Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dansk solkomet henter trecifret millionbeløb | Danfoss-formand har jagtet opkøb i 30 år | Ejer nu 500 fly - og tjener over 3 mio. kr. om dagen

GODMORGEN

Årsregnskaberne er begyndt at dryppe. I dag er det Novozymes og Topdanmark. Derudover holder Den Europæiske Centralbank rentemøde, men først er det tid til dagens første nyhedsopdatering.

Nyheder

Investorer skyder stort beløb i dansk solkomet

Den fremstormende solparkudvikler Better Energy får en millionindsprøjtning, der skal accelerere væksten. Kapitalfonden Omnes fra Frankrig skyder knap 225 mio. kr. i det danske firma, som bygger solparker til kunder som Google og Bestseller. Investeringen værdiansætter ifølge Finans' oplysninger Better Energy til omkring én mia. kr. og gør det muligt at transformere firmaet til en slags mini-Ørsted, der i fremtiden kan ende på børsen som sin storebror.

Direktør Rasmus Lildholdt Kjær i spidsen for Better Energy laver solcelleparker og har fået en stor investering, der værdiansætter selskabet til plus 1 mia. kr. Foto: Gregers Tycho.

Danfoss-formand har jagtet opkøb i 30 år

Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen har flere gange - forgæves - forsøgt at købe en amerikansk konkurrent. Nu er drømmen endelig blevet til virkelighed. Tirsdag blev det offentliggjort, at Danfoss køber hydraulik-divisionen i amerikanske Eaton for 23 mia. kr. Og selvom både topchef og formand er enige om, at det er  scoop, så erkender Jørgen Mads Clausen også, at »det er dristigt træk«.

Nordic Aviation Capital ejer nu 500 fly - og tjener rekordmange penge. Den hæsblæsende vækst fortsætter i Nordic Aviation Capital, som netop har modtaget sit fly nummer 500 og fremlagt imponerende regnskabstal.

For tredje gang smider PKA millioner i en fond med mikrolån hos Maj Invest, der skal hjælpe i nogle af verdens fattigste lande. Investeringen lyder indledningsvis på 200 mio. kr., men vil stige til omtrent 330 mio. kr., når flere investorer slutter sig til fonden. Fonden investerer i lokale banker i Latinamerika, Afrika og Asien, der yder lån til fattige, så der kan startes små virksomheder eller landbrug. (Ritzau Finans)

Donald Trump overrasker og inviterer WTO-chefen til Det Hvide Hus. Fra at ville trække sig fra WTO er USA nu indstillet på dialog, der kan føre til reformer af organisationen og få handelsdomstolen til at fungere igen. Keld Louie Pedersen, Finans' udendte medarbejder, rapporterer fra Davos.

Bagmandspolitiets chef er renset, men vender ikke tilbage i jobbet. Bagmandspolitiet fortsætter indtil videre med den midlertidige chef, Kirsten Dyrman, efter at den tidligere chef, Morten Niels Jakobsen, ellers er blevet renset for mistanker om brud på tavshedspligten. Læs også portrættet om manden, der missede Britta-svindel og blev sammenlignet med nordkoreansk diktator - og nu er fortid i bagmandspolitiet.

Sådan skal bankerne overvåge kunderne. Bankerne skal opbevare alle fortrolige oplysninger om os i mindst fem år - også hvis vi skifter bank. Det understreger Finanstilsynet i en såkaldt Quickguide, der er udsendt onsdag. Guiden med andre retningslinjer kommer efter en periode, hvor Finanstilsynet regelmæssigt har konstateret svigt i bankernes kontrol af hvidvask.

121 rigmænd til regeringer: Indfør formueskat. Regeringer verden over skal hæve skatterne for den rigeste 1 pct. af befolkningen. Sådan lyder opråbet fra 119 dollarmillionærer og to dollarmilliardærer fra otte forskellige lande. (Børsen)

Gik du glip af...

Ny ejendomsmægler vil sælge boliger for en fast pris på 12.500 kr. Danskerne kan nu sælge deres bolig på en helt ny og langt billigere måde. Ejendomsmægleren Estaldo er gået i luften med et nyt koncept, hvor den faste pris for et boligsalg er reduceret til 12.500 kr. inklusive markedsføring og fotografering af boligen.

  • Hvordan kan det gøres så meget billigere end andre? Ejendomsmægleren vil sælge din bolig uden på noget tidspunkt fysisk at have set den. Selskabets ejendomsmægler står som hos alle andre ejendomsmæglere for papirarbejdet og det juridiske, mens sælgeren selv står for fremvisningen.
  • Hvordan kan mægleren sætte en pris? Estaldo vil udelukkende vurdere prisen ud fra tilgængeligt materiale, såsom beliggenhed, ejendomspriser og handler i området, alder og tilstandsrapport på huset, samt evt. billeder.
  • Er der et marked? Det er svært at sige, men tidspunktet for lancering af ny mæglervirksomhed virker fornuftig. Nye tal viser, at boligmarkedet lige nu er brandvarmt med det højeste antal salg siden 2007.

Ejendomsmæglerkæden Estaldo vil sælge din bolig for 12.500 kr., uanset hvor i landet du bor. I spidsen for selskabet står Jakob Neua Nørgaard. Foto: Mads Frost.

Topmøde i Davos

Manglende politisk handling får klimaaktivister og miljøorganisationer til at lægge maksimalt pres på den finansielle sektor. Det gælder også til World Economic Forums årsmøde i Davos, hvor bl.a. svenske Greta Thunberg har talt. Og noget tyder på, at det virker. Bankerne vil nemlig ikke sidde med sorteper, rapporterer Finans' globale korrespondent, Keld Louie-Pedersen, fra Davos.

Finans fakta

Derfor kan du ikke stole på din pensionsprognose. Det er som at spille lotto, når man skal forudsige, hvor stor en pension man ender med at få, når det bliver aktuelt. Efter 10 års optur på aktiemarkederne vil de fleste have lagt mange penge på deres pensionsopsparinger, men at det kan gå den anden vej endnu hurtigere, var finanskrisen et godt eksempel på. Derfor er det nødvendigt med en form for prognose for at gætte, hvor stor ens pension vil være.

Dagens profil

Modebranchen præges ofte af op- og nedture for designere, deres kollektioner og virksomheder. Den konstatering kan Rikke Baumgarten skrive under på. Gennem mere end 20 år har hun været en del af dansk mode med et selskab, der fortsat markerer sig – og de seneste mange år med opture. I dag fylder hun 50 år.

Rikke Baumgarten har i 21 år været del af modeselskabet Baum und Pferdgarten. Foto: Gregers Tycho. 

Dagens tal

8474

Så mange virksomheder endte i konkurs i 2019. Lyder det af mange, er det også sandt. Faktisk er antallet en fordobling på bare fire år. Det bekymrer Danske Revisorer, der mener, det er fouroligende. Særligt fordi antallet af aktive firmaer, der gik konkurs i i fjerde kvartal, var det højeste siden 2010. 

Børs

Fremgang endte med stilstand for aktiemarkedet i USA. Det brede S&P 500-indeks steg yderst marginalt, mens Dow Jones faldt en anelse. Teknologitunge Nasdaq sluttede med et plus på 0,1 pct. De amerikanske aktier indledte ugen med kursfald på grund af frygt for udbruddet og spredelsen af sygdommen i forbindelse med coronavirusset i Kina. Onsdag vendte aktiepilen imidlertid opad, da investorernes frygt gled i baggrunden, og it-aktierne vandt frem.

Debat

Indenfor de næste 10 år skal vi ikke bare reducere vores CO2-udslip med 70 pct. Der vil også blive født 1,2 milliarder flere mennesker, så verden når op på 8,5 milliarder i 2030, hvoraf 70 pct. vil bo i byerne. Vi står med andre ord på verdensplan med nogle store udfordringer, som i den grad skal tages alvorligt. Omvendt kan det også vise sig at være en ny mulighed for Danmark, skriver direktøren for IT-Branchen, Natasha Friis Saxberg.

Det sker i dag

  • Erhverv: Novozymes, årsregnskab.
  • Erhverv: Topdanmark, årsregnskab.
  • Økonomi: Rentemøde i den Europæiske Centralbank.
  • Økonomi: Transparency International offentliggør i dag sin årlige måling af korruptionsniveauet i Danmark.
  • Økonomi: Forbrugertilliden i Danmark for januar offentliggøres.
  • Øvrigt: DR Medieforskning kommer med deres årlige rapport om medieudviklingen i Danmark.
  • Øvrigt: Kronprins Frederik uddeler i dag Industriens Fonds Iværksætterpris 2019.

PS...

Få dit afdøde kæledyr kremeret og hældt i en urne, eller få asken smeltet ind i et halssmykke eller et par øreringe. Det lyder måske underligt for nogle, men sådan vælger flere at gøre, når deres elskede kæledyr går bort. En driftig østjysk forretningsmand, Knud Ribergaard, har ligefrem gjort kremering af kæledyr til sin levevej - så driftig, at han nu er blevet millionær på det.

BRANCHENYT
Læs også