Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Magtfulde formænd begejstrede: Topchefernes løn kommer til fuld offentligt skue | Eksperter i skarp kritik: Danica hæver priserne for stavnsbundne pensionskunder | USA-centralbankchef: Coronavirussen er en meget alvorlig situation.

GODMORGEN

Ørsted viser sit 2019-regnskab frem for offentligheden. Det samme gør det pressede dansk-svenske postselskab Postnord. Hos Finans har vi fortsat fokus på serien "Ansvarets Pris", hvor en række bestyrelsesformænd nu udtrykker deres begejstring for en ny gennemsigtighed i topchefernes aflønning.

Nyheder

Magtfulde formænd begejstrede: Topchefernes løn kommer til fuld offentligt skue

Et nyt direktiv fra EU får betydning for debatten om aflønningen i toppen af dansk erhvervsliv. Flere bestyrelsesformænd er positive. Det nye aktionærdirektiv fra EU skal som bekendt øge gennemsigtigheden om lønninger i børseliten. Men erfaringer viser, at bonuspakkerne stadig risikerer at være uforståelige for selv professionelle.

Lars Marcher tidl. adm. direktør i Ambu, var blandt de første til at have fuld transparens omkring sine vederlag. Men trods den fulde transparens er selskabets lønpolitik og den nu detroniserede topchefs bonusprogram svær at gennemskue. Foto: Stine Bidstrup.

Eksperter i skarp kritik: Danica hæver priserne for stavnsbundne pensionskunder

Danske Banks pensionsselskab, Danica Pension, har skruet prisen i vejret for titusindvis af kunder med en samlet opsparing på mindst 150 mia. kr. Kunderne er reelt stavnsbundne og kan derfor ikke gøre noget for at undgå ekstraregningen, påpeger eksperter.

USA-centralbankchef: Coronavirussen er en meget alvorlig situation. Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, valgte onsdag som ventet at fastholde den toneangivende rente. Centralbankchef Jerome Powell kalder situationen med coronavirus »meget alvorlig,« men han er forsigtig optimistisk for den globale økonomi.

Dødstallet fra virusudbruddet fortsætter i øvrigt med at stige. Over 7.000 er nu smittet, og yderligere 38 personer er døde. Det er det højeste antal døde i løbet af et enkelt døgn, siden udbruddet eskalerede for cirka to uger siden.

Advokatkæmpe hyrer Lars Løkke som rådgiver. Den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skal være rådgiver på deltid i et af landets største advokatfirmaer, Gorrissen Federspiel, men fortsætter i Folketinget.

Danske tøjselskaber bryder muren til USA. En internationalt anerkendt, dansk designer har åbnet døren til vigtige amerikanske kunder. Flere andre tøjselskaber har også ny fart i salget til USA, som ellers tidligere har givet branchen problemer.

Saudi-Arabiens plan om at blive uafhængig af olie virker. Som led i at blive uafhængig af olie forsøger Saudi-Arabien at trække store sportsarrangementer til landet. »Paradoksalt, at det sker samtidig med Khashoggi-mordet,« mener ekspert.

Endnu en gigant-investor svinger klimapisken. Verdens største formueforvaltere vil nu presse verdens største virksomheder til at leve op til ESG-normer. Ellers vil bestyrelser blive fjernet fra magten.

Landsholdsstjerne i ulovlig reklame: DBU skal have 500.000 kr. Bettingselskabet LeoVegas har tabt en retssag til DBU, hvor reklamer med landsholdsstjernen Nadia Nadim og Thomas Gravesen var omdrejningspunktet.

Facebook får stadig flere aktive brugere. Det fremgår af selskabets regnskab for fjerde kvartal. Både omsætning og indtjening ligger en tand over det forventede niveau for fjerde kvartal.

EU-Parlamentet har godkendt brexitaftale. EU-Parlamentet har med stemmerne 621 mod 49 onsdag godkendt brexitaftalen, to døgn inden at briterne udtræder af EU.

Podcast

De sviner og grønvasker i modeindustrien. De store investorer begynder nu at kræve handling af en modebranche, der har skålet for bæredygtighed i årevis, men stadig er den mest miljøsvinende industri i verden.

Gik du glip af...

Lønforskellen mellem topchef og medarbejder er blevet langt højere. Forskellen mellem den gennemsnitlige medarbejder og topchefens løn stikker af i Danmark. Billedet er helt anderledes i f.eks. Norge og Sverige.

  • Tæt på tallene: Ifølge analysen fra Carnegie er lønforskellen i Danmark helt i top i Norden. Sverige er blevet overhalet inden for de seneste fem år, og der er lagt kraftig afstand til især Norge, hvor en direktør i et børsnoteret selskab i gennemsnit tjener 11 gange mere end en ansat. I 2018 steg den gennemsnitlige kontantbonus 32 pct. i forhold til 2016, mens den aktiebaserede løn voksede med 46 pct. Den store stigning skyldes specielt nogle få virksomheder.
  • Hvad bliver der sagt: Lars Frederiksen, der er formand for Komitéen for God Selskabsledelse, har klare holdninger til løn. De bedste chefer koster, og det er vi nødt til at acceptere, lyder meldingen. »Det bør være bestyrelsen, der kigger sig selv i spejlet og spørger, om den overbetaler sin direktør. Som bestyrelse er det svært at sige til direktøren, at han eller hun skal gå 30 pct. ned i løn. Det ændrer bare ikke på, at du altid har muligheden for at fyre vedkommende, hvis du kan få højere kvalitet til den samme pris eller samme kvalitet til en lavere pris,« siger Lars Frederiksen.

Der kan være meget stor forskel på antallet af cifre på topchefens lønseddel og den menige medarbejders. Foto: Thomas Borberg.

Indsigt

Virkelighedens Løvens Hule: »Vi vil have mere benzin på et bål, der allerede brænder«. Finans var til stede, da Copenhagen Venture Exchange slog dørene op til årets første pitch-arrangement.

Finans fakta

Ekstrem luksus giver ekstrem indtjening. LVMH er en koncern, der sidder på nogle af verdens dyreste mærker i champagne, armbåndsure, juveler, modetøj og tasker. Den har gjort Bernard Arnault til et af verdens rigeste mennesker.

Salget i LVMH går kun opad. Det er mode og læder, der sælger bedst for koncernen.

Dagens profil

Carlsbergs transformationschef havde på papiret en formue på flere hundrede millioner pund - tre uger efter var den ingenting værd. 49-årige Nancy Cruickshank, transformationschef i Carlsberg, blev tidligt i karrieren kastet ind i internettets eksperimentarium.

Nancy Cruickshank havde på et tidspunkt en stor formue på papiret. Men den forsvandt lynhurtigt.

Dagens tal

2000

Så mange butikker lukker Starbucks midlertidigt i Kina. Det sker som følge af coronavirussen, der i øjeblikket hærger Kina. Netop det kinesiske marked er ellers Starbucks' næststørste i verden.

Børs

Aktiemarkederne i USA kravlede atter op på en begivenhedsrig dag. Det brede S&P 500-indeks faldt med 0,1 pct., mens Nasdaq steg tilsvarende. Dow Jones-indekset gik marginalt frem. S&P 500 var ellers frem til eftermiddagen i plus med 0,5 pct. Federal Reserve (Fed), fastholdt et par timer før lukningen helt som ventet sin rente, og samtidig holdt banken fast i sit positive syn på den amerikanske økonomi.

Debat

Big data er bare dumme bogstaver. Flere årtiers blindt fokus på data og målinger har undertrykt fantasi, handlekraft og kritisk sans, så styringen af virksomheder i dag er overladt til algoritmer og viden fra i går frem for store drømme og ambitiøse visioner.

Det sker i dag

  • Erhverv: Årsregnskaber fra Ørsted, Postnord, Samsung, Deutsche Bank, Volvo, H&M, Shell, Coca-Cola og Amazon.
  • Øvrigt: Østre Landsret behandl.er en sag om en direktør i et ejendomsselskab, der er tiltalt for at stjæle over 12 mio. kr. fra boligforeninger

PS...

Nina Østergaard Borris skal nu være driftsdirektør i den koncern, som er ejet af hendes far, milliardæren Torben Østergaard-Nielsen. Finans har tidligere besøgt Torben Østergaard-Nielsen i hans luksusbilhus, der regnes for at have Europas fineste bilsamling.

BRANCHENYT
Læs også