Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Postnord beskyldes for at misinformere i højspændt sag | Jesper Berg drømmer om et kontroversielt redskab til at bekæmpe hvidvask | Danish Crowns eksport til Kina eksploderer

På topchef Jais Valeurs kontor i Slagterigiganten Danish Crown står en fisk. Den skal bringe held. Og det går da også virkelig godt for selskabet eksport for tiden. Foto: Joachim Ladefoged

GODMORGEN

Hvidvask, Postnord, bedrageri, yoghurt, bøger, bedrageri, Tesla og en skarp virksomhedsredaktør, der tager de danske bankers sundhedstilstand under lup. Vi har det hele i dagens morgenbriefing. God fornøjelse.

Nyheder

Postnord beskyldes for at misinformere i højspændt sag

Da en række anonyme anklager i december ramte Postnord, blev de pure afvist fra ende til anden af den svensk-danske postkoncern. Anklagerne kom fra en »forsmået, afskediget medarbejder (…) uden indsigt i de faktiske forhold«, forklarede Postnord til Folketinget. Men nu viser det sig, at der er et element af sandhed i mindst én af påstandene. Det afføder skarpe reaktioner fra flere politikere. Deloitte har fået op til fire uger til at tjekke beskyldningerne mod Postnord i et anonymt brev sendt til transportministeren i december. Finans har undersøgt en af dem.

Nye oplysninger får flere politikere til at kritisere Postnord, som lige før jul blankt afviste alle påstande fremført i et anonymt brev. Foto: Arkiv.

Jesper Berg drømmer om et kontroversielt redskab til at bekæmpe hvidvask

Finanstilsynet har ikke været god nok til hvidvasktilsyn, erkender direktør Jesper Berg. Nu arbejder han og hans folk målrettet på at få den danske hvidvaskbekæmpelse på niveau med de bedste i Europa. Direktøren drømmer om et fælles kunderegister for at komme hvidvask til livs.

Kina fremviser den sløjeste økonomiske vækst siden 1990. Kinas bruttonationalprodukt (bnp) voksede med 6,1 pct. i 2019, og det skyldes en lav efterspørgsel hjemme samt en handelskonflikt med USA.

Realdania politianmelder medarbejder for bedrageri. Realdania By & Byg, der er et datterselskab til byggefonden Realdania, har bortvist og politianmeldt en medarbejder på baggrund af mistanke om dokumentfalsk og bedrageri.

Danish Crowns eksport til Kina eksploderer. Et historisk eksportboom får pengene til at strømme ind i kassen hos slagterikoncernen Danish Crown. Fra næste uge hæves svinenoteringen til landmændene til et niveau, der ikke er set siden sommeren 1997. Selskabet har et historisk forspring til konkurrenterne.

Regeringen udskyder beslutning om nyt olieeventyr i Nordsøen. Klima- og energiminister Dan Jørgensen forhaler nu beslutningen om, hvorvidt den planlagte søgning efter og udvinding af olie i Nordsøen skal droppes eller ej. (Berlingske)

Efterforskning af Danske Bank vokser. De estiske myndigheder har udvidet efterforskningen af potentiel hvidvask gennem Danske Banks estiske filial. Oprindeligt efterforskede myndighederne to sager, hvor pengestrømmene havde en værdi af 2,2 mia. kr. Nu er tallet vokset til over 13 mia. kr. (Berlingske)

Tvillingepar sælger ure for millioner. Tvillingerne Kasper og Mikkel Dissing har på få år opbygget den populære netbutik Ditur.dk, der sælger ure for millioner. Nu får de to kendte erhvervsfolk, serieiværksætteren Jesper Buch og Coolshop-medstifter Jacob Risgaard, med på rejsen.

Minister vil være rollemodel: Vækker opsigt med to ugers barsel. En japansk miljøminister går imod kutymen og har meddelt til offentligheden, at han tager to ugers barsel.

Spekulanter kan løfte Tesla. Spekulanter, som har satset på en børsnedtur for Tesla, kan ende med at give aktien endnu mere luft under vingerne, mener analysechef. (E24.no)

Gik du glip af...

Danske Banks topchef opfordrede folket til at sende ham mails. Så det gjorde vi i et halvt år. Svære beslutninger. Nye strategier. Kærligheden til fodbold. Hadet til havearbejde. Talking Heads. Siden i sommer har Danmarks mest pressede bankdirektør, Chris Vogelzang, delt ud af sig selv i en brevveksling med journalist René Deichgræber, som vi bragte på Finans i juledagene.

Danske Banks topchef Chris Vogelzang opfordrede danskerne til at skrive til ham. Vi tog ham på ordet.

Finans fakta

Vi elsker bøger. Sammen med blandt andet Japan og Kina er Danmark et af de lande i verden med flest nye bogudgivelser per indbygger.

Indsigt

Det begyndte med yoghurt. Henrik Pranov arbejdede med plastteknologier i sin virksomhed InMold og indgik tilbage i 2010 et samarbejde med Arla. Her ville man nemlig gerne have en helt glat overflade til indersiden af yoghurtkartonerne, så al yoghurten kom med ud. Det stod dog hurtigt klart, at materialet også kunne bruges til at lave store linser i plast. Det blev startskuddet til et solvarme-eventyr, der kan blive rigtig stort.

Det første store solanlæg står på Møn, hvor det leverer fjernvarme til energiselskabet E.ON's kunder. Foto: Gideon Caringal.

Dagens profil

Han ligger midt på listen over Danmarks rigeste. Jens Poulsen etablerede for snart 20 år siden sin egen virksomhed DK Company, der er blevet en af Danmarks største modekoncerner. Han er kendt for at turde gå egne veje. »Som erhvervsleder må der være mod til også at slå hjernen fra og mærke efter,« siger Jens Poulsen.

Jens Poulsen er chef for DK Company, som rummer over 20 tøjmærker. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

3.300

En tvist om en halv hotelstjerne betyder nu, at en dansk turist kan se frem til at få 3.300 kr. retur for den rejsepakke til Tenerife, som turisten havde købt gennem et rejsebureau. Hotellet havde kun 3,5 stjerner og var ikke det 4-stjernede hotel, som hun var blevet lovet.

Børs

Indeksrekorder på Wall Street. Det brede S&P 500-indeks steg i aftes med 0,8 pct. til lukkerekord i 3316,93. Nasdaq med teknologiselskaberne steg med hele 1,1 pct. Endelig vandt Dow Jones frem med 0,9 pct. Begge indeks leverede dermed nye lukkerekorder. Positivt regnskabsnyt og et solidt detailsalg løftede stemningen.

Debat

Danske Bank gør kun, hvad andre banker snart tvinges til. Det er oplagt, at det er Danske Bank, der først skærer dramatisk i antallet af medarbejdere for at sikre indtjeningen. Det skyldes ikke mindst, at det netop er Danmarks største bank, der tøver med at sende de negative renter videre til kunderne, skriver virksomhedsredaktør Søren Linding.

Søren Linding, virksomhedsredaktør.

Det sker i dag

  • Økonomi: Finans Danmark kommer med tal på udlån til boligejere i fjerde kvartal.
  • Politik: Der er møde i Folketingets Europaudvalg, hvor bl.a. de kommende rådsmøder for udenrigsanliggender, økonomi og finans skal debatteres.

PS...

4.600 danskere skiftede fornavn i 2019. Det er især kvinder, som har følt behov for en navneforandring. Ud af de 4.600 skift i fornavn stod kvinderne for to ud af tre. Primært personer i 20'erne skifter navn.

BRANCHENYT
Læs også