev verdens største børsnotering, da det blev noteret i sidste uge. (Reuters)

Indonesien sagsøger EU. Indonesien har lagt sag an mod EU hos verdenshandelsorganisationen WTO, fordi EU's restriktioner for palmeoliebaseret biobrændsel ifølge landet er uretfærdig. EU-Kommissionen vil udfase palmeolien, fordi dyrkningen af den resulterer i overdreven skovrydning. (Reuters)

Italien vil bruge milliarder på bankredning. Ifølge kilder med indsigt i sagen mødtes Italiens regering søndag aften for at godkende et dekret, der skal sikre 7,45 mia. kr. i lån til den kriseramte Banca Populare, der er under administration og har annonceret, at den har brug for hjælp hurtigt. (Reuters)

Fagforening vil lamme Amazon i julehandlen. I denne uge vil den tyske fagforening Verdi lamme to af Amazons logistikcentre i Tyskland med strejker. Formålet er at udnytte den travle uge op til jul til at presse bedre lønforhold igennem. (Bloomberg)

Minister i opgør med spilindustrien. Selvom det kan koste statskassen mange penge, er regeringen med skatteminister Bødskov i spidsen klar til et stort opgør med spilbranchen. (Børsen)

Gik du glip af...

Pensionskasser satser 735 mia. kr. i risikofyldt jagt på afkast. På blot tre år er pensionsselskabernes beholdning af unoterede investeringer steget med 300 mia. kr., og de udgør en langt større andel af selskabernes investeringer end tidligere. Men der er stor usikkerhed om værdien af investeringerne, og om de rent faktisk giver bedre afkast på sigt.

  • Hvad er omfanget: På få år er andelen af alternative investeringer steget fra ca. 12 pct. til 18 pct. af pensionkassernes samlede beholdninger, viser den seneste opgørelse fra Nationalbanken.
  • Hvad bliver der sagt: Udviklingen stiller ifølge Carsten Brogaard, vicedirektør i Finanstilsyne, nogle »andre krav til kompetencerne i pensionsselskaberne, fordi man ikke får hjælp fra markedet. Fordi det er så illikvidt, skal man tænke over, hvordan man håndterer det, hvis det går den anden vej. Og der er klart plads til forbedringer.«
  • Tættere på: PFA har 100 mia. kr. i det risikofyldte sats. PFA-direktør: »Der går mange år, før man ved, om det var den rigtige beslutning«.

Kasper Lorenzen tiltrådte som koncerninvesteringsdirektør i PFA i sommer. Tidligere var han fondschef i ATP, hvor han været ad flere omgange også som porteføljemanager. Foto: PFA.

Indsigt

Troels Schönfeldt er ph.d. og kernefysiker med speciale i neutroner. Og så er han direktør og medstifter i den danske startup Seaborg Technologies. Sammen med 27 kollegaer arbejder han på en ny atomreaktor, som kører på flydende salt. »Hvis det lykkes, starter vi et nyt eksporteventyr«.

Finans fakta

Danskerne er blandt verdens bedste til at ignorere chefen uden for arbejdstiden. Et arbejdsmarked hvor begge forældre typisk arbejder, højere jobsikkerhed eller en mere afslappet og mindre autoritetstro kultur? Forklaringerne kan være mange, men resultatet er i hvert fald, at danskere er bedre til at holde fri uden for arbejdstiden end de fleste andre i verden.

Andelen, der svarer med det samme på opkald, mails og beskeder uden for arbejdstiden. Se hele listen i linket ovenfor. Grafik: Finans  Kilde: Randstad.

Dagens profil

Arbejdet kalder også, når han holder ferie med familien på Hawaii. Når Claus Risager, der fyldte 50 år for nylig, til jul holder sin årlige ferie med familien på Hawaii, tager han ikke fri fra arbejde. Det bliver typisk til seks-otte timer, der ligger fordelt over morgen og aften. På den måde rammer han både dansk og amerikansk arbejdstid. Risager, der står i spidsen for robotvirksomheden Blue Ocean Robotics, kalder det at arbejde for en passion.

Claus Risager sprang efter 24 års arbejde med robotter ud som iværksætter i 2012 og blev leder og medstifter af Blue Ocean Robotics. Nu har selskabet rejst samlet 230 mio. kr. og er 800 mio. kr. værd. Det blå lys er fra robotten UV-D, der kan desinficere på for eksempel hospitaler. Foto: Brian Karmark.

Dagens tal

100

2019 har været år med en række eksempler på hackerangreb og databrud, og har man et meget let kodeord, gør man det endnu lettere for hackere at få adgang til personlige data, skriver Forbes. De har samlet årets 100 dårligste kodeord.

Debat

Aktieinvestorer er flokdyr. Kursudviklingen på globale aktier i 2019 har budt på betydelige bevægelser på de finansielle markeder – bevægelser, der til tider har været præget af flokmentalitet. Men både når aktierne stiger og falder, skal man ofte have mod til at vælge sin egen vej, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Det blev som bekendt Boris Johnson, der løb med den ultimative valgsejr i Storbritannien i sidste uge. På tirsdag skal Underhuset nu samles for første gang siden valget. På torsdag kommer Bank of England med den første rentemeddelelse efter valget. Meddelelsen ventes at vise, hvilke forventninger centralbanken har for den britiske økonomi. Herhjemme har Folketinget tredje behandling af finansloven i denne uge. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Mesterkok vælter Danfoss-familiens nye luksushotel med blæret topgastronomi. Intet mindre end seks stjerner er det blevet til for Restaurant Syttende. Jesper Koch er vendt hjem.

Jesper Koch har langt over 20 års erfaring som restauratør og kok på toprestauranter i ind- og udland. Han er i dag kulinarisk direktør på Alsik Hotel, der foruden gourmetrestauranten Syttende råder over to andre restauranter. Jesper har brugt de seneste fire år på at tilrettelægge og forberede åbningen af bl.a. Syttende. Foto: Tobias Nicolai

BRANCHENYT
Læs også