Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Lille dansk udfordrer til Teslas software får millioner | Flying Tigers indtjening tager et tigerspring | Danmark jagter verdens største banker i udbyttesag

GODMORGEN

Vinterferien er godt i gang. Tirsdag rammer nogle årsregnskaber fra både Danmark og det store udland. Derudover fortsætter vejen mod det amerikanske præsidentvalg, idet der er primærvalg i staten New Hampshire. Bliv klædt på til det og meget andet her hos Finans.

Nyheder

Lille dansk udfordrer til Teslas software får millioner fra amerikansk gigant

Lithium Balance har i årevis arbejdet på software til at styre batterierne i elbiler og har nu fået et gennembrud på det kinesiske marked og hos Ford. Ny investering fra amerikanske Sensata skal for alvor sparke hul på væksten. Det tog 13 år - men nu er der hul igennem til den globale bilindustri for den danske batteri-pioner.

Lars Barkler (tv.) har siden 2007 stået i spidsen for Lithium Balance, der før næsten alle andre begyndte at udvikle styring af batteripakker til elbiler. Nu er et globalt gennembrud på vej. Foto: Stine Bidstrup.

Flying Tigers indtjening tager et tigerspring

Efter at have været faretruende tæt på at køre i grøften finansielt tog indtjeningen i Flying Tiger Copenhagen et tigerspring i 2019. Det har forbedret forholdet til bankerne, men Lennart Lajboschitz og EQT’s fun shopping-kæde med næsten 1.000 butikker globalt mangler stadig at bevise, at man kan vende faldet i salget.

Martin Jermiin blev i foråret 2019 ny adm. direktør for detailkæden Flying Tiger Copenhagen efter tidligere bl.a. at have været ansat hos McKinsey. Foto: Gregers Tycho.

Medier: Danmark jagter verdens største banker i udbyttesag. Goldman Sachs, Deutsche Bank og Northern Trust er tilsyneladende blandt de internationale banker, som Skattestyrelsen kræver 900 mio. kr. fra. (DR/Børsen)

Spionsigtedes rejser til magtens centrum bekymrer indflydelsesrige politikere og forskere. Ifølge PET har tre nu fængslede eksiliranere udført spionage for Saudi-Arabien. Nu viser en gennemgang af deres sociale profiler, at de samtidig har mødtes med toppolitikere og internationale forskere, uden at de danske myndigheder har grebet ind. De nye oplysninger vækker bekymring internationalt. (Jyllands-Posten)

Lån med renteloft kan være genvej til bolig i storbyerne. Nye lån med rekordlavt renteloft kan være en billig genvej til drømmeboligen i en af storbyerne. Den låntype betegnes som et sikkert lån og kan derfor bruges, selv om man har en relativt stor gæld.

Virus får stribevis af techselskaber til at holde sig væk fra Spanien. Amazon, Sony, LG og en masse andre selskaber har meldt afbud til Mobile World Congress i Barcelona.

Ungt dansk it-firma har firedoblet overskuddet. Overskuddet er firedoblet og omsætningen øget markant i den relativt ukendte it-virksomhed Egiss, som nu har skabt tæt på en milliardforretning ved at sælge computerudstyr til internationale virksomheder.

Massefyringer i bilindustrien fortsætter. Daimler ventes tirsdag at fortælle, at koncernen vil uddele 15.000 fyresedler mod tidligere bebudet 10.000.

Nye barselsregler kritiseres for at øge uligheden mellem kvinder og mænd. Siden hvornår er det blevet ligestilling at give mænd bedre vilkår end kvinder? Sådan lyder det fra kritikere i fagbevægelsens bagland til nyt overenskomstforlig.

Konkursplaget vaskefirma fusioneres. Washa blev kendt i "Løvens Hule", men er siden gået konkurs to gange. Nu fusioneres vaskefirmaet og bliver en del af Danmarks største renseri.

Coronavirusset runder dyster milepæl i Kina. Virusset har taget livet af flere end 1.000 mennesker på tværs af Kina siden midten af december, oplyser kinesiske sundhedsmyndigheder tirsdag morgen lokal tid. (AFP)

Podcast

Alt for mange risikerer at løbe tør for pension. Hver anden dansker i alderen 40-60 år bliver over 90 år gammel. Men det har vi slet ikke indrettet vores pensionsopsparing efter, så mange af os vil løbe tør for penge som pensionister.

Gik du glip af...

TDC mister kunder, omsætter for mindre og tjener færre penge. Det kunne TDC mandag fortælle i forbindelse med sit årsregnskab.

  • Tv-forretning på skrump: På fem år har TDC tabt 15 pct. af sine tv-kunder.
  • TDC-direktør maner til ro: Selvom TDC bløder kunder, går alt efter planen, fortæller Lasse Pilgaard, finansdirektør i telekoncernen.

Lasse Pilgaard, finansdirektør i TDC Group, er godt tilfreds med udviklingen trods tabet af mange kunder.

Indsigt

Han bygger hoteller, der ikke ligner de andre. Søren Brøchner-Mortensen er byggemand og elsker projektfasen, når et hotel tager form. Hotelejeren satser på hoteller, der summer af liv og er et mødested for de lokale. Snart åbner hotel nummer syv i Aarhus.

Finans fakta

Siden 2003 har det offentlige brugt 39 mia. kr. på støtte til vindenergi. I et ministersvar har Finansministeriet opgjort den offentlige støtte til vindenergi siden 2003. Der er flere forskellige årsager til, at støtten varierer så markant fra år til år.

Beløbene er opregnet til 2019-priser. Grafik: Emma J. Kjær. Kilde: Energistyrelsen.

Dagens profil

Hun blev på det kraftigste frarådet at fortælle om sin graviditet, men gjorde det alligevel. I dag har Christel Thea Jørgensen arbejdet sig mod toppen i enzymkoncernen Novozymes.

Efter Christel Thea Jørgensen havde været til jobsamtale, fandt hun ud af, at hun var gravid. Det satte hende i et dilemma. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

23,6

Millioner. Så mange seere i USA fulgte med i Oscar-prisudelingen i år. Eller så få, burde der måske stå. Med blot 23,6 mio. amerikanske seere - svarende til en tiendedel af befolkningen i staterne - satte showet nemlig ny bundrekord. Det er 25 pct. færre end i 2019 og kun halvt så mange som ved årtusindskiftet.

Renée Zellweger poserer med sin Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for sin rolle i Judy. Seertallene for den store filmprisfest er kraftigt nedadgående. Foto: AFP.

Børs

Aktierne i USA løftedes til nye rekordniveauer. Det teknologitunge Nasdaq-indeks steg allermest med 1,1 pct. til nyt rekordniveau. Det brede S&P 500-indeks steg samtidig 0,7 pct., hvilket også var rekord. Dow Jones vandt sideløbende frem med 0,6 pct. De amerikanske aktier indledte ugen med plusser, da aktieinvestorerne valgte at holde fokus på fortsat solide økonomiske nøgletal trods frygten for udbredelsen af coronavirusset. Amazon og Mircosoft trak mest op mandag med plusser på 2,6 pct. hver især.

Debat

En profet flytter ind i hjørnekontoret. Medarbejderne skulle meditere, synge fællessang og dyrke spiritualitet. Klummeskribent Anders Heide Mortensen rapporterer fra en frokostleverandør.

Det sker i dag

  • Erhverv: FLSmidth (Q4), Daimler (Q4), Tui (Q1) og Hasbro (Q4) kommer med regnskaber. Tech-giganten Samsung løfter i dag sløret for sine nye telefoner. Det forventes blandt andet, at selskabet lancerer en foldbar mobil kaldet Galaxy Z Flip.
  • Økonomi: I dag kommer der blandt andet tal for boligprisernes udvikling i januar samt nyregistrerede biler i januar.
  • Politik: Vejen mod præsidentvalget i USA fortsætter i dag i staten New Hampshire. Her er der primærvalg for både Demokraterne og Republikanerne.
  • Øvrigt: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder international konference om forskningen i vacciner mod coronavirus.

PS...

En historie om, at Bill Gates havde købt en superyacht til 4,5 mia. kr. spredte sig i medier i både ind- og udland. Men historien viste sig bare at være usand.

BRANCHENYT
Læs også