Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Politikere sender biogasindustri i frit fald | Iværksættere vil ryste forsikringsverdenen | Tesla-spekulanter taber over 50 mia. kr.

GODMORGEN

Selvom kalenderen siger uge 2, er det for rigtig mange første uge tilbage på arbejdet efter en lang jule- og nytårsferie. En uge, der blandt andet byder på brexit-forhandlinger og prognoser for verdensøkonomien. Men først er det tid til mandagens første opdatering.

Nyheder

Politikere sender dansk biogasindustri i frit fald

Ved årsskiftet er det slut med statsstøtte til nye biogasanlæg. Politikernes beslutning om at slagte de dyre støtteordninger til nye biogasanlæg kan rive tæppet væk under den blomstrende danske biogasindustri. Drømmen om at gøre Danmarks sorte energiforbrug grønt kræver en massiv omstilling af energisystemet. Her står biogas som en central brik.

Fremtidens energisystem kan få brug for biogas. Her gøres gylletankbilerne rent på biogasanlægget Maabjerg Bioenergy, der er blandt de største i verden. Foto: Joachim Adrian.

Iværksættere vil ryste forsikringsverdenen: 10.000 har allerede valgt Undo

Undo slog salgsdørene op i juni sidste år. På blot halvandet år er den 100 pct. digitale forsikringsudbyder Undo gået fra et gabende tomt kundekartotek til 10.000 fortrinsvis unge kunder. Unge iværksættere udfordrer støvet branche: »Ikke så meget pis og papir. Det synes vi er fair forsikring«, lyder meldingen fra Undos topchef.

Sophie Bohr Grønbæk er adm. direktør i Undo og en af de fire stiftere bag selskabet, der er et 100 pct. digitalt forsikringsselskab. Foto: Gregers Tycho.

Trump: Jeg behøver ikke Kongressens tilladelse til nye angreb. USA's præsident, Donald Trump, afviser, at han behøver at søge godkendelse fra Kongressen til fremtidige angreb mod Iran. End ikke for et »uforholdsmæssigt« angreb. (Ritzau/AFP)

Elbilfirma mangler penge i en fart. Den kinesiske elbilproducent Nio, der har ambitioner om at konkurrere med Tesla, er nu i så alvorlig pengenød, at selskabet har brug for ekstern finansiering for at kunne fortsætte driften.

Tesla-spekulanter taber over 50 mia. kr. På syv måneder har det kostet sammenlagt 8,4 mia. dollars at gå short i Tesla-aktien, det vil sige investere i, at aktie-kursen faldt. Det svarer til cirka 56 mia. kr. (CNN)

Gældsramte Lauritz.com satser på Asien. Det danske online-auktionshus Lauritz.com retter nu for alvor blikket mod det asiatiske marked. Auktionshuset har underskrevet en hensigtserklæring med to kinesiske partnere Ali Auction og Tianrong Investment Group.

Amazon overvejer at åbne butikker i Tyskland. Amazon har allerede butikker i USA og Storbritannien. Nu overvejer selskabet at tilføje Tyskland til listen. (Reuters)

Japan vil have opstramning efter spektakulær flugt. De japanske myndigheder har været stille, siden den tidligere Nissan-chef Carlos Ghosn flygtede fra landet, men nu lover landets justitsminister en grundig undersøgelse af hændelsen. (Reuters)

Daimler tilbagekalder over en halv million Mercedes-biler. Den tyske bilproducent Daimler AG tilbagekalder 744.000 Mercedes-biler i USA. Årsagen er, at glaspladen fra soltaget kan løsrive sig. (Reuters) 

Topchef tjente 837 mio. kr. på et år. Det kan være yderst indbringende at være topchef for en af verdens største techgiganter. Det har det i hvert fald været for Apples topchef, Tim Cook, der i 2019 tjente 125 millioner dollars, der svarer til 837 millioner kroner. (Bloomberg)

Gik du glip af...

Danske Bank og Nordea taber kapløbet om boligejere. Danske Bank og Nordea blev taberne i bankernes kamp om de lukrative boligejere, da de to største konverteringsbølger i historien fandt sted sidste år. Totalkredit er den store vinder på markedet for realkreditudlån.

  • Baggrunden: Målt på realkreditudlånet har Nordea Kredit haft tilbagegang i 33 af landets 98 kommuner i 2019's første tre kvartaler, selv om storbankens samlede udlån til privatkunder er vokset med 4,7 mia. kr. I samme periode har Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, trods stigende boligpriser haft en nedgang i udlånet til privatkunder på 2,6 mia. kr.
  • Hvad siger tallene: Målt i volumen er Totalkredit med en vækst på 49,5 mia. kr. den store vinder. Det svarer til 90 pct. af den samlede udlånsvækst, der har været i år.

  • Årsagen: Der peges bl.a. på, at Nordea og Danske Bank har været ramt af hvidvaskskandaler. Camilla Holm, adm. direktør i Totalkredit, tror, at »flere og flere boligejere har fået øjnene op for, hvad det betyder, at vi er ejet af Forenet Kredit og dermed kan dele noget af vores fremgang med boligejerne.«

Adm. direktør Camilla Holm glæder sig over, at 2019 var et historisk godt år for Totalkredit. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Her er insidernes fortælling om Danmarkshistoriens største medicinalopkøb. Det tog omkring ni måneder at komme i mål med Danmarkshistoriens største opkøb i medicinalindustrien. Kom med bag kulisserne i dramaet, der kommer til at få afgørende betydning for Lundbecks fremtid.

Finans fakta

EU-borgere bruger milliarder på ikke-hjemmelavet mad. Nyligt offentliggjorte tal fra Eurostat viser, at unionens borgere bruger stadig flere penge på bl.a. restaurenter og barer. Irland ligger helt i top.

Dagens profil

For knap fire år siden tog Allan J. Christensen, hvad han kalder sit arbejdslivs største beslutning. Efter 12 år som direktør sagde han farvel til fast høj løn, firmabil og pensionsindbetaling. I stedet begyndte han på livet som selvstændig ledelsesrådgiver i sin konsulentvirksomhed, der fik navnet Cambiamento. Det er italiensk og betyder forandring. Allan J. Christensen, som tirsdag fylder 50 år, brænder for at bringe mennesker og virksomheder videre.

Allan J. Christensen, der er født i Hirtshals og bor i Helsingør, synger i kor og dyrker en passion for fodboldklubberne AaB og Lazio. PR-foto.

Dagens tal

6500

Så manger sager har Københavns Byret modtaget i 2019 fra folk, der er utilfredse med flyselskabernes håndtering af klager over forsinkelser. Det er en klar stigning i forhold til 2018, og tendensen er landsdækkende. Ved retten i Kolding var der i de første ti måneder af 2019 over 700 flere sager end i hele 2018.

Debat

Pernille Vermund: Den blodrøde finanslov gør alle danskere fattigere. Afgifterne på bæreposer og engangsservice tredobles. Prisen på cigaretter og tobak stiger kraftigt fra det nuværende niveau omkring 40 kroner til 60 kroner i 2022. Bevillingerne til grænsekontrollen fjernes. Millioner til kvoteflygtninge afsættes. Arveafgiften på familieejede virksomheder tredobles. Det er bare nogle af de mange negative ting, finansloven indebærer. Faktisk står det så grelt til, at ALLE danskere bliver fattigere af finansloven, lyder meldingen fra Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

Det sker denne uge

Spændinger i Mellemøsten, brexit-forhandlinger og prognoser for verdensøkonomien. Målet om at få en brexit-aftale i hus den 31. januar nærmer sig med hastige skridt for Boris Johnson. I denne uge vil han, sammen med Underhuset, begynde på drøftelser om lovgivningen omkring Brexit. Verdensbankens opdaterede prognoser for verdensøkonomien bliver offentliggjort. Og så holder den tidligere Nissan-chef Carlos Ghosn, der er anklaget for skattesvindel i millionklassen, og som sidste uge flygtede fra sin husarrest i Japan, pressemøde fra Beirut i Libanon. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Kalenderen siger 2020, men vi har hverken robotter til at tage sig af vasketøjet eller hoteller på månen. CNN har gennemgået forskere og andre eksperters forudsigelser af, hvad år 2020 burde have bragt med sig.

BRANCHENYT
Læs også