Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Bankerne har skåret ned på brug af bonusordninger | Pensionsgigant lancerer klimavenlige pensionsopsparinger | Kinesiske aktier bløder

GODMORGEN

Landets største pensionsselskab satser nu på klimainvesteringer. Få den historie samt et nyt kapital i vores serie "Ansvarets pris" og meget mere i dagens første briefing. God fornøjelse.

Nyheder

Mod strømmen i dansk erhvervsliv: Bankerne har skåret ned på brug af bonusordninger

Langt færre bankdirektører har bonusordninger i dag end før finanskrisen, viser ny analyse. Mens skyhøje bonuslønninger det seneste årti har bredt sig i resten af erhvervslivet, har bankerne skåret ned på brugen af incitamentsprogrammer. En udvikling, der er hjulpet på vej af nye regler efter finanskrisen.

Pensionsgigant i stor satsning: Lancerer klimavenlige pensionsopsparinger

De 1,3 mio. kunder i landets største pensionsselskab får nu mulighed for at spare op til alderdommen med klimasamvittigheden i orden. Eksperter roser pensionsselskabers nye klimavenlige produkter, men forudser lavere afkast på lang sigt. Landets største pensionsselskab PFA forventer imidlertid, at et nyt bæredygtigt pensionsprodukt giver kunderne samme langsigtede afkast som den almindelige pensionsopsparing, lyder det fra selskabets topchef.

Podcast: Vil du ofre surt optjente pensionskroner på klimaet?

Kunderne i landets største pensionsselskab kan fremover investere deres opsparing klimavenligt, hvis de vil. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Aktiemarkederne i Kina er mandag åbnet blodrødt, efter at de har været lukket siden 23. januar som følge af det kinesiske nytår. Usikkerheden omkring udbredelsen af coronavirus og de mulige konsekvenser for kinesisk økonomi fik det toneangivende indeks på børsen i Shanghai til at falde med næsten ni procent, umiddelbart efter at handlen gik i gang mandag.  Den kinesiske centralbank har sagt, at den tilføre markedet 174 mia. dollar. (Ritzau Finans)

Specialistflok bryder ud af advokatfirma. Et af landets store advokathuse, Horten, mister en væsentlig del af sin specialafdeling for patent- og varemærkerettigheder. Tre partnere og yderligere syv ansatte åbner deres eget specialistkontor.

Hushjælperes "glemte" skat og moms skal igen kulegraves. Skattestyrelsen har fået lov til igen at jagte skat og moms, som hushjælpere på nettet har glemt at betale. Forrige år endte jagten på reguleringer med regulering for millioner.

”Diamantdronningen” fordobler sit overskud. En populær tv-serie og en singletilværelse har været med til, at Katerina Pitzner nu kan fremvise et rekordregnskab.

Johnsons brexit. Efter Storbritannien officielt forlod EU fredag, skal parterne nu til at forhandle om fremtidige handelsaftaler. Og her er signalet fra premierminister Boris Johnson klart: Det er vigtigere at forsvare Storbritanniens selvstændighed end at acceptere EU’s krav og tilgodese britiske virksomheder. (Reuters)

Boeings 737 Max i skudlinjen. Potentielt farlige ledninger er det seneste slagsmål mellem amerikanske og europæiske flymyndigheder og kan gøre det vanskeligere at få Boeings 737 Max-fly på vingerne igen. (Bloomberg)

HIV-medicin mod coronavirus. Thailandske læger har haft succes med at behandle voldsomme tilfælde af coronavirus med en blanding af lægemidler mod HIV og influenza. Ifølge lægerne var der en stor forbedring blandt patienterne efter 48 timer. (Reuters)

Hamstrer ansigtsmasker. I USA og Canada er folk begyndt at hamstre ansigtsmasker, selvom udbruddet af coronavirus har sit udgangspunkt på den anden side af kloden i kinesiske Wuhan. (CNBC)

Folk har masker på i metroen i New York. Foto: Bryan R. Smith

Indien vil kickstarte landbrugssektor. Midt i en stor økonomisk nedgang vil Indiens finansminister bruge 40 mia. kr. på landets landmænd for at få gang i økonomien. Pengene skal bl.a. bruges til at hjælpe landmændene med at opsætte solenergi. (CNBC)

Gik du glip af...

Det bugner med bonusprogrammer - men effekten er tvivlsom. De børsnoterede selskaber benytter i stigende grad aktiebonusser for at motivere ledelsen og sikre, at topchefens interesse flugter med aktionærernes. Men det giver tilsyneladende ikke bedre afkast.

  • Hvad bliver der sagt: Ifølge amerikaneren Dan Rasmussen, der står i spidsen for hedgefonden Verdad Capital, er der intet bevis for, at en høj grad af bonusløn i form af f.eks. kort- og langsigtede aktie- og optionsprogrammer medfører et højere afkast til investorerne: »Det er der bred enighed om i den akademiske litteratur,« [...] »Kvantitative investorer som mig selv går rigtig meget op i empiriske studier, og jeg har aldrig mødt én eneste kvantitativ investor, der går op i lønnen til ledelsen,« lyder meldingen, som bakkes op af en professor fra CBS.
  • Tættere på: Aktieoptioner fungerer dårligt som en motiverende gulerod, fordi størstedelen af optionernes værdi skyldes faktorer, der er uden for ledelsens indflydelse.
  • Bivirkninger og alternativer: Det kan gøre mere skade end gavn, hvis bestyrelser strikker komplicerede incitamentsprogrammer sammen til ledelsen, mener formanden for landets ifølge mange investorer mest veldrevne virksomhed, speditionskoncernen DSV. Der er mange faldgruber, lyder meldingen fra DSV, som har et incitamentsprogram, der adskiller sig markant fra mange andre virksomheder.

DSV-formand Thomas Plenborg er tilhænger af helt simple incitamentsprogrammer, hvor aktiemarkedet er overdommer - ikke bestyrelsen. Foto: PR.

Indsigt

Iværksætter som 12-årig: Udlev drømmene - men tro ikke, at man kan gå på vandet. Den seksårige Casper Blom elskede at lege købmand. Han startede sin første virksomhed, inden han blev 13, solgte for mere end en million som 18-årig og hjælper i dag unge iværksættere til at udleve deres drømme.

Casper Bloms vigtigste budskab til børn og unge er, at de skal gå efter deres drøm. Foto: Lars Krabbe.

Finans fakta

Så langt er Tesla kørt fra konkurrenterne. Trods fald i aktiemarkedet fortsætter Tesla med at gøre, som bilaktien har gjort i mere end et halvt år. Op.

Grafik: Kasper Brøndgaard

Dagens profil

Jacob Grønlykke vil gerne diskutere, »hvad fanden det er for noget fisk, vi egentlig spiser«. I den lille kystby Falsled på Sydfyn boede omkring syv-otte fiskere, da Jacob Grønlykke voksede op. Nu er der ingen tilbage, hvilket for Jacob Grønlykke er et bevis på en udvikling, han finder voldsomt ærgerlig. Han er efter en problemfyldt fusion nu tilbage i Løgismose Meyers. Her arbejder han på at videreføre forældrenes vision om kvalitet i de danske fødevarer.

Jacob Grønlykke, der ses på havnen i Vedbæk, har viet en stor del af sit liv til diskussionen af danske fødevarer. For øjeblikket er han optaget af det kystnære fiskeri. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

20

Kendt bankekspert stopper efter 20 år i Mybanker. John Norden stoppede for et par år tilbage som direktør i selskabet og blev bestyrelsesformand, men nu vælger Mybanker-stifteren helt at forlade selskabet.
 

Debat

Ikke alt i dansk økonomi er i balance. På mange felter er dansk økonomi i flot balance, men overskuddet på betalingsbalancen er i dag dobbelt så stort, som underskuddet var i 1980’erne. Er det mon hensigtsmæssigt, spørger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Nøgletallene kommer væltende ned over os i denne uge, som står i årsregnskabets tegn. Det er en af årets tungeste uger, hvad angår finansiel afrapportering fra de største danske virksomheder og deres forventninger til fremtiden. Vi får blandt andet at vide, hvor optimistisk eller pessimistisk Novo Nordisk, Pandora og Vestas kigger på 2020. Også Danske Bank og Nordea, der begge har været inde i nogle tunge år på grund af det lave renteniveau, aflægger årsregnskab og kommer med en guidance for dette år. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Time-lapse video viser opførslen af Huoshenshan-hospitalet i kinesiske Wuhan, som er blevet bygget på mindre end to uger for at håndtere patienter med coronavirus. Ifølge kinesiske myndigheder startede byggeriet 24. januar - 3. februar åbner det. Se videoen af det vilde projekt her. (BBC)

BRANCHENYT
Læs også