Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Iværksættere har fundet en ny måde at udnytte solens varme på | Investorer fravælger danske aktier trods historisk optur | Sure kunder spændte ben for Mærsks topchef

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Iværksættere har fundet en ny måde at udnytte solens varme

Et lille Hørsholm-firma har opfundet en meget billig måde at udnytte solens varme på, og første anlæg i stor skala leverer nu varme til danske fjernvarmekunder. »Vi kan lave varme billigere end nogen anden,« siger stifteren. Kort fortalt har Heliac opfundet en særlig plastfilm, der fungerer som et brændeglas og kan erstatte de dyre spejle, som sidder på traditionelle solcelleanlæg. Det hele startede faktisk med, at man prøvede at få yoghurt lettere ud af kartonen.

Stifter og direktør Henrik Pranov (tv.) og salgsdirektør Jakob Jensen demonstrerer den særlige linse, som er kernen i Heliacs opfindelse. Foto: Stine Bidstrup. 

Investorer fravælger danske aktier trods historisk optur

Mange investorer missede med vilje opturen i danske aktier sidste år. Salget af beviser i investeringsforeninger, der specialiserer sig i danske aktier, oversteg antallet af køb hver eneste måned bortset fra april, viser tal fra Finans Danmark.

Festen er forbi for Chr. Hansen. Ingredienskoncernen Chr. Hansen er ramt af modvind på flere markeder. I Kina får stigende fødevarepriser og handelskrig forbrugerne til at spænde livremmen ind. Og i USA og Europa fravælger især de unge forbrugere mejeriprodukter.

Cheføkonomer: Alvorlig risiko for mere social uro i 2020. Lavindkomstgrupper vil blive hårdere ramt af den fjerde industrielle revolution og indsatsen mod klimaforandringer, og det kan få flere til at gå til modstand, mener et panel af verdens førende cheføkonomer.

Chefstrateg om handelsaftalen: »Vi skal ikke gøre os nogen forestillinger om, at det er overstået«. USA og Kina skrev i aftes under på en fase 1-handelsaftale ved en ceremoni i Det Hvide Hus. Parterne mangler dog fortsat at finde fælles fodslag i den helt store knast i handelskonflikten. Og den knast bliver sandsynligvis genstand for mange fremtidige slagsmål, mener Danske Banks chefstrateg Henrik Drusebjerg.

Novo Nordisk når ny all time-high. Aktiekursen i Novo Nordisk nåede onsdag det højeste niveau nogensinde efter et muligt gennembrud inden for demens.

Tesla nærmer sig 100 mia. dollars i markedsværdi. Elbilproducenten nærmer sig en markedsværdi på 100 mia. dollars. Kursfremgangen sikrer, at stifter Elon Musk nu er tæt på at kunne høste første del af en incitamentspakke på 50 mia. dollars frem mod 2028. (Financial Times)

Syv demokrater skal føre rigsretssag mod Trump. Formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff, skal stå i spidsen for en gruppe, som skal lede rigsretssagen mod præsident Donald Trump.

Nykredit opjusterer forventningerne. Få uger inden Nykredit præsenterer sit årsregnskab for 2019, opjusterede finanskoncernen onsdag forventningerne til årets resultat før skat med 450 mio. kr.

Vestjysk Bank indfører negative renter for indlån. Som konsekvens af det historisk lave renteniveau har flere danske banker indført negative indlånsrenter for privatkunder. Det får Vestjysk Bank til at følge trop. (Ritzau Finans)

G4S på pinebænken - danske pensionskasser genovervejer investering. Flere danske pensionskasser genovervejer deres investering i sikringsgiganten G4S, som den norske oliefond har sortlistet af menneskerettighedshensyn. (Børsen)

Gik du glip af...

Her på Finans laver vi næsten hver dag små podcasts om aktuelle nyheder, hvor vores fagjournalister forsøger at sætte lidt perspektiv på sagen. Vi har haft flere interessante emner oppe at vende i denne uge:

  • En joker danser på aktiemarkedet i 2020. Stik imod alle forventninger bragede aktierne op i 2019, og der er en joker, der fortsat kan løfte markedet i 2020. Men skru ned for forventningerne, advarer økonomiredaktør Bo Nielsen.
  • Pakker er detailhandlens nye lokkemad. Forbrugernes krav om bekvemmelighed presser detailhandlen ud i hundedyre investeringer i onlinehandel. Bagtanken er at lokke os ned i den fysiske butik og købe endnu mere, forklarer journalist Jesper Olesen.
  • Ender slaget om lønnen i ballade? Der er ringet ind til den traditionsrige stammedans, hvor de krævende lønmodtagere møder de afvisende arbejdsgivere til overenskomstforhandlinger. Forude ligger måneder med masser af bulder og brag, forudser journalist Martin Flink.

Indsigt

Sure kunder spændte ben for Mærsks topchef – så undersøgte han hvorfor. A.P. Møller-Mærsk har skullet arbejde benhårdt for at overbevise utilfredse kunder om, at koncernens storstilede strategi var en god idé. Det har medført ubehagelige overraskelser, fortæller topchef Søren Skou.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Her er Nordens største lufthavne. Københavns Lufthavn er størst i Norden. Billund vokser mest, og islandsk lufthavn har det største dyk. Se listen her.

Dagens tal

360

Dyre huse bliver solgt i hobetal. I 2019 blev mere end 360 boliger solgt for 10 millioner kroner eller mere. For fem år siden blev der 'kun' handlet 178 huse i samme prisklasse, hvilket altså betyder, at antallet af de ekstremt dyre handler er mere en fordoblet på bare fem år.

Børs

Beskeden aktiefremgang efter delvis underskrevet handelsaftale. Det brede S&P 500-indeks endte i aftes ved lukketid med at have vokset 0,2 pct., mens teknologitunge Nasdaq steg 0,1 pct., og det smalle Dow Jones gik frem med 0,3 pct. Den første del af handelsaftalen mellem USA og Kina blev endelig underskrevet, og da aftalens indhold blev lagt frem for offentligheden, tog investorerne toppen af stigningerne, inden de til sidst atter kom lidt igen.

Debat

Klimavenlig luftfart eller en ferie i Thailand? Få steder bliver den pris, du som forbruger kommer til at betale for den grønne omstilling, tydeligere end i luftfartsindustrien, skriver chefredaktør Steen Rosenbak. Vores chefredaktør uddyber også sin pointe i denne podcast.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Det sker i dag

  • Erhverv: Metal- og mineselskabet Rio Tinto kommer med årsregnskab. I USA kommer der årsregnskaber fra BNY Mellon og Morgan Stanley.
  • Erhverv: De studerende på landets erhvervsuddannelser konkurrerer ved DM i Skills.
  • Politik: Justitsminister Nick Hækkerup er i åbent samråd om teledata-sagen.
  • Udland: De tyske inflationstal for december udkommer.

PS...

Apple forsvarer kryptering af morddømts iPhone. Apple forbereder sig på en juridisk kamp mod det amerikanske justitsministerium for at forsvare krypteringen af selskabets iPhone, der blev brugt af en mand, som stod bag en skudepisode i december.

Formel 1-teams regnskab afsløret. Det er ikke småpenge, der skal til for at bruge en Formel 1-bil som reklamesøjle. Det afslører Toro Rossos regnskab for året 2018. Toro Rosso er ejet af Red Bull, og ifølge regnskabet har læskedrikfirmaet måtte overføre 600 mio. kr. for at få budgettet til at gå i nul.

Det er ikke billigt at få en reklame på siden af en Formel 1-bil. Foto: Jan Sommer/Ritzau Scanpix.

BRANCHENYT
Læs også