Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

To store pensionsselskaber får klø | Advokaters it-satsninger flirter med lovgrænser | Huspriserne falder stadig i mange kommuner

Juraprofessor Mads Bryde Andersen understreger, at det er forbudt at udvikle it-løsninger med henblik på salg inden for rammerne af et advokatfirma. Foto: Stine Bidstrup Foto: Stine Bidstrup

GODMORGEN

Velkommen til ugens første morgenbriefing. Vi kigger nærmere på pensionskundernes afkast, sultne advokater og serverer et afsnit af vores nye podcast, der klæder dig på til årets store overenskomstforhandlinger. God fornøjelse.

Nyheder

To af Danmarks største pensionsselskaber får klø

Kunderne i PFA og Industriens Pension er i 2019 gået glip af tusindvis af kroner i afkast på deres pensionsopsparing i forhold til de bedste konkurrenter. Trods rekordafkast ligger begge selskaber langt under gennemsnittet. Særligt for PFA Pension er det problematisk, mener en ekspert. En ny grøn pensionsopsparing har det højeste afkast af alle.

Kunderne i PFA Pension måtte sidste år nøjes med langt mindre pensionsgevinster end kunderne hos flere andre selskaber. Foto: Lars Krabbe

Advokaters it-satsninger flirter med lovgrænser

Flere af de store advokatfirmaer regner med at tjene penge på digitale juridiske ydelser. Men de bevæger sig snublende nær lovens grænser, mener en ekspert. Og de ved det godt selv. Ved at digitalisere de juridiske ydelser fjerner advokaterne formentlig noget af deres eget indtjeningsgrundlag. Men it-branchen og klienterne presser på - og måske kan de selv profitere af det.

Huspriserne falder stadig i mange kommuner. Boligmarkedet er stadig under pres i flere kommuner 10 år efter afslutningen af finanskrisen, viser nye tal. Yderligere fraflytning vil formentlig forstærke den effekt.

Endomondo-investor har fået tandlægekæde på ret køl - nu skal der styr på gældsbjerg. Indtjeningen er genoprettet i Tandlægen.dk, der har hyret Danske Bank - i første omgang til at få styr på kapitalstrukturen. Målet er at sælge kæden.

Firmaer bruger tvivlsomme lerkomfurer i Afrika til at udligne deres klimaaftryk. De skulle hjælpe fattige i Afrika med udledningen, og besparelsen bliver solgt som klimakreditter, blandt andet til Vestas. Men projekterne virker stort set aldrig, viser det sig. (Politiken)

Kristian Jensen overrasket over at miste udvalgsposter og ordførerskab. Det fortæller han efter, at V-ledelsen fratog ham posterne som en realtion på, at V-politikeren uden aftale med Venstre-toppen over for Jyllands-Posten foreslår at samarbejde på tværs med regeringen, De Radikale og De Konservative om en langsigtet økonomisk reformpakke. (Jyllands-Posten)

Boieng har fået nye pletter på sit i forvejen blakkede ry. Allerede i 2016 råbte medarbejdere vagt i gevær internt til hinanden, hvor de blandt andet til hinanden skrev, at flymodellen 737 Max er "designet af klovne". Fredag blev topchefen fyret og tager op mod 520 mio. kr. med sig i lommen. (Bloomberg)

Kina og USA har indvilliget i at genoptage halvårlige forhandlinger. Forhandlingerne, som præsident Donald Trump indstillede i forbindelse med handelskrigen, skal råde bod på økonomiske uenigheder mellem de to lande. Beslutningen udmeldes efter planen officielt onsdag d. 15. januar. (Reuters)

Taiwan har genvalgt demokratifortaleren Tsai Ing-wen som præsident. Det er et sviende nederlag til Kina, som hævder, at Taiwan er en del af sit territorium. Valgsejren giver Tsai Ing-wen mandat til at fortsætte med at kæmpe for landets uafhængighed. (Financial Times)

Risikoen for en recession er blevet mindre - men det har sin pris. Skyerne over verdensøkonomien er ikke længere helt så mørke, vurderer Pimco, der er en af verdens største kapitalforvaltere. Men der er en udfordring.

Elløbehjul-firma forlader byer og fyrer ansatte. Københavnere har længe klaget over, at elektriske løbehjul er overalt i byens gader. Men selvom de kan fremstå populære på det danske marked, er det ikke udelukkende en god forretning for virksomhederne bag. (CNN)

Historien om Skat er historien om en spareøvelse, der gik grueligt galt. Skat koster i dag 40 procent mere, end før Finansministeriets embedsmænd rykkede ind, skar personalet med en tredjedel og skiftede ledelsen ud i effektiviseringens navn. (Politiken)

Podcast

Ender slaget om lønnen i ballade? Der er ringet ind til den traditionsrige stammedans, hvor de krævende lønmodtagere møder de afvisende arbejdsgivere til overenskomstforhandlinger. Forude ligger måneder med masser af bulder og brag. Få overblikket i Finans’ podcast med journalist Martin Flink.

Gik du glip af...

Mærsk-familiens kriseramte tankrederi vil kæmpe sig tilbage. Med en ambitiøs vækstplan, der skal arbejde Maersk Tankers tilbage mod fordums storhed, stiler selskabet efter at lade sin flåde vokse markant i løbet af de næste få år.

  • Tallene: Maersk Tankers opererer i øjeblikket omkring 200 skibe, men vil i løbet af de kommende år skaffe op imod 100 skibe yderligere gennem partnere. »Vi har engang haft 300 skibe. Der skal vi op igen,« siger adm. direktør Christian M. Ingerslev.
  • Perspektiverne: Det intense konkurrencepres i markedet har været med til at slå profitten i Maersk Tankers omkuld flere år i træk. Men stordriftsfordelene betyder, at der er flere penge i at operere store flåder af skibe.
  • Topchefen: Der er markant færre ansatte. Og kanaludsigten er skiftet ud med rå fabrikslokaler på Amager. Vi har talt med adm. direktør Christian M. Ingerslev om fortiden og fremtiden. »Vi har måttet lære at stå på egne ben.«

Efter en stribe hårde år satser Mærsk-familiens tankrederi stort. PR-foto.

Indsigt

Ved første øjekast lød Taojiji som et succesfuldt erhvervseventyr. Platformen blev lanceret for få år siden i Kina som en online shoppingportal for hverdagens indkøbsvarer. Det lignede en kometsucces. Så gik platformen fallit med et brag. Finans’ korrespondent i Tokyo, Thomas Høy Davidsen, fortæller historien om Kinas tech-sektor, der tager første skridt mod sin adskillelse fra USA. Det vil koste enorme summer for en i forvejen presset industri.

Finans fakta

Danmark er på 2. pladsen, når det handler om strejker. At nedlægge arbejdet er bestemt ikke et fremmed middel for danske arbejdere. Ifølge en ny rapport indtager Danmark en andenplads blandt udvalgte OECD-lande. Frankrig topper listen.

Dagens profil

Michael Juul Eriksen er blevet en af de bedst kendte forsvarsadvokater i landet på at forsvare blandt andre rockere, bandemedlemmer og Nicklas Bendtner. Blandt kolleger i branchen har der i mange år været et væddemål om, hvor længe han kan fortsætte et liv med arbejdsdage, der ofte når op på 17 timer. Men advokaten har travlt som aldrig før, og han holder af at citere skuespilleren Steve McQueen fra filmen "Papillon": »Hey you bastards, I’m still here.«

Alle har ret til et forsvar, mener Michael Juul Eriksen, som dog afholder sig fra sædelighedssager. Han ville ikke kunne mobilisere samme ildhu som i andre sager, slår han fast. Foto: Jan Dagø

Dagens tal

31

Monopolkunder betaler størstedelen af regningen, når elbranchen kæmper imod opsplitning. Faktisk skal monopolkunderne i netop elnet-selskaberne i 2020 betale 31,2 mio. kr. af de samlede kontingentbetalinger til Dansk Energi. Det svarer til over halvdelen.

Debat

2020 tegner til at blive endnu et år i Trumps tegn. Lad os bare med det samme slå det fast: 2020 tegner ikke til at blive noget økonomisk jubelår, mener Nordeas cheføkonom Helge Pedersen. At det nye år til gengæld bliver særdeles spændende, er hævet over enhver tvivl. Eufori eller dysfori? Døm selv.

Det sker i denne uge

Regnskabsæsonens blide bølger begynder så småt at skylle ind over kalenderen. Mange store amerikanske virksomheder kommer med årsregnskaber. Herhjemme aflægger kriseramte Bang & Olufsen halvårsregnskab. Her er ugens fikspunkter i nyhedsstrømmen.

PS...

På overfladen ser lærebøgerne i to forskellige amerikanske stater næsten ens ud. Men politisk splittelse i amerikanske stater afspejler sig direkte i lærebøgerne, hvis indhold er blevet redigeret til at reflektere staternes standpunkt. The New York Times har analyseret otte lærebøger af samme forfattere og udgivere i to forskellige stater. (New York Times)

BRANCHENYT
Læs også