Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Mærsk-topchef går i rette med Vestager | Amerikansk økonomi i farezonen | Podcast: En joker danser på aktiemarkedet i 2020

Danske virksomheder og resten af verden skal forberede sig på faldende vækst i USA, hvor præsident Trump i år skal kæmpe for at genvinde magten ved valget til november. Foto: AP/Patrick Semansky

GODMORGEN

Topdirektøren på Esplanaden er efter kommissæren i Bruxelles. Margrethe Vestager og EU’s industripolitik bidrager indirekte til, at kinesiske mastodonter kan udkonkurrere europæiske virksomheder, siger Søren Skou i et interview til Finans - der også kan byde på indsigt om amerikansk økonomi, podcast om aktiemarkederne og et portræt af manden, der er professionelt paranoid. God fornøjelse.

Nyheder

Mærsk-topchef går i rette med Margrethe Vestager

EU’s industripolitik bidrager indirekte til, at kinesiske mastodonter kan udkonkurrere europæiske virksomheder, mener Mærsk-topchef Søren Skou. Samtidig fortæller Mærsk-chefen, at selskabet efter over tre års tilløb er parat til for alvor at investere i at udbygge sin logistikforretning på land. Men Søren Skou er ude i et kontroversielt ærinde, mener virksomhedsredaktør Søren Linding.
 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Amerikansk økonomi i farezonen: Flere risici lurer under overfladen

Danske virksomheder og resten af verden skal forberede sig på faldende vækst i USA og måske endda en recession. USA's økonomi står i en sårbar situation, advarer flere økonomer. Cheføkonom i Deutsche Bank, Torsten Sløk, har været meget optimistisk på amerikansk økonomi, men nu har han lavet, hvad han kalder »et regimeskifte«.

Snakkeklubben er lukket. Nu skal der handles. Verden befinder sig i en eksistentiel krise, og den skal 3.000 erhvervsledere og politikere finde konkrete løsninger på i Davos. Journalist Keld Louie Pedersen varmer op til årets topmøde i den schweiziske alpeby.

Klimakamp udløser milliardregning fra EU. Kommissionen vil hæve EU-budgettet med mere end 50 mia. kr. for at finansiere ny grøn fond. Dele af Danmark kan også få del i pengene.

Rapport: Svag kontrol åbner for svindel i Skatteministeriet. Den hullede kontrol i Skatteministeriet kobles direkte til svagheder, der muliggjorde Britta Nielsens svindel. (Berlingske)

Politisk kovending letter vejen mod overenskomstaftale. Regeringen får alligevel flertal for et omstridt lovforslag mod social dumping, og dermed er en stor knast ryddet af vejen ved forårets forhandlinger.

B&O skal have et lykkebringende andet halvår for at nå årets mål. Der må ikke være meget slinger i valsen, hvis selskabet skal undgå endnu en nedjustering. Få overblikket her.

Her er det knald eller fald i 2020 på emerging markets. Vækstmarkederne haltede efter resten af verden på afkast i 2019, og flere regioner ser ud til at gå mod lavere vækst i år. Men der er flere hot spots at holde øje med.

Minister: Det ligner frygtet direktiv om mindsteløn. Regeringen har forsøgt at forhindre, at EU-Kommissionen fremsætter et direktiv om mindsteløn, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkender nu, at de dokumenter, der er offentliggjort i forbindelse med høringsprocessen, ikke er som ønsket. Tidligere har EU-kommissær Nicolas Schmit også fortalt Finans, at han vil sætte grænser for eksport af dagpenge.

Norsk spekulant tabte milliarder på væddemål - nu er han tilbage. Einar Aas tabte størstedelen af sin formue på et væddemål på risikable handler med elpriser. Men nu er han tilbage på elmarkedet. Denne gang som analytiker.

Karnov hvæsser de digitale klør med særlig investering. Den juridiske dataspecialist Karnov investerer millioner i it-startup-virksomheden Ante. Sammen vil de lave en juridisk søgetjeneste, og samarbejdet er seneste skud i krigen om det lukrative marked for juridiske databaser.

Podcast

En joker danser på aktiemarkedet i 2020. Alverdens aktier kastede fuldfede afkast af sig i 2019 - trods trusler om handelskrig, uro i Mellemøsten og usikkerhed om amerikansk økonomi. Men kan det fortsætte i 2020? Økonomiredaktør Bo Nielsen er i studiet med vært Lone Andersen.

Og fik du hørt podcasten i går? Lyt med her: Pakkerne fra netshopping er detailhandlens nye lokkemad.

Gik du glip af...

Allerede før han tog flugten, var skandalen om Carlos Ghosn en Hollywood-thriller værdig. Centralt står den faldne Nissan og Renault-topchefs kamp mod de japanske myndigheder, og vores korrespondent Thomas Høy Davidsen følger begivenhederne tæt.

Dramaet om Carlos Ghosn fortsætter. Foto: Kazuhiro NOGI / AFP.

Indsigt

»Mit job er at være professionelt paranoid«. Sådan fortæller Morten Dichmann. For truslen om cyberangreb mod dansk luftfart er meget høj, og han står i spidsen for at beskytte datasikkerheden i Københavns Lufthavn: Et kapløb mod mere og mere avancerede og professionelle cyberkriminelle.

Finans fakta

Insolvente firmaer pibler frem - også i Danmark. Andelen firmaer, der ikke kan betale deres regninger, er på fremtog globalt. Det samme billede ser ud til at gentage sig i 2020, ifølge en rapport fra verdens største forsikringsselskab.

Dagens profil

»Jeg troede oprigtigt på, at det var muligt at redde Fionia Bank, da jeg tiltrådte«. Han kan bryste sig af at have stået i spidsen for en af landets største banker. Om end det kun blev til få dage på posten.Mød Jørgen Bast, der fredag fylder 70 år.

Dagens tal

500

En ny mand er sat i spidsen for arbejdet med at investere 800.000 kunders pensionsmidler i Danica Pension. Godt fire år efter, at Poul Kobberup blev headhuntet fra konkurrenten PFA, bliver han nu overordnet investeringsdirektør for Danica Pension - med ansvaret for investeringer for ca. 500 mia. kr.

Poul Kobberup er blevet forfremmet til investeringsdirektør for Danica Pension. Foto: Danica.

Børs

Tilbagegang på Wall Street efter rekorder. Det brede S&P 500-indeks skrumpede 0,2 pct. Det samme gjorde teknologiaktierne på Nasdaq. Dow Jones gik omvendt en smule op med 0,1 pct. De amerikanske aktier bakkede dermed samlet set en smule fra mandagens rekordniveauer på uro omkring handelskrigen mellem Kina og USA. Der er blandt andet forlydender om, at der ikke er lagt op til yderligere reduktioner i tolden på kinesiske varer de kommende ti måneder.

Debat

Er 200 mia. kr. et problem for dansk økonomi? Man skal være forsigtig med at udråbe overskuddet på betalingsbalancen som en stor ubalance i dansk økonomi, mener Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Det sker i dag

  • Erhverv: Ingredienskoncernen Chr. Hansen kommer med regnskab for 1. kvartal. I USA kommer Bank of America samt kapitalforvalterne Blackrock og Goldman Sachs alle med regnskab for 2019.
  • Økonomi: Tal fra Danmarks Statistik for producent- og importprisindeks for varer, dec.
  • Politik: Den første fase af en handelsaftale mellem USA og Kina underskrives i dag i Det Hvide Hus.
  • Øvrigt: Finansforbundet holder deres årlige nytårskur.

PS...

Du har endelig råd til en 3-værelses med havudsigt! Altså hvis du flytter til Lolland. »Life is bitter.« Sådan lyder en Fernet Branca-reklame, man har kunnet ses rundt om i København - og det har stødt lollikker på manchetterne.

BRANCHENYT
Læs også