Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Bagmandspolitiets indsats mod hvidvask møder hård kritik | Fagbevægelsens bagland afliver frygt for storkonflikt | Stort græsk comeback

GODMORGEN

Vi er klar med dagens første nyhedsoverblik, der bl.a. kigger nærmere på kampen mod hvidvask, en boligfest i provinsen - og "Sorte Knud". God læselyst.

Nyheder

Bagmandspolitiets indsats mod hvidvask møder hård kritik

Der er ifølge Finans' oplysninger skarp kritik af bagmandspolitiet i en ny rapport fra Rigsrevisionen, der offentliggøres fredag. Bankdirektør Bjarne Larsen fra Sydbank er enig i kritikken. Han er frustreret over, at kriminelle slipper afsted med ulovligheder, fordi myndighedernes bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering lider under alvorlige mangler. Som direktionsmedlem i en af landets største banker har han på nærmeste hold fulgt med i, hvordan bankerne har skruet massivt op for indsatsen mod hvidvask, mens bagmandspolitiet og Finanstilsynet i hans optik ikke tilnærmelsesvist har fulgt med.

Bagmandspolitiet får ifølge Finans' oplysninger hård kritik fra Rigsrevisionen for sin indsats mod hvidvask og terrorfinansiering. Her rigsrevisor Lone Strøm. Foto: Nicolai Lorenzen.

Fagbevægelsens bagland afliver frygt for storkonflikt

Mens dele af fagbevægelsen er klar til at tage en konflikt, hvis ikke der kommer mindst 30 kr. oven i mindstelønnen, så forventer et markant flertal, at de kommende overenskomstforhandlinger ender med et fredeligt ja til aftalerne. I en rundspørge, som Finans har foretaget, hælder 67 pct. til, at urafstemningen i april ender med et ja. Kun 3 pct. tror, det bliver et nej. Samtidig spås et lønkrav fra 3F om 30 kr. mere i timen ringe chancer.

Verden står foran en eksplosiv vækst i sundhedsudgifterne. Sundhed er et af de oversete emner på årsmødet i World Economic Forum i Davos, da stort set al interessen har været koncentreret om klimaforandringer og verdensmål for bæredygtig udvikling. I mange lande vil væksten i sundhedsudgifterne frem til 2040 stige væsentligt mere end den økonomiske vækst.

Salling og Wupti taber million-slagsmål. Salling Group og Wupti.com fusionerende tilbage i 2015. Dengang mente de to parter, at de kunne nøjes med at betale 50.000 kr. for behandlingen som en såkaldt ”forenklet anmeldelse”. Men det har Vestre Landsret sagt nej til. I stedet skal to parter betale for en ”almindelig anmeldelse”, og den koster væsentlig mere - nemlig 1,5 mio. kr.

Largarde ser mere positivt på økonomien og kickstarter eftersyn af ECB's værktøjskasse. ECB-præsident Christine Lagarde slog torsdag oven på centralbankens pressemøde en positiv tone an omkring den seneste udvikling i handelskrigen og varslede omvæltninger i bankens måde at føre pengepolitik på.

Tøjindustriens tal dykker for første gang i 10 år. Ændrede forbrugsmønstre, opbremsning i eksporten og et presset hjemmemarked rammer nu den danske tøjindustri. For første gang i 10 år falder den samlede omsætning i branchen. Det viser foreløbige tal for 2019 fra erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil. Dykket i det samlede salg fra de danske tøjvirksomheder er på 3 pct.

Unge skiturister løber risiko på pisterne og med økonomien. Risikoen for at gøre skade på sin privatøkonomi er større end risikoen for skader på kroppen, når unge danskere trykker speederen i bund på de sorte skipister rundt omkring i Europa. Hver tredje i alderen 21-24 har ingen indboforsikring.

Boligfesten rykker vestpå. Boligejere behøver ikke længere vente i månedsvis på at få solgt. Og siden 2018 har boligmarkedet bevæget sig. Nu er fremgangen markant i den vestlige del af Danmark, viser Boligsidens markedsindeks.

Forbrugerne er optimistiske, men vil ikke bruge penge. Mange negative nyheder om verdensøkonomien kan have påvirket danskernes lyst til at bruge penge.

Wozniacki er nu eks-tennisspiller. Caroline Wozniacki er færdig i Australien og færdig som professionel tennisspiller efter drama. Det var nok ikke sådan, hun havde drømt om at slutte sin karriere. Men hvordan lukker man en lang karriere på en god måde med et nederlag?

Gik du glip af...

Uvejr og handelskrige har det seneste år blæst Novozymes baglæns og tvunget selskabet til at foretage en stribe nedjusteringer. Vejrudsigten for 2020 lyder på fortsat storm på flere af de vigtigste markeder.

Der har været mere modvind i 2019 end i de tidligere år for Novozymes. Foto: Mads Nissen.

Podcast

Finans har igennem det seneste stykke tid oprustet på podcastfronten. Mandag til torsdag udkommer vi med en podcast om et aktuelt emne, hvor en af vores fagjournalister udlægger teksten og fortæller, hvad der er op og ned, som for eksempel denne om Danfoss. Fredag opsummerer vi ugens fire podcast i én samlet. Og så er der jo vores flagskib Bundlinjen, hvor redaktør Maria Kehlet hver uge dissekerer ugens erhvervs- og finansbegivenheder med sit faste panel bestående af erhvervskommentator Anders Heide og Finans' erhvervsredaktør, Søren Linding.

Finans fakta

Der jubles over salgsrekorder på boligmarkedet. Men når det kommer til ejerlejligheder, er der ikke tale om rekordsalg. Ejerlejlighedsmarkedet har det godt, men efter en sløj start på 2019 blev det udelukkende reddet af en flot slutspurt. Og salget ligger noget under de glade dage fra 2015-2017, viser tal fra Boligsiden og Realkredit Danmark.

Dagens profil

"Sorte Knud" var en af landets mest indflydelsesrige finansfolk. Mindeværdige øgenavne kan være svære at slippe af med. Det må Knud Sørensen kende alt til, hvis øgenavn stadig hænger ved knap 20 år efter, han trådte tilbage som topchef for Danske Bank. Det samme gør i øvrigt hans ry og rygte som venlig, ordentlig og skarp i replikken. I dag fylder han 85 år.

Knud Sørensen, kaldet "Sorte Knud", var 47 år i Danske Bank - heraf de sidste otte som topchef. Foto: Torben Stroyer.

Dagens tal

17

Det er det antal døde, som den nye coronavirus har medført, ifølge de seneste indrapporteringer. 571 skal være smittet. Udover Kina er der også rapporteret tilfælde i USA, Thailand, Taiwan, Sydkorea og Japan. Senst er der også mistanke om, at fire i Skotland er smittet.

Børs

Små plusser og enkelt rekord i USA efter dage med virusfrygt. Det brede S&P 500-indeks sluttede af med en stigning på 0,1 pct. Teknologitunge Nasdaq sluttede med et plus på 0,2 pct. til nyt rekordniveau, mens Dow Jones skrumpede med 0,1 pct. De amerikanske aktier startede dagen i minus, men it-aktierne var med til at trække markedet op.

Debat

Få erhvervsfolk ville overleve to uger som departementschef. Skatteministeriets øverste embedsmand, departementschef Jens Brøchner, har sommerhus i Rørvig. Det ved alle journalister og store dele af befolkningen nu. Men sagen om departementchefen, der har hyret et firma, der er ejet af en litauer, til at udføre en tilbygning til sit hus, rejser et interessant spørgsmål: En departementschef skal være ren som nyfalden sne, men hvor mange private topchefer ville klare dét krav?

Det sker i dag

  • Økonomi: Det årlige World Economic Forums møde i Davos afsluttes i dag.
  • Politik: Der er møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag ventes at blive behandlet.

PS...

Stort græsk comeback. Der var nok ikke mange, der troede, at græsk økonomi havde en fremtid - endsige ville klare sig ud af de truende statsbankerot-klør tilbage, da finanskrisen rasede. Men her godt 10 år efter er statsgældskrisen historie, og gælden til IMF er betalt af.

Kæmpe demonstrationer og kaos truede Grækenland. Nu er gælden betalt, og turismen stiger sammen med resten af eksporten. Foto: Arkiv.

BRANCHENYT
Læs også